27.2.2024

Argentiina: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata tavanomaista varovaisuutta

Ajankohtaista

Koronarajoitukset on poistettu.

Paikallisviranomaisen verkkosivut: https://www.argentina.gob.ar/interior/migraciones/extranjeros(Linkki toiselle web-sivustolle.)

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa. Ulkoministeriö ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Matkatoimiston järjestämällä matkalla olevaa avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.

Konsulipalvelulaki
Konsulisuojeludirektiivi
Laki matkapalveluyhdistelmistä

Suosittelemme aina matkavakuutuksen ottamista. Tarkista ennen matkaasi matkavakuutuksesi kattavuus ja voimassaolo erityisesti jos sinulla on jokin sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, Sairastuneen tai vainajan kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Tee matkustusilmoitus osoitteessa https://matkustusilmoitus.fi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Yleinen turvallisuustilanne

Vaikka Argentiina on kohtalaisen turvallinen maa, rikollisuus on ongelma. Erityisesti ryöstöt sekä taskuvarkaudet ovat yleisiä. Kynnys väkivallan käyttöön on alhainen.

Buenos Airesissa on usein mielenosoituksia. Niihin ei ole syytä mennä mukaan, sillä ne saattavat muuttua väkivaltaisiksi.
Paloturvallisuusmääräykset eivät ole samaa luokkaa kuin esimerkiksi Suomessa. Selvitä varauloskäyntien paikat hotelleissa, ostoskeskuksissa ja tilaisuuksissa, joissa on suuri määrä ihmisiä.

Rikollisuus

Rikollisuus on yleistä, ja erityisesti ryöstötilanteissa ja huumekauppaan liittyvissä välikohtauksissa esiintyy aseellista väkivaltaa. Sivullisilla on riski osua rikollisten välienselvittelyjen keskelle. Rikoksissa kynnys väkivallan käyttöön on matala. On suositeltavaa pitää mukana pientä summaa käteistä, jonka voi ryöstötilanteessa luovuttaa, ettei ryöstäjä hermostu jäätyään tyhjin käsin.

Jätä passi, suuremmat käteismäärät ja arvoesineet hotellin turvasäilöön tai vastaavaan turvalliseen paikkaan. Kadulla pidä tarkasti huolta käsilaukusta, lompakosta ja matkapuhelimesta. Älä jätä tavaroitasi ilman valvontaa kokouspaikoilla ja hotelleissa, ja pidä huolta erityisesti kannettavista tietokoneista.

Henkilöllisyys on pystyttävä todistamaan viranomaisille pyydettäessä, joten passista otettua valokopiota on hyvä kuljettaa aina mukana.
Suhtaudu varovaisesti tuntemattomien henkilöiden avunantotarjouksiin. Yleisesti käytetty ryöstötapa on vaatteiden sotkeminen jollakin aineella, minkä jälkeen tarjoudutaan puhdistamaan vaatteet. Silloin arvoesineet lähtevät helposti varkaiden mukaan.

Omien henkilö- ja yhteystietojen antamista puhelimitse tulee välttää kiristysyritysten estämiseksi.

Yökerhoissa ja baareissa juomat kannattaa pitää näkyvissä koko ajan, ja tuntemattomien tarjoamia juomia tulee välttää. Tuntemattomia ei tule myöskään kutsua asuntoon tai hotellihuoneeseen.

Ryöstöjä ja etenkin huijauksia tapahtuu myös takseissa. Kaupungissa suositellaan käytettäväksi ainoastaan "Radiotaxi"-merkinnällä varustettuja takseja, jotka ovat virallisten taksitoimistojen valvonnassa. "Remise"-tilaustaksi tai lentokenttäbussi on yleensä luotettava kulkuväline. Ei ole suositeltavaa jakaa taksia tuntemattomien kanssa esimerkiksi lentokentältä tultaessa.

Pimeän aikaan yksin liikkumista hiljaisissa kaupunginosissa kannattaa välttää.

Argentiinassa on liikkeellä paljon väärennettyä rahaa. Rahaa ei kannata vaihtaa muualla kuin virallisissa rahanvaihtopisteissä.

Onnettomuus- ja muissa hätätapauksissa kannattaa kääntyä suurlähetystön puoleen. Buenos Airesissa toimii myös erityinen turistipoliisi (Policía Turística) 24 tuntia vuorokaudessa vuoden jokaisena päivänä osoitteessa Av. Corrientes 436 (Interior plaza San Nicolás), puh. 0800 999 5000 tai +54 11 4370 9700. Poliisilaitoksella on englannin kielen taitoista henkilökuntaa. Turistipoliisiin voi ottaa yhteyttä myös Buenos Airesin ulkopuolelta.

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Liikenteessä tapahtuu paljon vakavia onnettomuuksia, ja varsinkin Buenos Airesin alueella liikenne on suomalaisesta näkökulmasta kaaosmaista. Autoilla ajetaan lujaa, niillä ei pysytä omalla kaistalla eikä punaisiin valoihin usein pysähdytä. Liikennesääntöjä ei usein noudateta. Auto on turvallisinta pysäköidä vartioituun pysäköintihalliin ja ottaa kaikki irtain omaisuus mukaan.

Paikallisuutisissa ilmoitetaan mahdollisista mielenosoituksista.

Tulvat ja mielenosoitukset voivat katkaista teitä, ja kiertoreitit ovat usein pitkiä. Sateiden jälkeen harvaan asutuilla seuduilla hiekkapäällysteiset maantiet ovat usein ajokelvottomia. Nelivetoinen maastoauto on suositeltava kulkuneuvo Argentiinan maaseudulla liikuttaessa.

Lentoliikenteen häiriötilanteissa lisätietoja saa Aeropuertos Argentina 2000 -verkkosivuilta http://www.aa2000.com.ar/(Linkki toiselle web-sivustolle.) tai puhelimitse +54 11 5480 6111.

Luonnonolot

Suurimmassa osassa Argentiinaa ei esiinny suuria luonnonmullistuksia. Andeihin rajoittuvissa provinsseissa (esimerkiksi Mendoza, San Juan, Jujuy) on esiintynyt maanjäristyksiä, tosin suhteellisen pieniä.

Terveys

Yksityiset sairaalat ovat hyvätasoisia, ja apteekeissa on laajat valikoimat lääkkeitä.

Dengue-, zika- ja keltakuumetta voi esiintyä varsinkin Argentiinan pohjoisosissa ja Bolivian, Brasilian ja Paraguayn raja-alueilla kesäkautena. Buenos Airesin suurkaupunkialueella sekä provinssissa on esiintynyt paljon etenkin dengue- ja chikungunya-kuumetta. Suojautuminen tehokkailla hyttyskarkotteilla on suositeltavaa. Lisätietoja: Argentiinan terveysministeriö, http://www.msal.gov.ar/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Argentiinassa yleinen hätänumero on 911. Tarvittaessa kiireellistä lääkärin apua voi soittaa numeroon 107 (Sistema de Atención Médica de Emergencias, SAME).

Sairaustapauksissa voi käyttää esimerkiksi Hospital Alemán -sairaalaa:

Hospital Alemán
Av. Pueyerredón 1640
1118 Buenos Aires
Puh: +54 11 4827 7000
Fax: +54 11 4805 6087

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Löydät ne seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas"
Maailman terveysjärjestö WHO
Euroopan tartuntatautivirasto

Maahantulosäännökset

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Lue lisää Suomen kansalaisen matkustusasiakirjoista osoitteessa https://um.fi/passi/

Yhteystiedot


Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti paivystys.um@gov.fi.