27.3.2023

Tšekki (Tshekin tasavalta): matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata tavanomaista varovaisuutta

Ajankohtaista

Tshekki on poistanut kaikki koronapandemiaan liittyvät rajoitukset. Ajankohtaista tietoa Tšekin tilanteesta löydät edustuston verkkosivuilta https://finlandabroad.fi/web/cze/etusivu(Linkki toiselle web-sivustolle.) ja seuraamalla paikallisviranomaisten tiedotusta. Edustusto päivittää ajankohtaista tietoa myös sosiaalisen median kanavilleen.

Tshekin sisäasianministeriön koronatiedote (englanniksi):
https://www.mvcr.cz/mvcren/article/coronavirus-information-of-moi.aspx(Linkki toiselle web-sivustolle.)

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla, Facebookissa ja Twitterissä. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Valmismatkalaisia avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Konsulisuojeludirektiivi https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX%3A32015L0637(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Laki matkapalveluyhdistelmistä http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20170901(Linkki toiselle web-sivustolle.)

UM suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä.
Matkustusilmoitus https://matkustusilmoitus.fi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Yleinen turvallisuustilanne

Tšekki on kohtalaisen turvallinen matkailumaa.

Rikollisuus

Prahan turvallisuusongelmat ovat samat kuin suurkaupungeissa yleensä. Päihtyneet turistit ovat varkaille helppo kohde. Tasku- ja laukkuvarkaita liikkuu turistialueilla, lentokentällä, päärautatieasemalla, ravintoloissa sekä yleisissä kulkuvälineissä, etenkin tietyillä raitiotielinjoilla (22). Ravintolassa ei kannata jättää takkia tai laukkua vartioimatta vaatenaulakkoon tai tuolin selkänojalle, jos niissä on passi, lompakko tai muuta arvokasta. Älä koskaan vaihda rahaa muualla kuin virallisissa rahanvaihtopisteissä. Suomalaisilla pankki- ja luottokorteilla voi maksaa lähes kaikkialla. Käteistä voi nostaa pankkiautomaateista, joita on kaupunkien keskustoissa, Prahassa joka korttelissa.

Tšekin sisäasiainministeriön turvallisuussuositukset ulkomaalaisille:

  • Älä pysäköi autoa pitkäksi aikaa muualle kuin vartioidulle parkkipaikalle.
  • Älä koskaan jätä autoon rahaa, arvoesineitä tai mitään muutakaan näkyville.
  • Pidä kaupungilla liikkuessa mukana mahdollisimman vähän rahaa. Rahat ja luottokortit on hyvä säilyttää eri paikoissa vahingon minimoimiseksi.
  • Älä koskaan jätä laukkua vartioimatta.
  • Älä vaihda rahaa muualla kuin pankeissa tai virallisissa rahanvaihtotoimistoissa.
  • Varo huijareita, jotka esiintyvät poliisina. Poliisilla ei ole oikeutta tarkastaa kenenkään rahavaroja kadulla.
  • Satunnaisten tuttavien kanssa on hyvä olla varovainen. Yöelämässä liikkuessa juomia ei kannata jättää vartioimatta, sillä
    tyrmäystippojen käyttöä on esiintynyt.

Tšekin lain mukaan ulkomaalaisen on pystyttävä todistamaan henkilöllisyytensä ja kansalaisuutensa vaadittaessa. Siihen kelpaa passi tai poliisin antama voimassa oleva henkilökortti, joka oikeuttaa matkustamiseen.
Passia, lompakkoa ja muuta omaisuutta ei kannata jättää hosteliin tai hotellihuoneeseen, ellei siellä ole tallelokeroa.
Tärkeimmistä asiapapereista kuten passista, luottokorteista ja lentolipuista on hyvä ottaa kuvat kännykkään tai kopiot, ja säilyttää ne erillään alkuperäisistä. Suositeltavaa on myös skannata ne, sähköisesti saataviksi.

Jos poliisi sakottaa sinua epäselvässä tilanteessa ja sakkosumma on merkittävän suuri, kannattaa sakko lähteä maksamaan poliisiasemalle. Sakkosumma on sama riippumatta siitä, maksaako sen heti kadulla vai vasta poliisiasemalla. Maksetusta sakosta tulee saada kuitti. Julkisen liikenteen lipuntarkastajat ovat tiukkoja. He eivät hyväksy kielitaidottomuutta selitykseksi matkalipun tai siihen tarvittavan leimauksen puuttumiselle. Tarkastusmaksun (n. 1000 CZK) voi maksaa tarkastajalle käteisenä jolloin se on puolet pienempi kuin jälkikäteen. Maksusta saa kuitin. Tarkastajan on näytettävä kuvallinen lupakortti.

Prahassa Václavin aukion alapäässä on ympäri vuorokauden auki oleva Centrum Police Station, jossa puhutaan englantia ja saksaa. Osoite: Jungmannovo náměstí 9, Praha 1, metroasema Můstek.
Tärkeitä puhelinnumeroita
Poliisi puh. 158
Palokunta puh. 150
Ambulanssi puh. 155
Yleinen hätänumero 112
Löytötavaratoimisto, Karoliny Světlé 5, Praha 1, puh. 22423 5085
Tiepalvelu 24 h, Yellow Angels, puh. 1230

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Tšekin maanteillä liikkuessa on hyvä olla varuillaan. Ylinopeudella ajaminen on erittäin tavallista, ja vakavia liikenneonnettomuuksia sattuu eurooppalaisen mittapuun mukaan runsaasti. Päätiet ovat useimmiten hyväkuntoisia.

