26.2.2024

Ranska: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata tavanomaista varovaisuutta

Muut turvallisuustason tiedot

Ranskan viranomaiset pitävät yllä vahvistettua turvallisuusvalmiutta. Mielenosoituksia ja suuria kokoontumisia on syytä välttää.

Ajankohtaista

Ranska on nostanut terrorismin uhkatason korkeimmalle mahdolliselle tasolle. Tämä voi aiheuttaa ylimääräisiä turvatoimia. Noudata varovaisuutta ja seuraa viranomaisten tiedotteita.
Myrskyt ja tulvat ovat lähes jokavuotisia, ja niitä on eri puolilla maata. Noudata paikallisten viranomaisten ohjeita.

Ranskassa järjestetään usein erilaisia mielenosoituksia, jotka saattavat joskus muuttua väkivaltaisiksi.Tällä voi olla ajoittain vaikutuksia myös julkiseen liikenteeseen. Matkustajia kehotetaan välttämään väkijoukkoja ja noudattamaan paikallisten viranomaisten suosituksia.

Koronapandemian vuoksi tilanne ja rajoitukset saattavat muuttua äkillisesti ja ennalta arvaamattomasti. Ajankohtaista tietoa Ranskan tilanteesta löydät edustuston verkkosivuilta https://finlandabroad.fi/web/fra/etusivu(Linkki toiselle web-sivustolle.) ja seuraamalla paikallisviranomaisten tiedotusta. Edustusto päivittää ajankohtaista tietoa myös sosiaalisen median kanavilleen.

Lisätietoa koronatilanteesta Ranskan hallituksen sivulla: https://www.gouvernement.fr/info-coronavirus(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Ulkoministeriö suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä kaikille matkustajille http://matkustusilmoitus.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.)

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa. Ulkoministeriö ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Matkatoimiston järjestämällä matkalla olevaa avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.

Konsulipalvelulaki
Konsulisuojeludirektiivi
Laki matkapalveluyhdistelmistä

Suosittelemme aina matkavakuutuksen ottamista. Tarkista ennen matkaasi matkavakuutuksesi kattavuus ja voimassaolo erityisesti jos sinulla on jokin sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, Sairastuneen tai vainajan kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Tee matkustusilmoitus osoitteessa https://matkustusilmoitus.fi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Yleinen turvallisuustilanne

Ranskassa turvallisuusjärjestelyt ovat tiukat viime vuosina tapahtuneiden terrori-iskujen johdosta. Viranomaisilla on laajat valtuudet koskien mm. henkilöllisyystarkastuksia sekä yleisötapahtumien valvontaa. Valvontaa on lisätty esimerkiksi julkisissa liikennevälineissä, yleisötapahtumissa ja turistinähtävyyksissä. Julkisten tilojen ja kauppakeskusten ovilla tarkastetaan laukut, poliisi voi pyytää kadulla ihmisiä esittämään henkilöllisyystodistuksen ja rajoilla viranomaiset voivat tarkastaa matkustusasiakirjat. Uusien terrori-iskujen mahdollisuutta ei voida sulkea pois.

Ranskassa järjestetään usein erilaisia mielenosoituksia, jotka saattavat joskus muuttua väkivaltaisiksi. Ranskan viranomaiset pitävät yllä vahvistettua turvallisuusvalmiutta. Vältä mielenosoituksia ja väenpaljouksia.

Ranskan sisäministeriö tiedottaa mahdollisesta poikkeavasta turvallisuustilanteesta verkkosivuillaan http://www.interieur.gouv.fr(Linkki toiselle web-sivustolle.) ja Twitterissä http://twitter.com/Beauvau_Alerte(Linkki toiselle web-sivustolle.). Kriisitilanteessa seuraa Ranskan viranomaisten tiedotteita ja paikallisia tiedotusvälineitä, mm. englanninkielinen televisiokanava ja verkkomedia France24 http://www.france24.com/en/(Linkki toiselle web-sivustolle.). Ranskan viranomaiset viestivät pääosin ranskaksi.

