Vältä edelleen tarpeetonta matkustamista.

Poikkeuksena Norja, Tanska, Islanti, Viro, Latvia ja Liettua, joiden osalta Suomen sisärajavalvonta ja karanteenisuositus loppui 15.6. Tarkista ajantasaiset maahantulosäädökset aina ennen matkaa kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi ko. maan lähimmästä edustustosta

Lue lisää
20.3.2020

Argentiina: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata tavanomaista varovaisuutta

Muut turvallisuustason tiedot

Rikollisuus ja huumekauppa on yleistä eri puolilla Argentiinaa. Kynnys väkivallan käyttöön on alhainen.

Ajankohtaista

Ulkoministeriö ja Suomen edustustot seuraavat koronaviruksen (COVID-19) vaikutuksia matkustamiseen yhdessä Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen THL:n kanssa.

THL seuraa mm. Euroopan tautivirasto ECDC:n ja Maailman terveysjärjestö WHO:n säännöllisesti päivittyvää tilannekuvaa. THL julkaisee ajankohtaista tietoa taudin esiintymisestä sekä antaa ohjeita matkailijoille verkkosivuillaan. Paras tapa suojautua on noudattaa hyvää käsi- ja yskimishygieniaa. https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19

Terveystarkastukset ja muut poikkeusjärjestelyt saattavat aiheuttaa viivästyksiä lentokentillä, raja-asemilla ja matkustettaessa muutenkin. Matkustajia kehotetaan varaamaan matkustamiseen tavanomaista enemmän aikaa.

Argentiina on muuttanut maahantulosäännöksiä estääkseen koronaviruksen leviämisen ja asettanut rajoituksia maahantuloon esimerkiksi lähtömaan, kansalaisuuden tai reitityksen perusteella.

Argentiinan paikallisviranomaisten tiedotteita ja matkustusrajoituksia voi seurata alla olevista linkeistä:

Suomen suurlähetystö Argentiinassa seuraa tilanteen kehittymistä ja tiedottaa muutoksista sosiaalisen median ja verkkosivujensa kautta:

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla, Facebookissa ja Twitterissä. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Valmismatkalaisia avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498
Konsulisuojeludirektiivi https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX%3A32015L0637
Laki matkapalveluyhdistelmistä http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20170901

UM suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä.
Matkustusilmoitus https://matkustusilmoitus.fi/

Yleinen turvallisuustilanne

Vaikka Argentiina on kohtalaisen turvallinen maa, rikollisuus on ongelma ja erityisesti ryöstöt sekä taskuvarkaudet ovat yleisiä. Mielenosoituksia esiintyy Buenos Airesissa usein, eikä niihin ole syytä mennä mukaan, sillä ne saattavat muuttua väkivaltaisiksi.

Paloturvallisuusmääräykset eivät ole samaa luokkaa kuin esimerkiksi Suomessa. Selvitä varauloskäyntien paikat hotelleissa, ostoskeskuksissa ja tilaisuuksissa, joissa on suuri määrä ihmisiä.

Rikollisuus

Rikollisuus on yleistä ja erityisesti ryöstötilanteissa ja huumekauppaan liittyvissä välikohtauksissa esiintyy aseellista väkivaltaa. Sivullisten riski osua rikollisten välienselvittelyjen keskelle on mahdollinen. Rikoksissa kynnys väkivallan käyttöön on matala. On suositeltavaa pitää mukana pientä summaa käteistä, jonka voi ryöstötilanteessa luovuttaa, ettei ryöstäjä hermostu, jos jää tyhjin käsin.

Jätä passi, suuremmat käteismäärät ja arvoesineet hotellin turvasäilöön tai vastaavaan turvalliseen paikkaan. Kadulla pidä tarkasti huolta käsilaukusta ja lompakosta. Älä jätä tavaroitasi ilman valvontaa kokouspaikoilla ja hotelleissa, ja pidä huolta erityisesti kannettavista tietokoneista.

Henkilöllisyys on pystyttävä todistamaan viranomaisille pyydettäessä, joten passista otettu valokopio on hyvä kuljettaa aina mukana.

Suhtaudu varovaisesti tuntemattomien henkilöiden avunantotarjouksiin. Yleisesti käytetty ryöstötapa on vaatteiden sotkeminen jollakin aineella ja sen jälkeen tarjoudutaan puhdistamaan vaatteet, jolloin arvoesineet lähtevät helposti varkaiden mukaan. Omien henkilö- ja yhteystietojen antamista puhelimitse tulee välttää kiristysyritysten estämiseksi. Yökerhoissa ja baareissa juomat kannattaa pitää näkyvissä koko ajan, ja tuntemattomien tarjoamia juomia tulee välttää. Tuntemattomia ei tule myöskään kutsua asuntoon tai hotellihuoneeseen.

Ryöstöjä ja etenkin huijauksia tapahtuu myös takseissa. Kaupungissa suositellaan käytettäväksi ainoastaan "Radiotaxi"-merkinnällä varustettuja takseja, jotka ovat virallisten taksitoimistojen valvonnassa. "Remise"-tilaustaksi tai lentokenttäbussi on yleensä luotettava kulkuväline. Ei ole suositeltavaa jakaa taksia tuntemattomien kanssa esimerkiksi lentokentältä tultaessa. Pimeän aikaan yksin liikkumista hiljaisissa kaupunginosissa kannattaa välttää.

