8.6.2018

Iran: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata tavanomaista varovaisuutta

Poikkeava turvallisuustaso

Khūzestān: Vältä tarpeetonta matkustamista
Kordestān: Vältä tarpeetonta matkustamista
Kermānshāh: Vältä tarpeetonta matkustamista
Āz̄arbāyjān-e Gharbī: Vältä tarpeetonta matkustamista

Muut turvallisuustason tiedot

Vältä tarpeetonta matkustamista Afganistanin, Irakin ja Pakistanin vastaisille raja-alueille, Kaakkois- ja luoteis-Iraniin (Khuzestan, Kurdistan, Kermanshah ja Länsi-Azerbaidžanin provinssi). Noudata yleistä varovaisuutta. Seuraa koko Lähi-idän alueellista kehitystä. Noudata paikallisia sääntöjä.Tee matkustusilmoitus ja ota kaikenkattava matkustajavakuutus.

Ajankohtaista

Iranissa kannattaa välttää suuria väkijoukkoja ja mahdollisia mielenosoituksia. Ramadanin (paastokuukausi) aikana ei tule syödä, juoda tai tupakoida julkisilla paikoilla auringonnousun ja auringonlaskun välisenä aikana. Ramadan ajoittui touko-kesäkuuhun 2017. Paastokuukausi aikaistuu noin kuukaudella vuosittain.

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla, Facebookissa ja Twitterissä. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Valmismatkalaisia avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498
Valmismatkalaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1994/19941079

UM suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä.
Matkustusilmoitus https://matkustusilmoitus.fi/

Yleinen turvallisuustilanne

Yleistilanne Iranissa on rauhallinen, eikä ulkomaalaisiin matkailijoihin kohdistu vihamielisyyttä tai uhkaa valtaosassa maata. Matkailijan kannattaa kuitenkin olla valpas mahdollisten terrori-iskujen, maan poliittisen ja taloudellisen tilanteen muutosten tai äkillisten levottomuuksien vuoksi. Kansainvälistä tilannetta ja Lähi-idän tapahtumia kannattaa seurata tiiviisti tiedotusvälineistä ennen matkaa ja sen aikana.

Koko Iran on maanjäristyksille altista seutua. Viimeisin suuri maanjäristys tapahtui marraskuussa 2017 Kermanshahin maakunnassa, lähellä Irakin rajaa. Maanjäristyksen sattuessa tulee noudattaa viranomaisten ohjeita, hakeutua turvalliseen paikkaan ja ilmoittaa tilanteestaan pikaisesti läheisilleen tai Suomen suurlähetystöön Teheraniin.

Poliittinen ja yhteiskunnallinen tilanne Iranissa on herkkä. Väkijoukoista, kulkueista ja mielenosoituksista on syytä pysyä erossa. Poliittiset mellakat ovat mahdollisia. Kansalaisten ja poliisivoimien kohtaamiset voivat muuttua väkivaltaisiksi. Varovaisuutta kannattaa noudattaa, sillä myös ulkomaalaiset voivat joutua pidätetyiksi ja heihin voi levottomuuksien yhteydessä kohdistua väkivaltaa. Turvallisuusjoukkojen toiminta ja laintulkinta saattavat olla mielivaltaista

Suurlähetystö suosittelee tarkistamaan ennen matkaa paikallisten juhla- ja merkkipäivien ajankohdat. Juhlapäivinä mielenosoitusten todennäköisyys kasvaa.

Yleiset hätänumerot Iranissa:
115 ambulanssi
125 palokunta
110 poliisi

Yllämainituissa numeroissa ei välttämättä ole englannintaitoista henkilökuntaa.

Rikollisuus

Henkilöihin kohdistuvat väkivalta- ja omaisuusrikokset ovat edelleen suhteellisen harvinaisia. Ulkomaalaisiin kohdistuvat ryöstöt ovat lisääntyneet hieman viime aikoina, mutta niiden kokonaismäärä on yhä vähäinen.

