Tansanialaiset pienviljelijät osaavat varautua kuivuuteen ja tulviin
Suomen Lähetysseuran hankkeessa on koulutettu noin 11 000 tansanialaista kotitaloutta ilmastokestävästä maataloudesta.
Koulutuksissa on keskitytty esimerkiksi kotitarveviljelykseen ja myytävien satojen lisäämiseen. Lisäksi yli 60 000 puuta on istutettu ihmisten pihoille, maatiloille ja julkisille paikoille, kuten koulujen ja terveyskeskusten pihoille. Hankkeessa on myös lisätty tietoisuutta puuta säästävien liesien käytöstä, mehiläistaloudesta ja maataloustuotteiden jalostamisesta.
Työn tuloksena köyhät pienviljelijät ovat paremmin varautuneita ilmastonmuutoksen myötä yleistyneisiin kuivuuteen ja tulviin.
Tausta
Lähes 45 prosenttia tansanialaisista elää kansainvälisen köyhyysrajan alapuolella eli alle 2,15 dollarilla päivässä. Ilmastonmuutoksen seuraukset heikentävät ihmisten toimeentuloa entisestään monilla alueilla. Sateita on aiempaa vaikeampi ennakoida. Se tekee viljelyn hankalaksi etenkin pienviljelijöille, joiden sato on riippuvainen sateesta. Suurimmalla osalla viljelijöistä ei ole mahdollisuutta hankkia kastelujärjestelmiä tai varastoida vettä.
Suomen kehitysyhteistyön vaikutus
Suomen Lähetysseura toteuttaa hanketta yhteistyössä Tanganyika Christian Refugee Servicen (TCRS) kanssa. Työtä tehdään Morogoron, Kilwan ja Kishapun maaseutualueilla. Ulkoministeriö on tukenut hanketta noin 900 000 eurolla vuosina 2022-2023.