12.10.2023

Ecuador: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata erityistä varovaisuutta

Muut turvallisuustason tiedot

Poliittisten jännitteiden vuoksi väkivaltaiset mielenosoitukset mahdollisia. Turvallisuustilanne on heikentynyt jatkuvasti, noudata erityistä varovaisuutta. Vältä tarpeetonta matkustamista Kolumbian vastaisella rajaseudulla oleviin maakuntiin.

Ajankohtaista

Ecuadorin turvallisuustilanne on heikentynyt voimakkaasti viime aikoina, ja monilla aiemmin turvallisina pidetyillä alueilla kannattaa olla varovainen. Myös turistikohteissa on esiintynyt aseellista väkivaltaa. Viime aikoina on räjäytetty useita autopommeja. Presidentinvaalien toinen kierros järjestetään 15. lokakuuta, mikä voi lisätä levottomuuksia.

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla, Facebookissa ja Twitterissä. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Valmismatkalaisia avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Konsulisuojeludirektiivi https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX%3A32015L0637(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Laki matkapalveluyhdistelmistä http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20170901(Linkki toiselle web-sivustolle.)

UM suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä.
Matkustusilmoitus https://matkustusilmoitus.fi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Yleinen turvallisuustilanne

Ryöstöt ja varkaudet ovat yleisiä. Ecuadorista on viime vuosina tullut merkittävä huumeiden kauttakulkumaa, minkä takia väkivaltainen rikollisuus on yleistynyt voimakkaasti. Usein ongelmat kohdistuvat myös sivullisiin. Viranomaisten voimavarat eivät riitä järjestyksen ylläpitoon.

Ecuadorin viranomaiset kehottavat välttämään matkustamista 20 kilometrin säteellä Kolumbian rajasta, lukuun ottamatta virallisia rajanylityspaikkoja. Turvallisuustilanne on nyt monilla muillakin alueilla heikko. Tämän takia poikkeustilat ja ulkonaliikkumiskiellot voivat jatkua (erityisesti rannikolla Guayas, Esmeraldas sekä Santo Domingo de los Tsáchilas).

Väkivaltaisia mielenosoituksia esiintyy erityisesti Quiton historiallisessa keskustassa, mutta myös muualla maassa. Poikkeustilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita ja seuraa aktiivisesti tiedotusvälineitä. Vältä suuria väkijoukkoja ja mielenosoituksia.

Poliittiset protestoijat voivat järjestää tiesulkuja ja katkaista yhteyksiä. Mahdollisten tiesulkujen yhteydessä saattaa esiintyä myös väkivaltaisuuksia. Lakot ja tiesulut voivat vaikuttaa myös lentoliikenteeseen. Varaa riittävästi aikaa liikkumiseen.
Poikkeustilanteisissa voit tarkistaa mahdolliset tiesulut osoitteessa:
https://www.ecu911.gob.ec/consulta-de-vias/(Linkki toiselle web-sivustolle.) (espanjaksi)
ja lentojen peruutukset Quiton kansainvälisen lentokentän sivustolta:
https://www.aeropuertoquito.aero/es/vuelos-internacionales/salidas-internacionales.html(Linkki toiselle web-sivustolle.) (espanjaksi).

Yleinen hätänumero on 911. Ecuadorin turvallisuusasioista vastaa hallintoministeriö https://www.ministeriodegobierno.gob.ec/acuerdo-nacional-seguridad-ciudadana/(Linkki toiselle web-sivustolle.) (espanjaksi).

Rikollisuus

Taskuvarkaudet ja ryöstöt ovat yleisiä Ecuadorin suurissa kaupungeissa jamatkailukohteissa, ja varkaat ovat yhä useammin aseistautuneita.Säilytä passit ja arvoesineet hotellin kassakaapissa. Passista ja maahantuloleimoista kannattaa ottaa valokopiot mukana pidettäviksi. Matkatavaravarkaudet ovat tavallisia etenkin linja-autoasemilla ja lentokentillä. Älä jätä matkatavaroita valvomatta, ja kanna laukkua vartalon etupuolella.

Viime vuosina Ecuadorissa on sattunut useita tapauksia, joissa ryöstäjät ovat tainnuttaneet uhrinsa huumaamalla. Älä ota tuntemattomilta vastaan ruokaa, juomaa tai savukkeita. Suuria väkijoukkoja ja mielenosoituksia kannattaa välttää. Myös poliisin hätänumero on 911.

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Ecuadorin liikennekulttuuri on suomalaiseen verrattuna kiivastempoinen, ja erityisesti paikallisbussit ajavat lujaa. Tiet ovat usein huonokuntoisia..Teitä saatetaan ajoittain sulkea lakkojen tai mielenosoitusten vuoksi. Myös rankkasateiden aiheuttamat maanvyörymät katkaisevat usein teitä ja vaarantavat liikennettä.
Yöllä matkustamista tulisi välttää, sillä rikokset ja liikenneonnettomuudet tapahtuvat usein yöaikaan. Taksiin noustessa kannattaa tarkistaa, että auton etulasissa tai sivuovessa on rekisteritarra, jonka numero on sama kuin auton rekisterinumero.

Luonnonolot

Ecuador sijaitsee mannerlaattojen yhtymäkohdassa, joten maanjäristykset ovat tavallisia. Maassa on noin 40 tulivuorta, joista useat ovat aktiivisia. Onnettomuustilanteissa seuraa viranomaisten tiedotteita ja ohjeita.

