5.6.2024

Brunei: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata tavanomaista varovaisuutta

Ajankohtaista

Ajankohtaista tietoa Brunein tilanteesta löydät seuraamalla paikallisviranomaisten tiedotusta. Edustusto päivittää ajankohtaista tietoa myös sosiaalisen median kanavilleen.

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa. Ulkoministeriö ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Matkatoimiston järjestämällä matkalla olevaa avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.

Konsulipalvelulaki(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Konsulisuojeludirektiivi(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Laki matkapalveluyhdistelmistä(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Suosittelemme aina matkavakuutuksen ottamista. Tarkista ennen matkaasi matkavakuutuksesi kattavuus ja voimassaolo erityisesti jos sinulla on jokin sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, Sairastuneen tai vainajan kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Tee matkustusilmoitus osoitteessa https://matkustusilmoitus.fi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Yleinen turvallisuustilanne

Matkailu Bruneissa on yleisesti ottaen turvallista. Matkailijoiden kannattaa kuitenkin noudattaa yleistä varovaisuutta.

Poliisin hätänumero on 993, ambulanssin 991 ja palokunnan 995.

Rikollisuus

Rikollisuutta on vähän, ja väkivaltarikokset ovat harvinaisia. Pikkurikollisuutta, kuten näpistyksiä ja taskuvarkauksia, esiintyy satunnaisesti. Passista ja arvotavaroista kannattaa pitää hyvää huolta.

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Bruneissa on vasemmanpuoleinen liikenne. Mikäli joudut liikenneonnettomuuteen ajoneuvon kuljettajana, älä poistu onnettomuuspaikalta ennen poliisin saapumista.

Luonnonolot

Brunei ei kuulu varsinaisesti maanjäristysalueeseen, mutta lähialueilla tapahtuvien järistysten vaikutukset voivat ulottua myös Bruneihin ja merenalaiset maanjäristykset voivat aiheuttaa hyökyaaltoja. Merialueilla esiintyy meduusoja, joiden polttamat voivat olla erittäin vaarallisia ja välitöntä lääkärihoitoa vaativia.

Matkailijoita kehotetaan noudattamaan paikallisten viranomaisten ohjeita vaaratilanteessa.

Terveys

Terveystarkastukset ja muut poikkeusjärjestelyt saattavat aiheuttaa viivästyksiä lentokentillä, raja-asemilla ja matkustettaessa muutenkin. Matkustajia kehotetaan varaamaan matkustamiseen tavanomaista enemmän aikaa.

Paikallisen perusterveydenhuollon taso on kohtuullisen hyvä, mutta vakavissa tapauksissa on harkittava hakeutumista sairaalahoitoon esimerkiksi Singaporeen.

Bruneissa esiintyy denguekuumetta, joka leviää hyttysten välityksellä.

Maan lait ja käytännöt

Bruneissa on ankara huumelainsäädäntö ja joissakin tapauksissa myös kuolemanrangaistus on mahdollinen. Bruneissa noudatetaan 1.4.2019 lähtien islamilaista sharia-lakia, jota voidaan soveltaa myös ei-islaminuskoisiin turisteihin. Homoseksuaalisuus on kriminalisoitu, ja siitä voi olla seurauksena jopa 10 vuoden vankeusrangaistus tai sakkorangaistus. Alkoholin myynti on Bruneissa kiellettyä.

Brunei on islaminuskoinen maa, joten matkailijoiden kannattaa noudattaa paikallisia tapoja ja välttää pukeutumista paljastaviin asuihin. Alkoholin nauttiminen julkisilla paikoilla ja julkisissa tiloissa on kielletty, samoin julkinen syöminen tai juominen paaston aikana.

Brunein rikoslaissa tietyistä rikoksista voidaan määrätä sharia-lain määräämiä hudud-rangaistuksia, kuten amputaatio, kivitys tai ruoskinta.

Maahantulosäännökset

Koronapandemian johdosta matkustusrajoitukset ja karanteenisäädökset voivat muuttua nopeasti, joten on tärkeää seurata ajantasaisia viranomaistiedotteita.

Lisätietoa Bruneihin tarvittavista maahantuloluvista englanniksi: http://www.immigration.gov.bn/en/Theme/Home.aspx(Linkki toiselle web-sivustolle.)

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Lue lisää Suomen kansalaisen matkustusasiakirjoista osoitteessa https://um.fi/passi/

Yhteystiedot


Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti paivystys.um@gov.fi.