Edustusto tiedottaa kriisitilanteessa somekanavillaan Facebookissa http://www.facebook.com/AmbassadeFinlandeParis(Linkki toiselle web-sivustolle.) ja Twitterissä http://twitter.com/AmbFinlandePAR(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Pidä voimassa oleva matkustusasiakirja (passi tai henkilöllisyystodistus) mukana Ranskassa liikkuessasi. Pidä niistä hyvä huoli, sillä varkaudet ovat lähes jokapäiväisiä Ranskassa. Varaa riittävästi aikaa lentokentälle tai juna-asemalle menoon.

Noudata viranomaisten ohjeita ja seuraa paikallisuutisia.
yleinen hälytysnumero 112
ambulanssi 15
poliisin hälytysnumero 17
palokunta 18

Rikollisuus

Ole valpas erityisesti suurissa väkijoukoissa, turistinähtävyyksien liepeillä, sisällä museoissa sekä metroissa ja junissa. Pariisiin Charles de Gaullen lentokentältä tullessa kannattaa valita juna, joka pysähtyy seuraavan kerran vasta Gare du Nord -asemalla. Monet väliasemista sijaitsevat melko huonomaineisilla alueilla, ja junissa on tapahtunut varkauksia. Lentokenttätaksit ovat nykyään kiinteähintaisia (CDG 55-60€, Orly 35-40€).
Passi, rahat, luottokortit kannattaa pitää erillään toisistaan. Jätä osa rahoista ja passin kopio esimerkiksi hotellin tallelokeroon. Pidä hotellin ikkunat ja parvekeovet suljettuina.

Kun liikut autolla, pidä ovet lukittuina ja käsimatkatavarat auton lattiatilassa. Liikennevaloissa varkaat saattavat pysähtyä auton rinnalle ja varastaa näkyvissä olevat tavarat – jopa rikkomalla ikkunalasin. Pysäköityyn autoon ei kannata jättää mitään arvotavaroita, ei edes tavaratilaan. Automurtoja on tehty erityisesti Etelä-Ranskassa. Asuntoautolla tai asuntovaunun kanssa matkustavia kehotetaan välttämään yöpymistä vartioimattomilla tienvarsi- tai levähdyspaikoilla.

Jos matkustusasiakirjasi katoaa tai se varastetaan, kotimatkaa varten Ranskassa asiakirjaksi riittää yleensä poliisipöytäkirja. Myös matkustusasiakirjan kopio helpottaa matkustamista. Lentomatkailijan tulee varmistaa asia omalta lentoyhtiöltään. Tapahtuneesta on myös hyvä ilmoittaa suurlähetystöön.

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Ranskalainen liikennekulttuuri poikkeaa huomattavasti suomalaisesta, joten tarkkaavaisuus esimerkiksi ohitustilanteissa on paikallaan. Jalankulkijana noudata erityistä varovaisuutta teitä ylittäessä.

Ranskassa niin kuin muissakin EU-maissa suhtaudutaan ankarasti rattijuoppouteen. Voimassa olevat sallitut rajat ovat veren alkoholipitoisuuden osalta 0,5 promillea ja hengitysilman osalta 0,25 mg/l.

Ranskan liikennesääntöjen mukaan pitää kaikissa autoissa olla varusteena varoituskolmio ja keltainen turvaliivi.

Luonnonolot

Tulvat ovat lähes jokavuotisia, ja niitä on eri puolilla maata. Etelä-Ranskassa ja Korsikalla esiintyy metsäpaloja etenkin kesäisin. Paloalueilla ja niiden lähistöllä joudutaan usein väliaikaisesti sulkemaan myös pääliikenneväyliä. Noudata ehdottomasti paikallisten viranomaisten ohjeita ja määräyksiä. Kesäisin avotulen teko on kielletty koko maassa. Laissa määritellyt rangaistukset palon aiheuttamisesta ovat ankarat.

