24.4.2024

Kanada: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata tavanomaista varovaisuutta

Muut turvallisuustason tiedot

Kanadan yleinen turvallisuustilanne on hyvä.

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa. Ulkoministeriö ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Matkatoimiston järjestämällä matkalla olevaa avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.

Konsulipalvelulaki(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Konsulisuojeludirektiivi(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Laki matkapalveluyhdistelmistä(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Suosittelemme aina matkavakuutuksen ottamista. Tarkista ennen matkaasi matkavakuutuksesi kattavuus ja voimassaolo erityisesti jos sinulla on jokin sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, Sairastuneen tai vainajan kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Tee matkustusilmoitus osoitteessa https://matkustusilmoitus.fi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Yleinen turvallisuustilanne

Yleinen hätänumero on 911. Joillain syrjäisemmillä alueilla täytyy ensin valita 0 ja sen jälkeen 911.

Rikollisuus

Kanadan liittovaltion poliisin verkkosivut http://www.rcmp.gc.ca/en(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Tieverkosto maan eteläosissa on kattava. Pohjoisimmat alueet ovat vain lentoyhteyksien varassa. Tiet ovat yleisesti hyväkuntoisia. Suomalaisen ajokortin kelpoisuus vaihtelee provinssikohtaisesti. Talvella ajo-olosuhteet voivat olla vaativia lumi- ja jääsateiden ja teiden liukkauden tähden. Sää saattaa muuttua äkillisesti.

Liikenneturvallisuudesta vastaavan viranomaisen verkkosivut http://www.tc.gc.ca/eng/menu.htm(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Luonnonolot

Ankara ilmasto voi aika ajoin aiheuttaa alueellisia poikkeustilanteita (tulvat, äärimmäiset pakkaset, lumi- ja jäämyrskyt, lumivyöryt ja hirmumyrskyt). Alueellisia säätietoja voi lukea koko maan kattavan sääpalvelun verkkosivuilta:
http://weather.gc.ca/canada_e.html(Linkki toiselle web-sivustolle.) ja http://www.theweathernetwork.com/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Maanjäristyksistä löytyy tietoa http://www.earthquakescanada.nrcan.gc.ca/index-eng.php(Linkki toiselle web-sivustolle.) verkkosivuilta. Maastopaloista löytyy provinssi- ja territoriokohtaisia lisätietoja Kanadan valtion sivuilta osoitteesta https://www.canada.ca/en/public-safety-canada/campaigns/wildfires/prov.html.

Terveys

Terveyspalvelut ovat Kanadan terveydenhoitojärjestelmään kuulumattomille erittäin kalliita. Tapaturmien ja sairaustapauksien varalta on ehdottomasti oltava matkavakuutus.

Maan lait ja käytännöt

Matkailijaa koskevat paikalliset lait. Tietoa rikosten rangaistuksista Kanadassa: http://laws.justice.gc.ca/eng/(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Kaikkien huumeiden (ml cannabis) vieminen maan rajan yli esim. Yhdysvaltoihin on laitonta.

Maahantulosäännökset

Paikallisviranomaisten tiedotusta maahantulosäännöksistä voi seurata alla olevista linkeistä:
Paikallisen viranomaisen sivut: https://travel.gc.ca(Linkki toiselle web-sivustolle.)

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Lue lisää Suomen kansalaisen matkustusasiakirjoista osoitteessa https://um.fi/passi/

Yhteystiedot


Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti paivystys.um@gov.fi.