Turistien suosimissa kaupunkikohteissa (Teheran, Shiraz, Esfahan) saattaa esiintyä valepoliiseja. Poliisiksi itseään väittävän henkilön autoon ei pidä mennä. Iranin turistialueilla varkaudet ovat kasvussa. Käsilaukkujen ja kännyköiden sieppauksia kadulla tai väkijoukossa tapahtuu aika ajoin. Moottoripyörällä liikkuvat varkaat ovat vieneet matkailijoiden käsilaukkuja turistikohteissa ja Teheranissa.

Passin katoamisesta tai varastamisesta tehdään ilmoitus paikalliselle turistipoliisille.

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Liikennekulttuuri Iranissa poikkeaa huomattavasti suomalaisesta. Liikennesääntöjä noudatetaan hyvin joustavasti ja teillä ja kaduilla pätee vahvimman oikeus. Liikenneonnettomuuksia sattuu paljon. Teiden kunto on joillakin osuuksilla hyvin heikko. Suurkaupungeissa on pahoja ruuhkia. Siirtymisiin on varattava runsaasti aikaa. Liikenteestä johtuvat ilmansaasteet ja melu Teheranissa aiheuttavat ongelmia.

Jos joudut liikenneonnettomuuteen, odota poliisin saapumista äläkä poistu paikalta. Ulkomaisella autoilijalla on oltava kansainvälinen ajokortti. Erityisesti pimeällä onnettomuuksien riski kasvaa, sillä maanteillä liikkuu paljon ajoneuvoja ilman ajovaloja. Myös jalkakäytävillä on syytä varoa kovalla vauhdilla liikkuvia moottoripyöriä tai mopedeita, jotka pyrkivät välttämään ajoteiden ruuhkia. Matkailua öisin omalla autolla tulee välttää kaikkialla Iranissa. Julkiset kulkuneuvot, kuten linja-autot ja junat, ovat turvallisempia vaihtoehtoja. Julkinen liikenne kaupunkien välillä on vilkasta ja suhteellisen luotettavaa. Kaupunkien ulkopuolella liikuttaessa kannattaa olla varovainen erityisesti sotilaskohteiden tai muiden sensitiivisten kohteiden läheisyydessä.

Iranilaisten lentoyhtiöiden kalusto on vanhaa. Myös varaosista on puutetta. Viime vuosina maan sisäisillä lennoilla on sattunut useita lento-onnettomuuksia, jotka ovat vaatineet satoja kuolonuhreja. Iranin lentoliikenteeseen on tullut viime vuosina yksityisiä lentoyhtiöitä, joiden konekanta on uudempaa. Uudet yhtiöt toimivat samoilla pelisäännöillä kuin kansainväliset halpalentoyhtiöt.

Aluevesikiistoista johtuen herkillä rannikkoalueilla veneilleitä länsimaalaisia on pidätetty ja tuomittu pitkiin vankeusrangaistuksiin

Paikalliset tietoliikenneverkot voivat toimia hyvinkin epävarmasti tietoliikenneverkkojen kattavuuden ja viranomaisten harjoittaman häirinnän vuoksi. Suomalaiset matkapuhelinliittymät toimivat vaihtelevasti. Pääsy useille verkkosivustoille on estetty. Tärkeät paperit kuten matkaliput tai passikopiot on siksi hyvä tulostaa mukaan ennen matkaa eikä luottaa siihen, että ne saa tulostettua sähköpostista tai muusta palvelusta.

Luonnonolot

Iran sijaitsee maanjäristysherkällä vyöhykkeellä. Pieniä järistyksiä tapahtuu jatkuvasti. Matkailijan on hyvä pitää mukanaan selviytymispakkaus (vettä, ruokaa, välttämättömät lääkkeet, taskulamppu, pilli jne.) äärimmäisiä tilanteita varten. Luonnonkatastrofin sattuessa seuraa paikallisten viranomaisten ohjeita. Hiekkamyrskyt ja tulvat voivat aika ajoin hankaloittaa matkustamista.

