22.1.2024

Kongon demokraattinen tasavalta: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Vältä tarpeetonta matkustamista

Muut turvallisuustason tiedot

Vältä kaikkea matkustamista:

Nord-Kivu
Sud-Kivu
Ituri
Tanganyika
Kasaï
Kasaï Central
Maniema
Haut-Uele
Haut-Lomami

Kapinallisten ja sotilaiden väliset yhteenotot jatkuvat maan itäosissa. Siviiliväestöä on joutunut pakenemaan maan rajojen ulkopuolelle.

Ajankohtaista

Tarkista ajantasaiset maahantulosäädökset, ml. koronarajoitukset, aina Kongon demokraattisen tasavallan viranomaisilta, esimerkiksi Kongon demokraattisen tasavallan suurlähetystöltä Lontoossa: https://www.ambardc.london/d/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla, Facebookissa ja Twitterissä. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Valmismatkalaisia avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Konsulisuojeludirektiivi https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX%3A32015L0637(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Laki matkapalveluyhdistelmistä http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20170901(Linkki toiselle web-sivustolle.)

UM suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä.
Matkustusilmoitus https://matkustusilmoitus.fi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Yleinen turvallisuustilanne

Ruandan, Burundin, Tansanian, Keski-Afrikan tasavallan ja Etelä-Sudanin rajaseuduilla liikkuminen on vaarallista kapinallis- ja rikollisjoukkioiden tekemien väkivaltaisten ryöstöjen takia. Ruandan ja Burundin raja-asemia saatetaan sulkea yllättäen, joten näihin ei tule luottaa pakoreitteinä maan itäosista.

Muissa osissa maata, varsinkin itäosissa, on jatkuvia levottomuuksia ja aseellisia välikohtauksia maan virallisen armeijan sekä kapinallis- ja rikollisryhmien välillä.

Pääkaupunki Kinshasassa ja muissa kaupungeissa esiintyy laajoja mielenosoituksia. Kokoontumiset voivat nopeasti muuttua väkivaltaisiksi, jolloin poliisi tai armeija voi turvautua kyynelkaasun käyttöön joukkojen hajottamiseksi. Levottomuuksien seurauksina teitä suljetaan. Vältä kaikenlaisia väkijoukkojen kokoontumisia ja tarvittaessa ulkona liikkumista. Internet- yhteyksiä ja matkapuhelinverkon toimintaa rajoitetaan.

Suosittelemme kaikkia Kongon demokraattiseen tasavaltaan matkaavia tekemään matkustusilmoituksen ulkoministeriölle: https://matkustusilmoitus.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.). Maan pääkaupungissa Kinshasassa oleva Ruotsin suurlähetystö avustaa myös suomalaisia ja halutessasi voit tehdä matkustusilmoituksen myös heille osoitteessa https://www.swedenabroad.se/sv/svensklistan(Linkki toiselle web-sivustolle.) Järjestelmän vaatiman Ruotsin henkilötunnuksen loppuosan voit korvata merkinnällä "0000", esim. 19801125-0000.

Rikollisuus

Vältä yksin liikkumista varsinkin pimeällä. Aseelliset ryöstöt ovat tavallisia ja ryöstäjillä on usein jonkinlainen univormu. Liikkeellä on myös valepoliiseja. Tavanomaista pikkurikollisuutta, kuten taskuvarkauksia, tehdään paljon. Pidä kännykät, kannettavat tietokoneet, arvoesineet, kamerat ja käteinen raha piilossa. Katukaupustelijat ja kerjäläiset saattavat sinnikkäästi ahdistella matkailijoita. Varkauksia ja ryöstöjä tekevät myös katulapset ja nuorisojengit.

Maassa on paljon aseita useita vuosia kestäneen sodan seurauksena. Köyhyys ja työttömyys ajavat epätoivoisiin tekoihin. Sotilaat ja poliisit jäävät usein ilman palkkaa, joten myös mielivaltaisia pidätyksiä tehdään lunnasrahojen toivossa.

