4.7.2024

Britannia: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata tavanomaista varovaisuutta

Muut turvallisuustason tiedot

Britannia on suhteellisen turvallinen matkustusmaa. Britannian viranomaisten arvion mukaan kansainvälisen terrorismin uhkataso on tällä hetkellä huomattava (substantial). Pohjois-Irlantiin kohdistuvan terrorismin uhkataso on huomattava (substantial).

Ajankohtaista

Lontoossa järjestetään tällä hetkellä paljon mielenosoituksia, joilla voi olla vaikutuksia myös julkiseen liikenteeseen. Matkustajia kehotetaan valppauteen, välttämään laajoja väkijoukkoja ja noudattamaan paikallisten viranomaisten suosituksia.
Koronapandemian maahantulorajoitukset Britanniaan ovat poistuneet.

Lisätietoja: Britannian maahantulosäännökset https://www.gov.uk/uk-border-control(Linkki toiselle web-sivustolle.) (englanniksi)

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa. Ulkoministeriö ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Matkatoimiston järjestämällä matkalla olevaa avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.

Konsulipalvelulaki(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Konsulisuojeludirektiivi(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Laki matkapalveluyhdistelmistä(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Suosittelemme aina matkavakuutuksen ottamista. Tarkista ennen matkaasi matkavakuutuksesi kattavuus ja voimassaolo erityisesti jos sinulla on jokin sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, Sairastuneen tai vainajan kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Tee matkustusilmoitus osoitteessa https://matkustusilmoitus.fi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Yleinen turvallisuustilanne

Britannia on yleisesti ottaen turvallinen matkustusmaa. Mahdollisissa poikkeustilanteissa paikallisten viranomaisten ohjeita tulee noudattaa.

Yleinen hätänumero on 999 (ja myös 112).

Yleinen hätänumero Britannian merentakaisilla alueilla:

  • Anguilla, Caymansaaret, Turks- ja Caicossaaret, Bermuda 911
  • Brittiläiset Neitsytsaaret, Montserrat, Falklandinsaaret, Saint Helena, Ascension ja Tristan de Cunha 999
  • Gibraltar 112

Britannian hallituksen verkkosivuilta löytyy ohjeita myös hätätapauksiin, jotka koskevat mm. äärimmäisiä sääolosuhteita kuten tulvatilanteita, sekä linkkejä mm. Britannian eri alueiden omiin riskirekistereihin. Lisätietoja löytyy Government Services –sivulta:
https://www.gov.uk/government/publications/preparing-for-emergencies/preparing-for-emergencies(Linkki toiselle web-sivustolle.) (englanniksi)

Merentakaisten alueiden hurrikaani- ja säävaroituksia löydät esim. seuraavista lähteistä:
-Hurrikaani- ja muut säävaroitukset; National Hurricane Center http://www.nhc.noaa.gov/(Linkki toiselle web-sivustolle.) (Bermuda, Anguilla, Turks and Caicos Islands, Cayman Islands, British Virgin Islands).

Säävaroituksia, normaalista poikkeavia säätiloja: Severe weather information center https://severeweather.wmo.int/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Terrorismi

Britannian viranomaiset suhtautuvat terrorismin uhkaan erittäin vakavasti. Turvatoimet maan lentokentillä ja joukkotapahtumissa ovat usein tiukat.

Britannian viranomaiset ovat arvioineet maahan kohdistuvan terrorismin uhkan tasolle huomattava (substantial). Uhkataso on viisiportaisen asteikon kolmanneksi korkein. Uhkatasot eivät sinällään edellytä erityisiä toimenpiteitä matkailijoilta. Viranomaiset voivat tiukentaa turvatarkastuksia. Lisätietoja löytyy esimerkiksi tiedustelupalvelu MI5:n sivuilta https://www.mi5.gov.uk/threat-levels(Linkki toiselle web-sivustolle.) (englanniksi).

Ensisijainen vastuu Britannian alueella olevien henkilöiden turvallisuudesta on maan omilla viranomaisilla, joiden antamaa ohjeistusta tulee noudattaa.

Ajankohtaisimman tiedon Britannian uhkatilanteesta saa sisäministeriön (https://www.gov.uk/terrorism-national-emergency) verkkosivuilta sekä seuraamalla tiedotusvälineitä, esimerkiksi BBC:n (http://www.bbc.co.uk/news) välittämiä TV-, radio- ja verkkouutisia.

Pohjois-Irlanti

Pohjois-Irlantiin matkustavia pyydetään huomioimaan, että rauhansopimuksen ulkopuolella olevat ryhmittymät voivat aiheuttaa levottomuuksia tai tehdä iskuja alueella. Belfastissa voi olla ajoittain levottomuuksia etenkin kesällä ja alkusyksystä järjestettävien uskonnollis-poliittisten ryhmien paraatien aikana. Britannian viranomaiset ovat arvioineet Pohjois-Irlantiin kohdistuvan terrorismin uhkan tasolle huomattava (substantial). Uhkataso on käytössä olevan viisiportaisen asteikon kolmanneksi korkein.

Rikollisuus

Varaudu taskuvarkaisiin ja muuhun tavanomaiseen rikollisuuteen. Ole valppaana liikkuessasi ostosalueilla, matkakohteissa ja julkisissa liikennevälineissä. Vältä turhaa passin ja muun omaisuuden mukana kuljettamista.Jos passi katoaa, siitä on tärkeä ilmoittaa poliisille. Ensisijaisesti kannattaa tehdä sähköinen rikosilmoitus, jonka voi tehdä osoitteessa: https://poliisi.fi/tee-rikosilmoitus(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Vaihtoehtoisesti voit tulla henkilökohtaisesti asioimaan Suomen edustustoon. Muista tuoda mukanasi paikallisen maan poliisille tekemäsi rikosilmoitus sekä mahdollinen toinen henkilöllisyystodistus, kuten esimerkiksi ajokortti.

