Keniassa vammaiset ihmiset halutaan mukaan politiikkaan

Kenian puolueet ovat alkaneet huomioida vammaisten ihmisten tarpeita politiikkalinjauksissaan.

Kuva: Demo Finland

Demo Finland -järjestön hankkeen myötä kenialaiset puolueet ovat perustaneet vammaisjärjestöjä ja muuttaneet puolueasiakirjojaan ja rakenteitaan aiempaa osallistavammiksi. 

Vuoden 2022 vaaleissa kaikki hankkeessa mukana olleet 13 puoluetta täyttivät vaali- ja puolueviranomaisten kriteerit vammaisten ihmisten osallisuudesta. Puolueet helpottivat vammaisten ihmisten asettumista ehdolle muun muassa luopumalla ehdokasmaksuista. Neljä vammaista henkilöä valittiin maakuntavaltuustoihin ja yhdeksän vammaista henkilöä valittiin kansanedustajiksi.

Tausta

Keniassa asuu 3,5 miljoonaa vammaista ihmistä, jotka voisivat ikänsä puolesta äänestää ja asettua ehdolle vaaleissa. Kenian perustuslain mukaan vähintään viisi prosenttia kansanedustajista tulisi olla vammaisia henkilöitä. Kenia on myös allekirjoittanut ja ratifioinut YK:n vammaissopimuksen UNCRPD:n. 

Silti vammaisten ihmisten asema politiikassa niin äänestäjinä kuin edustajinakin on heikompi kuin muulla väestöllä. Monellakaan puolueella ei ole tahtoa eikä osaamista tukea vammaisten ihmisten kansalaisoikeuksia ja poliittisia oikeuksia.

Suomen kehitysyhteistyön vaikutus

Puolueiden kansainvälisen demokratiayhteistyön – Demo Finlandin ja Westminster Foundation for Democracyn (WFD) hanke käynnistyi vuonna 2020.