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Liikenne on yksi suurimmista vaaratekijöistä. Tiet ja ajoneuvot ovat huonossa kunnossa. Älä ota taksia kadulta, hanki auto ja kuljettaja luotettavan hotellin tai matkatoimiston välityksellä ennen maahan saapumista. Kinshasan kansainvälisen lentokentän Ndjilin ja kaupungin välillä ei ole organisoitua kuljetusverkostoa.

Autolla ajaessa on syytä pitää aina ikkunat kiinni ja ovet lukittuina, varsinkin liikennevaloissa. Julkisilla kulkuvälineillä matkustaminen ei ole turvallista.

Luonnonolot

Sadekausilla esiintyy rankkasateita, jotka saattavat aiheuttaa tulvia ja maanvyörymiä. Nyiragongo-tulivuori maan koillisosassa on aktiivinen. Maassa esiintyy myös maanjäristyksiä.

Terveys

Terveystarkastukset ja muut poikkeusjärjestelyt saattavat aiheuttaa viivästyksiä lentokentillä, raja-asemilla ja matkustettaessa muutenkin.

Terveyspalvelujen taso on hyvin heikko, pääkaupungin ulkopuolella lähes olematon. Kaiken kattava matkavakuutus on tarpeen. Selvitä matkavakuutuksesi kattavuus ennen matkaa.

Kongon demokraattisessa tasavallassa esiintyy ajoittain Ebola- epidemioita. Maailman terveysjärjestön sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta saa ajankohtaista lisätietoa:

https://www.who.int/health-topics/ebola(Linkki toiselle web-sivustolle.)

https://thl.fi/aiheet/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/taudit-ja-taudinaiheuttajat-a-o/ebola(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Jos sinulla on sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, tarkista vakuutuksen kattavuus ja voimassaolo omalta vakuutusyhtiöltäsi. Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/matkailijan-terveysopas(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Maailman terveysjärjestö WHO http://www.who.int/en/(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Euroopan tartuntatautivirasto http://www.ecdc.europa.eu(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Maan lait ja käytännöt

Julkisten rakennusten, armeijan tai poliisin edustajien ja lentokentän valokuvaaminen on ehdottomasti kielletty. Kiellon rikkominen voi johtaa jopa vankeusrangaistukseen.

Maahantulosäännökset

Koronapandemian johdosta matkustusrajoitukset ja karanteenisäädökset voivat muuttua nopeasti, joten on tärkeää seurata ajantasaisia viranomaistiedotteitaja sosiaalista mediaa.

Paikallisviranomaisten tiedotusta voi seurata alla olevista linkeistä:
Presidentin kanslian Twitter-sivu (ranskaksi): https://twitter.com/presidence_rdc(Linkki toiselle web-sivustolle.)

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat https://um.fi/passi/

Yhteystiedot


Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti paivystys.um@gov.fi.

Ennen matkaa, muista:

1

Matkustustiedotteet

Ulkoministeriön matkustustiedotteet antavat tietoa yleisestä turvallisuustilanteesta matkakohteessa sekä poliittisista ja kulttuurisista olosuhteista, joilla saattaa olla merkitystä matkustusturvallisuudelle.

Lue matkustustiedotteita
2

Matkustusilmoitus

Jos olet omatoimimatkalla tai menossa riskialttiille alueelle, kannattaa tehdä matkustusilmoitus. Sen avulla ulkoministeriö voi saada sinuun yhteyden kriisin tai hätätilanteen sattuessa.

Tee matkustusilmoitus
3

Matkavakuutus

Liikkumisvapaus on suomalaisten perustuslaillinen oikeus. Päätät itse minne matkustat ja minkälaisia riskejä olet valmis ottamaan. Kattava matkavakuutus on tärkeä ottaa ennen matkaa.

Hanki matkavakuutus
4

Matkustusasiakirjat

Ennen matkaa tarkista, että matkustusasiakirjasi ovat kunnossa. Kohdemaan edustustosta voit tarkistaa passeihin ja viisumeihin liittyvät määräykset.

Tarkista matkustusasiakirjat