Terveys

Kaikenkattava matkustajavakuutus on tarpeen.

Perusterveydenhuolto toimii Teheranissa ja muissa suurissa kaupungeissa tyydyttävästi. Turistin on tarvittaessa paras kääntyä yksityisten sairaaloiden/klinikoiden puoleen, joissa on usein myös englanninkielentaitoisia lääkäreitä. Paikallisissa hätäkeskuksissa ja sairaaloissa ei välttämättä osata englantia.

Teheran sijaitsee noin 1 100–1 900 metriä merenpinnan yläpuolella. Teheranin ilma on hyvin kuivaa ja saasteista. Tämä voi aiheuttaa ja pahentaa hengitystieongelmia. Hygieniaan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota ja juoda pullotettua vettä. Erilaisia vatsa- ja suolistotauteja aiheuttavia bakteereja kuten salmonellaa esiintyy. Kuumimpaan kesäaikaan joissakin kaupungeissa (Teheran, Esfahan) on ilmennyt myös koleratapauksia.

Iraniin kohdistuvista kansainvälisistä pakotteista johtuen kaikkia lääkkeitä ei ole aina saatavilla.

Jos sinulla on sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, tarkista vakuutuksen kattavuus ja voimassaolo omalta vakuutusyhtiöltäsi. Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" https://www.thl.fi/fi/web/infektiotaudit/ohjeet-ja-saadokset/matkailijan-terveysopas
Maailman terveysjärjestö WHO http://www.who.int/en/
Euroopan tartuntatautivirasto http://www.ecdc.europa.eu

Maan lait ja käytännöt

Iranin hallintojärjestelmä perustuu uskonnolliseen johtajuuteen ja soveltaa laajasti shariaan perustuvaa lakia. Kaikkien tulee noudattaa islamilaisia pukeutumissääntöjä: naisilla on oltava hiukset ja niskan peittävä huivi, polvipituinen ja väljähkö takki sekä nilkat peittävä vaatetus ulkona liikkuessaan tai julkisissa tiloissa. Sisätiloissa huivin voi riisua talon isännän tai emännän luvalla. Miesten on pidettävä pitkiä housuja. Hihattomat paidat eivät ole sallittuja julkisella paikalla. Ns.surukuukauden (mouharram) alussa naiset yleensä pukeutuvat mustaan tai tummiin väreihin välttäen kirkkaita värejä. Surukuukauden ajankohta vaihtuu vuosittain. (Vuonna 2017 lokakuussa).

Miesten ja naisten välisiä suhteita koskevia sääntöjä tulee ehdottomasti noudattaa. Seksuaalinen kanssakäyminen on sallittu vain avioliitossa eikä vapaata seurustelua hyväksytä. Hotelli voi joskus pyytää esittämään vihkitodistuksen todisteeksi avioliitosta, jotta mies ja nainen voivat yöpyä samassa huoneessa. Myös julkiset hellyydenosoitukset eri sukupuolten välillä ovat kiellettyjä tai niitä pidetään sopimattomina. Sopimattomasta käyttäytymisestä voi joutua rikosoikeudelliseen vastuuseen. Avioliiton ulkopuoliset suhteet ja homoseksuaalinen kanssakäyminen ovat lain mukaan rikoksia, joista voi seurata raipaniskuja tai jopa kuolemantuomio. Paikallisia moraalikäsityksiä koskeviin sääntöihin tulee suhtautua vakavasti etenkin julkisilla paikoilla. Ne pätevät myös ulkomaalaisiin.