Vuorilla sadekausi ajoittuu lokakuusta toukokuulle, ja viidakossa voi sataa ympäri vuoden. Sateiden aiheuttamat maanvyörymät tai muut luonnononnettomuudet saattavat vaikeuttaa matkustamista varsinkin vuoristoseudulla.
Sääolosuhteisiin liittyvää viranomaistiedotusta voi seurata Ecuadorin meteorologisen instituutin INAMHIn verkkosivuilta https://www.inamhi.gob.ec/(Linkki toiselle web-sivustolle.) (espanjaksi) ja maanjäristyksiin ja tulivuorenpurkauksiin liittyviä tietoja Ecuadorin geofyysisen instituutin sivuilta: https://www.igepn.edu.ec/(Linkki toiselle web-sivustolle.) (espanjaksi).

Terveys

Ecuadorissa bakteerikanta on erilainen kuin Suomessa, ja ruokaa ei aina valmisteta kovin hygieenisissä olosuhteissa. Vatsataudit ovat siksi yleisiä. Ecuadorissa esiintyy mm. koleraa, denguekuumetta, kurkkumätää, A-hepatiittia, malariaa, tuberkuloosia, lavantautia ja keltakuumetta. Lääkärihoito voi olla kallista, eikä terveyspalveluja ole välttämättä saatavilla suurten kaupunkien ulkopuolella.Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta. Galapagossaarille matkustaessa on hyvä varmistaa, että matkavakuutus kattaa evakuoinnin, sillä saarilla terveydenhoito on rajallista. Lääkärinmaksu on varauduttava maksamaan ensin itse, sillä useimmat lääkärit eivät hyväksy ulkomaisten vakuutusyhtiöiden maksusitoumuksia. Tämän vuoksi on hyvä olla mukana kansainvälinen luottokortti.

Pääkaupunki Quito ja monet matkailijoiden suosimat kohteet sijaitsevat korkealla, joten kannatta varautua vuoristotaudin (soroche) oireisiin. Niitä voi lievittää riittävällä nesteytyksellä, levolla sekä apteekeista (farmacia, botica) saatavilla soroche-tableteilla.

Aurinkovoiteelle on Ecuadorissa käyttöä ympäri vuoden. Aurinko voi polttaa myös pilvien takaa. Hyttyssuojaa tarvitaan maaseudulla ja erityisesti viidakossa.

Jos sinulla on sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, tarkista vakuutuksen kattavuus ja voimassaolo omalta vakuutusyhtiöltäsi. Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/matkailijan-terveysopas(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Maailman terveysjärjestö WHO http://www.who.int/en/(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Euroopan tartuntatautivirasto http://www.ecdc.europa.eu(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Maan lait ja käytännöt

Rangaistukset rikoksista, ja esimerkiksi huumausaineiden hallussapidosta, ovat ankarat ja vankilaolot erittäin kehnot. Ecuadorin laki vaatii matkustajia kuljettamaan henkilöllisyystodistusta mukana kaiken aikaa.

Maahantulosäännökset

Ecuadoriin saavuttaessa passin on oltava voimassa vähintään kuusi kuukautta.
Ecuadorissa yksin, ilman toista vanhempaa tai kolmannen osapuolen kanssa matkustava alaikäinen tarvitsee jäljennöksen syntymätodistuksestaan ja kirjallisen luvan, jossa molemmat vanhemmat tai toinen poissaoleva vanhempi antavat lapselleen luvan matkustaa yksin. Luvan tulee olla notaarin vahvistama ja käännetty espanjaksi.

Paikallisviranomaisten tiedotusta voi seurata alla olevasta linkistä:
https://www.ministeriodegobierno.gob.ec/migracion/(Linkki toiselle web-sivustolle.) (espanjaksi)

Tietoa Ecuadorin maahantulosäännöksistä antaa Ecuadorin suurlähetystö Tukholmassa https://www.cancilleria.gob.ec/suecia/#(Linkki toiselle web-sivustolle.) (espanjaksi).

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat https://um.fi/passi/

Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti paivystys.um@gov.fi.

Ennen matkaa, muista:

1

Matkustustiedotteet

Ulkoministeriön matkustustiedotteet antavat tietoa yleisestä turvallisuustilanteesta matkakohteessa sekä poliittisista ja kulttuurisista olosuhteista, joilla saattaa olla merkitystä matkustusturvallisuudelle.

Lue matkustustiedotteita
2

Matkustusilmoitus

Jos olet omatoimimatkalla tai menossa riskialttiille alueelle, kannattaa tehdä matkustusilmoitus. Sen avulla ulkoministeriö voi saada sinuun yhteyden kriisin tai hätätilanteen sattuessa.

Tee matkustusilmoitus
3

Matkavakuutus

Liikkumisvapaus on suomalaisten perustuslaillinen oikeus. Päätät itse minne matkustat ja minkälaisia riskejä olet valmis ottamaan. Kattava matkavakuutus on tärkeä ottaa ennen matkaa.

Hanki matkavakuutus
4

Matkustusasiakirjat

Ennen matkaa tarkista, että matkustusasiakirjasi ovat kunnossa. Kohdemaan edustustosta voit tarkistaa passeihin ja viisumeihin liittyvät määräykset.

Tarkista matkustusasiakirjat