Argentiinassa väärennettyä rahaa on paljon liikenteessä. Rahaa ei kannata vaihtaa muualla kuin virallisissa rahanvaihtopisteissä.

Onnettomuus- ja muissa hätätapauksissa kannattaa kääntyä suurlähetystön puoleen. Buenos Airesissa toimii myös erityinen turistipoliisi (Policía Turística) 24 tuntia vuorokaudessa vuoden jokaisena päivänä osoitteessa Av. Corrientes 436 (Interior plaza San Nicolás), puh. 0800 999 5000 tai +54 11 4370 9700. Siellä on englanninkielentaitoista henkilökuntaa, ja yhteyttä voi ottaa myös Buenos Airesin ulkopuolelta.

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Liikenteessä tapahtuu paljon vakavia onnettomuuksia, ja varsinkin Buenos Airesin alueella liikenne on suomalaisesta näkökulmasta kaaosmaista. Autot ajavat lujaa, eivät pysy omilla kaistoillaan, eivätkä usein pysähdy punaisissa valoissa. Liikennesääntöjä ei usein noudateta. Auto on turvallisinta pysäköidä vartioituun pysäköintihalliin ja ottaa kaikki irtain omaisuus mukaan.

Tulvat ja mielenosoitukset voivat katkaista teitä ja kiertoreitit ovat usein pitkiä. Paikallisuutisissa ilmoitetaan mahdollisista mielenosoituksista. Sateiden jälkeen harvaan asutuilla seuduilla hiekkapäällysteiset maantiet ovat usein ajokelvottomia. Nelivetoinen maastoauto on suositeltava kulkuneuvo Argentiinan maaseudulla liikuttaessa.

Lentoliikenteen häiriötilanteissa lisätietoja saa Aeropuertos Argentina 2000 -verkkosivuilta http://www.aa2000.com.ar/ tai puhelimitse +54 11 5480 6111.

Luonnonolot

Suurimmassa osassa Argentiinaa ei esiinny suuria luonnonmullistuksia. Andeihin rajoittuvissa provinsseissa (esimerkiksi Mendoza, San Juan, Jujuy) on esiintynyt maanjäristyksiä, tosin suhteellisen pieniä.

Terveys

Yksityiset sairaalat ovat hyvätasoisia ja apteekeissa on laajat valikoimat lääkkeitä.

Dengue- ja keltakuumetta voi esiintyä varsinkin Argentiinan pohjoisosissa ja Bolivian, Brasilian ja Paraguayn raja-alueilla kesäkausina, joka vastaa Suomen talvikautta. Suojautuminen tehokkailla hyttyskarkotteilla on suositeltavaa. Lisätietoja: Argentiinan terveysministeriö, http://www.msal.gov.ar/

Argentiinassa yleinen hätänumero on 911 tai tarvittaessa kiireellistä lääkärin apua 107 (Sistema de Atención Médica de Emergencias, SAME). Sairaustapauksissa voi käyttää esimerkiksi Hospital Alemán -sairaalaa:

Hospital Alemán
Av. Pueyerredón 1640
1118 Buenos Aires
Puh: +54 11 4827 7000
Fax: +54 11 4805 6087

Jos sinulla on sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, tarkista vakuutuksen kattavuus ja voimassaolo omalta vakuutusyhtiöltäsi. Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" https://www.thl.fi/fi/web/infektiotaudit/ohjeet-ja-saadokset/matkailijan-terveysopas
Maailman terveysjärjestö WHO http://www.who.int/en/
Euroopan tartuntatautivirasto http://www.ecdc.europa.eu

Maahantulosäännökset

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat https://um.fi/passi/

Yhteystiedot

Buenos Airesin -suurlähetystö

Avenida Santa Fe 846, 5to. piso
1059 Buenos Aires

ARGENTINA
+54 114 312 0600
sanomat.bue@formin.fi

Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti Paivystys.um@formin.fi.

Ennen matkaa, muista 4 M:ää

1

Matkustustiedotteet

Ulkoministeriön matkustustiedotteet antavat tietoa yleisestä turvallisuustilanteesta matkakohteessa sekä poliittisista ja kulttuurisista olosuhteista, joilla saattaa olla merkitystä matkustusturvallisuudelle.

Lue matkustustiedotteita
2

Matkustusilmoitus

Jos olet omatoimimatkalla tai menossa riskialttiille alueelle, kannattaa tehdä matkustusilmoitus. Sen avulla ulkoministeriö voi saada sinuun yhteyden kriisin tai hätätilanteen sattuessa.

Tee matkustusilmoitus
3

Matkavakuutus

Liikkumisvapaus on suomalaisten perustuslaillinen oikeus. Päätät itse minne matkustat ja minkälaisia riskejä olet valmis ottamaan. Kattava matkavakuutus on tärkeä ottaa ennen matkaa.

Hanki matkavakuutus
4

Matkustusasiakirjat

Ennen matkaa tarkista, että matkustusasiakirjasi ovat kunnossa. Kohdemaan edustustosta voit tarkistaa passeihin ja viisumeihin liityvät määräykset.

Tarkista matkustusasiakirjat