Ranskan hiihtokeskuksiin suuntaavien matkailijoiden kannattaa etukäteen varmistua sääolosuhteista ja mahdollisten lumivyöryjen riskeistä. Ajankohtaista tietoa on saatavilla sivuilla http://www.anena.org/(Linkki toiselle web-sivustolle.) tai http://www.skiinfo.fr/(Linkki toiselle web-sivustolle.). Laskettelua harrastavien matkailijoiden on syytä hankkia matkavakuutus, joka kattaa myös pelastustoimenpiteet vuorilta ja mahdollisen helikopterikuljetuksen.

Ranskan ilmatieteen laitoksen verkkosivut http://france.meteofrance.com/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Terveys

Terveystarkastukset ja muut poikkeusjärjestelyt saattavat aiheuttaa viivästyksiä lentokentillä, raja-asemilla ja matkustettaessa muutenkin. Matkustajia kehotetaan varaamaan matkustamiseen tavanomaista enemmän aikaa.

Lisätietoa edustuston koronavirusohjeistuksesta: https://finlandabroad.fi/web/fra/ajankohtaista/-/asset_publisher/TV8iYvdcF3tq/content/mietitytt-c3-a4-c3-a4k-c3-b6-koronavirus-/384951(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Edustusto suosittelee eurooppalaisen sairaanhoitokortin (EHIC) hankkimista. Kelan myöntämällä ilmaisella kortilla matkailija saa välttämätöntä hoitoa akuutissa sairastapauksessa samoin maksuin ja menettelyin kuin kyseisen maan asukkaat. Sairaanhoitokortti ei kuitenkaan korvaa matkavakuutusta, eikä sairaankuljetuksia ulkomailta kotimaahan. Eurooppalaisesta sairaanhoitokortista löytyy lisätietoa Kelan verkkosivuilta http://www.kela.fi/eurooppalainen-sairaanhoitokortti(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Löydät ne seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas"
Maailman terveysjärjestö WHO
Euroopan tartuntatautivirasto

Maan lait ja käytännöt

Viranomaisten kanssa asioiminen voi olla vaikeaa muulla kuin ranskan kielellä.

Maahantulosäännökset

Koronapandemian johdosta matkustusrajoitukset ja karanteenisäädökset voivat muuttua nopeasti, joten on tärkeää seurata ajantasaisia viranomaistiedotteita, suurlähetystön verkkosivuja ja sosiaalista mediaa.

Paikallisviranomaisten tiedotusta voi seurata alla olevista linkeistä:

Ranskan rajaviranomaiset https://www.police-nationale.interieur.gouv.fr/Organisation/Direction-Centrale-de-la-Police-Aux-Frontieres(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Ranskan sisäministeriö www.interieur.gouv
Suomen Pariisin-suurlähetystö https://finlandabroad.fi/web/fra/etusivu(Linkki toiselle web-sivustolle.)

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Lue lisää Suomen kansalaisen matkustusasiakirjoista osoitteessa https://um.fi/passi/

Yhteystiedot


Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti paivystys.um@gov.fi.

Ennen matkaa, muista:

1

Matkustustiedotteet

Ulkoministeriön matkustustiedotteet antavat tietoa yleisestä turvallisuustilanteesta matkakohteessa sekä poliittisista ja kulttuurisista olosuhteista, joilla saattaa olla merkitystä matkustusturvallisuudelle.

Lue matkustustiedotteita
2

Matkustusilmoitus

Jos olet omatoimimatkalla tai menossa riskialttiille alueelle, kannattaa tehdä matkustusilmoitus. Sen avulla ulkoministeriö voi saada sinuun yhteyden kriisin tai hätätilanteen sattuessa.

Tee matkustusilmoitus
3

Matkavakuutus

Liikkumisvapaus on suomalaisten perustuslaillinen oikeus. Päätät itse minne matkustat ja minkälaisia riskejä olet valmis ottamaan. Kattava matkavakuutus on tärkeä ottaa ennen matkaa.

Hanki matkavakuutus
4

Matkustusasiakirjat

Ennen matkaa tarkista, että matkustusasiakirjasi ovat kunnossa. Kohdemaan edustustosta voit tarkistaa passeihin ja viisumeihin liittyvät määräykset.

Tarkista matkustusasiakirjat