Tšekin liikennelaki ei salli ajamista lainkaan alkoholin vaikutuksen alaisena, promilleraja on nolla.
Prahassa kadut ovat pääosin hyväkuntoisia, mutta esimerkiksi vanhan kaupungin kadut ovat mukulakivipäällysteisiä. Tietöistä johtuvat kiertotiejärjestelyt ovat melko yleisiä. Ilmaisia pysäköintipaikkoja ei kadunvarsilla käytännössä ole. Invalidipaikoille ilman lupaa pysäköimisestä sakotetaan ankarasti.

Luonnonolot

Tšekissä voi esiintyä tulvia erityisesti kesäisin. Ajankohtaista tietoa tulvatilanteesta http://www.voda.gov.cz/portal/en/(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Vuoristoalueilla voi olla talvisin lumivyöryjä.

Terveys

Tšekissä ja varsinkin Prahassa on maan sulana ollessa runsaasti punkkeja, joita on syytä varoa luonnossa ja puistoissa liikuttaessa.
Suurlähetystö suosittelee eurooppalaisen sairaanhoitokortin (EHIC) hankkimista. Kelan myön-tämällä ilmaisella kortilla matkailija saa välttämätöntä hoitoa akuutissa sairaustapauksessa samoin maksuin ja menettelyin kuin kyseisen maan asukkaat. Sairaanhoitokortti ei kuitenkaan korvaa matkavakuutusta, eikä sairaankuljetuksia ulkomailta kotimaahan. Eurooppalaisesta sai-raanhoitokortista löytyy lisätietoa Kelan verkkosivuilta https://www.kela.fi/eurooppalainen-sairaanhoitokortti(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Prahassa on muutama sairaala ja joitakin yksityisiä klinikoita, joissa voi asioida englannin tai saksan kielellä.
Motol Hospital, V Úvalu 84, Prague 5 – Motol, +420223438590, +420224431111, +420221860606 (ensiapu) iso sairaala, erikoistunut ulkomaalaisten kanssa toimimiseen, erityisosasto ulkomaalaisille:
https://www.fnmotol.cz/en/samoplatci/health-care-services-for-foreigners/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Ensiapu Prahassa myös
Poliklinika Spálená, Spálená 12, Prague 1 +420222924295
Hospital Na Bulovce, Budínova 2, Prague 8 adults +420266 083 301, kids +420266084220
Muita sairaaloita:
Military Hospital, Ústřední vojenská nemocnice, U Vojenské nemocnice 1200, 169 02 Prague 6 – Střešovice +420973203571
Pod Petřínem Hospital, Vlašská 36, Prague 1 - Malá Strana +42025719731
Na Františku Hospital, Na Františku 8/847, Prague 1 +420222801307
Hospital Na Bulovce, Budínova 2, Prague 8 +4202660812111
Hospital Vinohradská, Šrobárova 50, Praha 10 +420267161111
Yksityinen
https://www.canadian.cz/en/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Jos sinulla on sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, tarkista vakuutuksen kattavuus ja voimassaolo omalta vakuutusyhtiöltäsi. Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/matkailijan-terveysopas(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Maailman terveysjärjestö WHO http://www.who.int/en/(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Euroopan tartuntatautivirasto http://www.ecdc.europa.eu(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Maan lait ja käytännöt

Liikuntaesteisiä ei ole Tšekissä huomioitu samassa määrin kuin esimerkiksi Suomessa. Osa julkisista kulkuneuvoista on matalalattiamalleja.

Maahantulosäännökset

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat https://um.fi/passi/

Yhteystiedot

Prahan-suurlähetystö

Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti Paivystys.um@formin.fi.

Ennen matkaa, muista:

1

Matkustustiedotteet

Ulkoministeriön matkustustiedotteet antavat tietoa yleisestä turvallisuustilanteesta matkakohteessa sekä poliittisista ja kulttuurisista olosuhteista, joilla saattaa olla merkitystä matkustusturvallisuudelle.

Lue matkustustiedotteita
2

Matkustusilmoitus

Jos olet omatoimimatkalla tai menossa riskialttiille alueelle, kannattaa tehdä matkustusilmoitus. Sen avulla ulkoministeriö voi saada sinuun yhteyden kriisin tai hätätilanteen sattuessa.

Tee matkustusilmoitus
3

Matkavakuutus

Liikkumisvapaus on suomalaisten perustuslaillinen oikeus. Päätät itse minne matkustat ja minkälaisia riskejä olet valmis ottamaan. Kattava matkavakuutus on tärkeä ottaa ennen matkaa.

Hanki matkavakuutus
4

Matkustusasiakirjat

Ennen matkaa tarkista, että matkustusasiakirjasi ovat kunnossa. Kohdemaan edustustosta voit tarkistaa passeihin ja viisumeihin liittyvät määräykset.

Tarkista matkustusasiakirjat