Vältä edelleen tarpeetonta matkustamista.

Poikkeuksena Norja, Tanska, Islanti, Viro, Latvia ja Liettua, joiden osalta Suomen sisärajavalvonta ja karanteenisuositus loppui 15.6. Tarkista ajantasaiset maahantulosäädökset aina ennen matkaa kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi ko. maan lähimmästä edustustosta

Lue lisää
11.2.2020

Bangladesh: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata erityistä varovaisuutta

Muut turvallisuustason tiedot

Poliittinen turvallisuustilanne voi muuttua nopeasti. Uudet terrori-iskut ovat mahdollisia. Kriisitilanteissa ota yhteyttä Tanskan suurlähetystöön Dhakassa. Matkustamista Chittagong Hill Tracts -alueelle, jossa esiintyy yhteenottoja kilpailevien heimojen, alueen uusien asukkaiden ja armeijan välillä, tulee välttää. Suurista pakolaisvirroista johtuen Bangladeshin ja Burman (Myanmar) välisellä raja-alueella tulee noudattaa varovaisuutta ja seurata paikallisviranomaisten ohjeita ennen alueelle matkustamista.

Ajankohtaista

Kiinassa, Hubein maakunnassa on todettu alkuvuonna useita keuhkokuumetapauksia, joiden aiheuttajaksi on tunnistettu uusi koronavirus (2019-nCoV). Yksittäistapauksia on todettu myös monissa muissa maissa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan matkailijoiden riski sairastua koronavirukseen on pieni. Paras tapa suojautua on noudattaa hyvää käsihygieniaa. THL on julkaissut ohjeita matkailijoille, miten koronavirukselta voi suojautua. https://thl.fi/-/ohjeita-matkailijoille-miten-wuhan-koronavirukselta-voi-suojautua-?redirect=%2F

Kiristyneet turvallisuusjärjestelyt saattavat aiheuttaa viivästyksiä lentokentillä ja matkustaessa muutenkin. Matkustajia kehotetaan varaamaan matkustamiseen tavanomaista enemmän aikaa.

Ulkoministeriö ja suurlähetystöt seuraavat tilannetta tiiviisti. THL päivittää sivuillensa ajantasaista tietoa ja ohjeistusta https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja%20rokotukset/ajankohtaista/wuhanin-koronavirus

Bangladeshin paikallisviranomaisten tiedotteita voi seurata alla olevista linkeistä:
http://www.mohfw.gov.bd/index.php?option=com_content&view=frontpage&Itemid=1&lang=en

Ulkoministeriö suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä kaikille matkustajille http://matkustusilmoitus.fi

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla, Facebookissa ja Twitterissä. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Valmismatkalaisia avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498
Konsulisuojeludirektiivi https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX%3A32015L0637
Laki matkapalveluyhdistelmistä http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20170901

UM suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä.
Matkustusilmoitus https://matkustusilmoitus.fi/

Yleinen turvallisuustilanne

Poliittinen tilanne Bangladeshissa jatkuu epävarmana. Lain ja yleisen järjestyksen noudattaminen on heikentynyt. Bangladeshissa poliittinen tilanne on ollut pitkään jännittynyt ja mielenosoitusten ja muiden levottomuuksien äkillistä alkamista ei voida sulkea pois. Ääriuskonnollinen liikehdintä on lisääntynyt ja johtanut myös väkivaltaisuuksiin muun muassa paikallisia aktivisteja ja länsimaalaisia kohtaan.

Bangladeshissa järjestetään paljon poliittisia mielenosoituksia, marsseja ja yleislakkoja. Lakot heijastuvat usein myös valtion laitosten, kauppojen ja muiden toimistojen toimintaan sekä liikenteeseen. Tehtaita etenkin vaateteollisuudesta on suljettu, koska ne eivät täyttäneet työturvallisuusvaatimuksia. Tämän seurauksena monia ihmisiä on jäänyt työttömiksi. Tämä on aiheuttanut sosiaalista levottomuutta ja ajoittaisia mielenosoituksia maan pääkaupungissa Dhakassa ja maan toiseksi suurimmassa kaupungissa Chittagongissa.

Puhelinliikenne on ajoittain epävarmaa.

Yleinen hätänumero: 999

Suomella ei ole edustusta Bangladeshissa. Kriisitilanteen sattuessa Suomen kansalaiset voivat olla yhteydessä Tanskan suurlähetystöön:

Embassy of Denmark, Bangladesh
Bay´s Edgewater,
6th Floor
North Avenue, Gulshan 2,
12 12 Dhaka

Puh. +880 (2) 5566 8900
Fax +880 (2) 5505 1869
Sähköposti: dacamb@um.dk
Internet: http://bangladesh.um.dk

Suurlähetystö suosittelee, että pidempiaikaisesti Bangladeshissa oleskelevat suomalaiset rekisteröityvät Tanskan suurlähetystölle Dhakassa (http://www.ambdhaka.um.dk).

