Itävalta: matkustustiedote
Turvallisuustaso
Noudata tavanomaista varovaisuuttaPoikkeava turvallisuustaso
: Noudata tavanomaista varovaisuuttaAjankohtaista
Itävallan sisäministeriö on nostanut terrorihälytystason toiseksi korkeimmalle tasolle. Tämä voi aiheuttaa ylimääräisiä turvatoimia. Noudata varovaisuutta ja seuraa viranomaisten tiedotteita.
UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia
Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa. Ulkoministeriö ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Matkatoimiston järjestämällä matkalla olevaa avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Konsulisuojeludirektiivi(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Laki matkapalveluyhdistelmistä(Linkki toiselle web-sivustolle.)Suosittelemme aina matkavakuutuksen ottamista. Tarkista ennen matkaasi matkavakuutuksesi kattavuus ja voimassaolo erityisesti jos sinulla on jokin sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, Sairastuneen tai vainajan kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.
Tee matkustusilmoitus osoitteessa https://matkustusilmoitus.fi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Yleinen turvallisuustilanne
Itävalta on yleisesti ottaen turvallinen matkailumaa. Matkailijoiden on syytä seurata tarkkaan paikallisia tiedotusvälineitä etenkin odotettavissa olevan sään tai tieliikenteen suhteen ja noudattaa viranomaisten antamia määräyksiä. Eurooppaan kohdistuvan terrorismiuhan vuoksi poliisi saattaa tehostaa toimintaansa turvallisuuden ylläpitämiseksi.
Hätätapauksissa tulee ensisijaisesti kääntyä paikallisen poliisin puoleen.
Hätänumerot:
- Yleinen hätänumero 112
- Poliisi 133
- Palokunta 122
- Ambulanssi 144
Itävallan sisäministeriön sivuilta saa lisätietoa Itävallan turvallisuustilanteesta https://www.bmi.gv.at/(Linkki toiselle web-sivustolle.) (saksaksi, englanniksi)
Rikollisuus
Varo suuremmissa kaupungeissa taskuvarkaita, joita liikkuu muun muassa kaupoissa, tavarataloissa, ostoskaduilla ja julkisissa liikennevälineissä. Älä jätä auton sisätiloihin pysäköitäessä irtotavaroita, jotka houkuttelevat varkaita.
Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikallisviranomaisille.
Varastetut dokumentit:
- Poliisi 133 https://www.polizei.gv.at/(Linkki toiselle web-sivustolle.) (saksaksi, englanniksi)
- Kadonneet dokumentit: https://www.oesterreich.gv.at/themen/gesundheit_und_notfaelle/verloren_gefunden/Seite.628000.html(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.
Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.
Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.
Liikenne
Sakkoseuraamusten välttämiseksi maksa moottoritiemaksu välittömästi maahan saavuttaessa Asfinagin maksupisteessä tai huoltoasemalla.
Vaihtelevat sääolot voivat aiheuttaa tieyhteyksien sulkemisia. Runsaat vesisateet ja talvisin lumisateet saattavat haitata tieliikennettä eri puolilla maata.
Tieliikenteessä promilleraja on 0,5.
Rajoja ylittäessä Itävallan naapurimaihin tulee pystyä esittämään voimassa oleva matkustusasiakirja eli passi tai henkilökortti.
Tieliikennettä koskevia lisätietoja saa Itävallan liikenneviraston ja paikallisen autoliiton sivuilta http://www.asfinag.at/(Linkki toiselle web-sivustolle.) ja http://www.oeamtc.at/(Linkki toiselle web-sivustolle.) (saksaksi)
Lisätietoja junaliikenteestä löytyy valtion rautateiden sivuilta http://www.oebb.at/(Linkki toiselle web-sivustolle.) (saksaksi)
Luonnonolot
Säätila saattaa muuttua kaikkialla maassa äkillisesti, etenkin vuoristoalueilla. Vuodenajan mukaan rankat lumi-, ukkos- tai vesisateet ja voimakas tuuli voivat aiheuttaa tulvia sekä lumi- ja maanvyörymiä eri puolilla maata. Hiihtomatkailijan on hyvä tietää, että viranomaisten ohjeita lumivyöryjen suhteen on ehdottomasti noudatettava.
Matkustajavakuutuksen ehtoihin kannattaa perehtyä ennen matkalle lähtöä.
Ajankohtaisia paikallisia säätietoja saa seuraavista linkeistä: http://www.wetter.at/(Linkki toiselle web-sivustolle.) ja http://wetter.orf.at/oes/(Linkki toiselle web-sivustolle.)
(saksaksi)
Sivustolla http://www.meteoalarm.eu/?lang=su_FI(Linkki toiselle web-sivustolle.) tiedotetaan Euroopan alueelle ennustetuista vaarallisista sääilmiöistä.
Itävalta sijaitsee seismisesti aktiivisella alueella, jossa maanjäristykset ovat mahdollisia. Maanjäristyksen sattuessa tulee noudattaa paikallisten viranomaisten ohjeita. Seismologian laitoksen sivuilta löytyy tietoa, kuinka toimia maanjäristyksen sattuessa:
https://www2.helsinki.fi/fi/seismologian-instituutti/maanjaristykset/maanjaristykset-maailmalla/ohjeita-matkailijoille(Linkki toiselle web-sivustolle.)
https://www.zamg.ac.at/cms/de/geophysik/erdbeben/erdbebendienst(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Terveys
Terveystarkastukset ja muut poikkeusjärjestelyt saattavat aiheuttaa viivästyksiä lentokentillä, raja-asemilla ja matkustettaessa muutenkin. Matkustajia kehotetaan varaamaan matkustamiseen tavanomaista enemmän aikaa.
Sairaustapauksien ja varkauksien varalta kannattaa ehdottomasti hankkia matkavakuutus.
Kotiuttamista edellyttävät kuljetukset sairas- ja kuolemantapauksien vuoksi ovat kalliita ja vaikeita järjestää ilman yksityistä matkustajavakuutusta. Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.
Suurlähetystö suosittelee eurooppalaisen sairaanhoitokortin (EHIC) hankkimista. Kelan myöntämällä ilmaisella kortilla matkailija saa välttämätöntä hoitoa akuutissa sairaustapauksessa samoin maksuin ja menettelyin kuin kyseisen maan asukkaat. Sairaanhoitokortti ei kuitenkaan korvaa matkavakuutusta, eikä sairaankuljetuksia ulkomailta kotimaahan. Eurooppalaisesta sairaanhoitokortista löytyy lisätietoa Kelan verkkosivuilta https://www.kela.fi/eurooppalainen-sairaanhoitokortti(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Löydät ne seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas"(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Maailman terveysjärjestö WHO(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Euroopan tartuntatautivirasto(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Maahantulosäännökset
UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.
Lue lisää Suomen kansalaisen matkustusasiakirjoista osoitteessa https://um.fi/passi/
Yhteystiedot
Wienin-suurlähetystö
A-1010 WIEN
AUSTRIA
https://finlandabroad.fi/web/osce(Linkki toiselle web-sivustolle.)
https://www.facebook.com/SuomenSuurlahetystoWien(Linkki toiselle web-sivustolle.)
https://twitter.com/finembvienna(Linkki toiselle web-sivustolle.)
https://twitter.com/Finland_OSCE(Linkki toiselle web-sivustolle.)
https://www.instagram.com/finlandinaustria(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti paivystys.um@gov.fi.