Sekä päihde- että siveettömyysrikoksista langetettavat rangaistukset ovat ankaria ja poikkeavat länsimaisista. Alkoholin maahantuonti ja nauttiminen on Iranissa kielletty, samoin huumausaineiden hallussapito ja käyttö. Iranissa annetaan vuosittain lukuisia kuolemantuomioita huumausainerikoksista.
Valokuvaamisessa tulee noudattaa varovaisuutta. Useiden rakennusten kuvaaminen on kielletty (mm. diplomaattiset edustustot, lentokentät, sotilaskohteet). Kiellosta ilmoitetaan usein liikennemerkillä. Kiellon rikkomisesta voi seurata ankara rangaistus. Ulkomaalaisia on pidätetty sensitiivisten kohteiden valokuvaamisesta, mutta myös hyvin vähäpätöisiltä tai satunnaisilta vaikuttavien asioiden kuvaaminen voi aiheuttaa ongelmia. Poliisien valokuvaaminen on johtanut pidätyksiin. Suhtautuminen valokuvaamiseen ja "kansalaisjournalismiin" tiukentui huomattavasti vuoden 2009 presidentinvaalien jälkeen. Tällä hetkellä tilanne vaihtelee, joten on syytä noudattaa varovaisuutta. Myös mielenosoitusten ja väenkokousten kuvaamista tulee välttää. Suurlähetystö suosittelee matkustajia välttämään muiden kuin selkeiden turistikohteiden valokuvausta.

Iran ei tunnusta kaksoiskansalaisuutta. Iranin ja Suomen kaksoiskansalaisia pidetään Iranissa iranilaisina, joihin sovelletaan Iranin lakeja ja käytäntöjä. Kaksoiskansalaisten auttaminen ongelmatilanteissa voi olla vaikeaa tai jopa mahdotonta. Jos kaksoiskansalainen pidätetään, suurlähetystö ei todennäköisesti saa viranomaisilta tästä tietoa eikä pysty antamaan konsulipalveluita.

Ramadanin (paastokuukausi) aikana ei tule syödä, juoda tai tupakoida julkisilla paikoilla auringonnousun ja auringonlaskun välisenä aikana.

Maahantulosäännökset

Lisätietoja Iranin suurlähetystö Helsingissä http://helsinki.mfa.ir/

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat http://formin.finland.fi/passi/

Yhteystiedot

Teheranin-suurlähetystö

No.2, Haddadian Alley
Mirzapour St. (ex-Soheil) Shariati Ave.
Qeytarieh
19336 TEHRAN
IRAN
+98 212 351 2000
sanomat.teh@formin.fi

Päivystys: Kun edustusto on suljettuna, voit hätätapauksissa ottaa yhteyttä ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555, faksi +358 9 629 840 ja sähköposti Paivystys.um@formin.fi.

Ennen matkaa, muista 4 M:ää

1
Matkustustiedotteet

Ulkoministeriön matkustustiedotteet antavat tietoa yleisestä turvallisuustilanteesta matkakohteessa sekä poliittisista ja kulttuurisista olosuhteista, joilla saattaa olla merkitystä matkustusturvallisuudelle.

Lue matkustustiedotteita
2
Matkustusilmoitus

Jos olet omatoimimatkalla tai menossa riskialttiille alueelle, kannattaa tehdä matkustusilmoitus. Sen avulla ulkoministeriö voi saada sinuun yhteyden kriisin tai hätätilanteen sattuessa.

Tee matkustusilmoitus
3
Matkavakuutus

Liikkumisvapaus on suomalaisten perustuslaillinen oikeus. Päätät itse minne matkustat ja minkälaisia riskejä olet valmis ottamaan. Kattava matkavakuutus on tärkeä ottaa ennen matkaa.

Hanki matkavakuutus
4
Matkustusasiakirjat

Ennen matkaa tarkista, että matkustusasiakirjasi ovat kunnossa. Kohdemaan edustustosta voit tarkistaa passeihin ja viisumeihin liityvät määräykset.

Tarkista matkustusasiakirjat