Rikollisuus

Ulkomaalaisiin kohdistuvat laukkuvarkaudet ja ryöstöt ovat yleistyneet viime aikoina ulkomaalaisten suosimilla alueilla Dhakassa. Ryöstön kohteeksi joutunutta kehotetaan ottamaan yhteyttä paikalliseen poliisiin. Bangladeshissa matkustavia Suomen kansalaisia kehotetaan aina noudattamaan yleistä varovaisuutta ja valppautta sekä välttämään suuria väkijoukkoja.

Julkisissa kulkuneuvoissa (junissa, busseissa, lautoissa) liikkuu rikollisjengejä. Etenkin suurkaupungeissa katurikollisuus on merkittävä ongelma. Vältä pimeällä liikkumista turvallisuussyistä. Kalliiden korujen käyttöä ei suositella. Mukana ei tulisi kantaa suuria rahasummia kerrallaan ja arvoesineet on pidettävä hyvässä tallessa esimerkiksi hotellin tallelokerossa.

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Liikenne on vasemmanpuoleista. Tiet ovat kapeita ja huonokuntoisia. Katuvaloja ei ole kaikkialla kaupungeissakaan. Liikennesääntöjä ei noudateta, ja onnettomuuksia sattuu paljon. Etenkin yöllä matkustaminen on vaarallista.

Kaupungissa on suositeltavaa liikkua ainoastaan taksilla tai vuokra-autolla, jossa on kuljettaja. Rikshoja ja baby-takseja ei suositella. Niille sattuu paljon onnettomuuksia, ja matkustajat ovat alttiita ryöstöille.
Lautat ovat yleinen kuljetusmuoto Bangladeshissa. Ne ovat kuitenkin usein pahasti ylikuormitettuja ja niillä matkustamista ei suositella etenkään tulva-aikoina.

Maan sisäisiä lentoja joudutaan usein peruuttamaan varsinkin talvisin (joulu–helmikuu) huonojen sääolosuhteiden vuoksi.

Luonnonolot

Bangladesh kärsii toistuvista luonnonkatastrofeista. Monsuuniaikaan, kesä–syyskuussa tulvat ovat yleisiä ja voivat vaikeuttaa etenkin maaseudulla matkustamista. Bengalinlahdelta nousevia pyörremyrskyjä voi esiintyä etenkin keväisin. Bangladesh kuuluu maanjäristysvyöhykkeeseen.

Lisätietoa

http://www.bmd.gov.bd/?/home/
http://severe.worldweather.org/tc/in/index.html

Terveys

Sairaanhoito ei ole länsimaisella tasolla, ja onnettomuustapauksissa apua voi olla vaikea saada paikalle.

Jos sinulla on sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, tarkista vakuutuksen kattavuus ja voimassaolo omalta vakuutusyhtiöltäsi. Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" https://www.thl.fi/fi/web/infektiotaudit/ohjeet-ja-saadokset/matkailijan-terveysopas
Maailman terveysjärjestö WHO http://www.who.int/en/
Euroopan tartuntatautivirasto http://www.ecdc.europa.eu

Maan lait ja käytännöt

Bangladesh on muslimimaa. Matkailijoiden tulee pukeutua konservatiivisesti, ja etenkin naisten tulee välttää paljastavien asujen käyttöä.

Homoseksuaalisuus on Bangladeshissa tabu ja maan lainsäädännön mukaan rikos.

Huumerikoksista langetetaan pitkiä vankilatuomioita, jopa kuolemantuomioita. Oikeuslaitos toimii hitaasti. Vankilaolosuhteet ovat erittäin heikot.

Transparency Internationalin mukaan Bangladesh on yksi maailman korruptoituneimmista valtioista.

Maahantulosäännökset

Bangladeshin suurlähetystö, Tukholma
http://bangladoot.se/

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat https://um.fi/passi/

Yhteystiedot

New Delhin -suurlähetystö

E-3, Nyaya Marg
Chanakyapuri
NEW DELHI 110021
INDIA
+91 11 4149 7500
sanomat.nde@formin.fi

Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti Paivystys.um@formin.fi.

Ennen matkaa, muista 4 M:ää

1

Matkustustiedotteet

Ulkoministeriön matkustustiedotteet antavat tietoa yleisestä turvallisuustilanteesta matkakohteessa sekä poliittisista ja kulttuurisista olosuhteista, joilla saattaa olla merkitystä matkustusturvallisuudelle.

Lue matkustustiedotteita
2

Matkustusilmoitus

Jos olet omatoimimatkalla tai menossa riskialttiille alueelle, kannattaa tehdä matkustusilmoitus. Sen avulla ulkoministeriö voi saada sinuun yhteyden kriisin tai hätätilanteen sattuessa.

Tee matkustusilmoitus
3

Matkavakuutus

Liikkumisvapaus on suomalaisten perustuslaillinen oikeus. Päätät itse minne matkustat ja minkälaisia riskejä olet valmis ottamaan. Kattava matkavakuutus on tärkeä ottaa ennen matkaa.

Hanki matkavakuutus
4

Matkustusasiakirjat

Ennen matkaa tarkista, että matkustusasiakirjasi ovat kunnossa. Kohdemaan edustustosta voit tarkistaa passeihin ja viisumeihin liityvät määräykset.

Tarkista matkustusasiakirjat