Lisää tietoa ja paikallisten poliisien yhteystiedot löytyvät osoitteesta: https://www.police.uk/contact/force-websites/(Linkki toiselle web-sivustolle.) (englanniksi).

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Britanniassa on vasemmanpuoleinen liikenne. Se vaatii totuttelua ja varovaisuutta jalan ja autolla liikuttaessa.

Britannian suuret, kansainväliset lentokentät ovat ruuhkaisia, saavu kentälle hyvissä ajoin ennen koneen lähtöä.

Julkisissa tiloissa ja lentokentillä liikkuessasi pidä laukkusi ja kantamuksesi koko ajan mukanasi. Tunnistamattomat esineet saatetaan poistaa julkisesta tilasta ja hävittää. Varaudu lentokentillä turvatarkastusten aiheuttamiin viiveisiin.
Liikenteessä ja raja-asemilla lakot ovat yleisiä ja voivat aiheuttaa häiriöitä sekä pidentää matkustusaikaa. Seuraa paikallisia tiedotusvälineitä.
Lontoon liikennelaitoksen Transport for Londonin verkkosivut löytyvät täältä https://tfl.gov.uk/(Linkki toiselle web-sivustolle.) (englanniksi).

Terveys

Kaiken kattava matkavakuutus on tarpeen.

EU:n ja Britannian välisessä kauppa- ja yhteistyösopimuksessa on sairaanhoitoa koskevia määräyksiä. Niiden perusteella Britanniaan matkustavilla ja siellä tilapäisesti oleskelevilla on oikeus välttämättömään sairaanhoitoon. Hoito annetaan samoilla ehdoilla kuin paikallisille asukkaille. Oikeus osoitetaan eurooppalaisella sairaanhoitokortilla, jonka myöntää Kela. Lisätietoa: https://www.gov.uk/guidance/healthcare-for-visitors-to-the-uk-from-the-eu-from-1-january-2021#getting-healthcare-in-england(Linkki toiselle web-sivustolle.) ja https://www.kela.fi/brexit.

Mikäli matkan aikana tulee tarve käydä lääkärissä, voit ottaa yhteyttä Britannian julkisen terveydenhoitopalvelu NHS:n walk-in-keskuksiin. Lähimmän walk-in-keskuksen yhteystietoja voi etsiä NHS:n verkkosivuilta http://www.nhs.uk/pages/home.aspx(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Maan lait ja käytännöt

Alkoholin ostamisen ikäraja on 18 ja alaikäiselle alkoholin ostaminen on rikos.

Rattijuopumus on rikos, mutta päihderajat ovat vaihtelevat maan eri osissa. Löydät tietoja raja-arvoista täältä: https://www.gov.uk/drink-drive-limit(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Huumausaineiden hallussapito, käyttäminen ja myyminen ovat Britanniassa rikoksia. Huumausaineet on jaoteltu rikosoikeudellisesti neljään eri kategoriaan. Lisätietoja löydät täältä: https://www.gov.uk/penalties-drug-possession-dealing(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Matkailijan on hyvä huomioida, että Britanniassa sakotetaan erityyppisistä ympäristörikkomuksista. Näihin kuuluu esimerkiksi roskaaminen, julkisella paikalla sylkeminen ja graffitien tekeminen. Lisätietoja löydät täältä: https://www.gov.uk/pay-challenge-fine-environmental-offence(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Maahantulosäännökset

Yksin tai muun henkilön kuin huoltajan kanssa matkustavalla alaikäisellä on oltava mukana huoltajan allekirjoittama lupa matkustamiseen.

Lisätietoa: https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/224634/Children_travelling_to_the_UK_leaflet_A5_WEB_final.pdf(Linkki toiselle web-sivustolle.) (englanniksi).

Britannian Helsingin-suurlähetystö: https://www.gov.uk/world/organisations/british-embassy-helsinki.

Britannia erosi EU:sta 1. helmikuuta 2020. Siirtymäajan päätyttyä 31. joulukuuta 2020 myös EU-kansalaisten vapaa liikkuvuus Britanniaan päättyi. 1. tammikuuta 2021 alkaen EU-kansalaisten maahantuloon sovelletaan kolmansien maiden kansalaisia koskevia maahantulosäännöksiä. Lisätietoja: Britannian maahantulosäännökset https://www.gov.uk/uk-border-control(Linkki toiselle web-sivustolle.) (englanniksi).

Britanniaan matkustettaessa Suomen passin on oltava voimassa koko matkan ajan. EU-kansalaiset voivat vierailla Britanniassa enintään kuusi kuukautta viisumivapaasti. Henkilökortilla ei voi enää matkustaa Britanniaan vaan matkustamiseen tarvitaan passi. Poikkeuksena tähän ovat ne EU-kansalaiset, joilla on EUSS-oleskelulupa, sekä rajatyöntekijät. Jos suunnittelet matkustavasi Britanniaan henkilökortilla, varmistathan kuulumisesi poikkeusryhmään ja muut vaadittavat kriteerit: https://www.gov.uk/guidance/visiting-the-uk-as-an-eu-eea-or-swiss-citizen?fbclid=IwAR1DnsnwWfOq11kVhgm_PUzAe-FvKp3ciVZwKIJkuczxiGMZeh1ZCP5ESQ0(Linkki toiselle web-sivustolle.)

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Lue lisää Suomen kansalaisen matkustusasiakirjoista osoitteessa https://um.fi/passi/

Yhteystiedot


Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti paivystys.um@gov.fi.