Edustustojen raportit maittain
Katsaus Belgian biolääkesektoriin
Belgia on biolääketieteen ja -teollisuuden kärkimaita niin Euroopassa kuin maailmanlaajuisesti. Belgian biolääkesektori on koko arvoketjun kattava ekosysteemi, jonka avulla Belgia on noussut maailman kolmanneksi suurimmaksi biolääkkeiden viejäksi.
Biolääketiede on Belgiassa kukoistava ala, joka on eturintamassa lääketeollisuuden, lääketieteen ja terveydenhuollon innovaatioissa. Vuonna 2021 Belgia käynnisti uuden biolääkestrategiansa, jota varten liittovaltion hallitus kokosi akateemisen maailman sekä terveydenhuollon ja bioteknologian alojen edustajia työskentelemään yhteisen tavoitteen ympärillä. Tavoitteena on vahvistaa Belgian asemaa tutkimuksen ja tuotekehityksen alalla sekä lisätä tuotantoa biolääkesektorilla. Biolääkkeet ovat lääkkeitä, jotka sisältävät vaikuttavana aineena yhtä tai useampaa biologista ainetta. Biolääkkeet ovat kaikkein nopeimmin kasvava lääkeryhmä.
Belgian biolääkesektorin ekosysteemi kattaa koko arvoketjun – tutkimuksesta ja kehityksestä tuotantoon, kaupallistamiseen ja maailmanlaajuiseen jakeluun. Elinvoimaiset tutkimus- ja kehitysklusterit sekä toimiva sektorien välinen yhteistyö ovat omiaan houkuttelemaan kansainvälisiä investointeja alalle. Niin startupit, paikalliset yritykset kuin monikansalliset yritykset ovat tärkeässä roolissa. Kansainvälisesti korkeatasoinen koulutus takaa alan opiskelijoille pitkäaikaisen ja kestävän työllistyvyyden. Niin liittovaltion kuin alueiden hallitukset investoivat aktiivisesti sektoriin tukeakseen alan ulkomaankauppaa sekä houkutellakseen ulkomaisia investointeja.
Belgia on investoinut suuret määrät rahaa biolääketieteen tutkimukseen, kehitykseen ja tuotantovälineisiin löytääkseen ratkaisuja 2000-luvun sairauksiin ja pandemioihin. Erityisesti koronakriisi vauhditti kehitystä: Belgia on vastannut yli 750 miljoonan koronarokotusannoksen tuottamisesta sekä viennistä ympäri maailmaa. Belgia sijaitsee ihanteellisessa paikassa Euroopan sydämessä, globaalin logistiikkaverkoston keskiössä. Maa on maailman johtava lääkkeiden ja rokotusten kylmäketjuinfrastruktuurin keskus. Belgiassa sijaitsee kaksi lääketarvikkeiden kuljetukseen sertifioitua (CEIV Pharma) lentokenttää: Brysselissä ja Liègessä. Tämän lisäksi Antwerpen-Bruggen satama on maailman ensimmäinen GDP-sertifioinnin (European Good Distribution Practice) saanut satama.
Belgia on tehnyt viime vuosina huomattavia ponnistuksia luodakseen investoinneille houkuttelevan ympäristön. Biolääketeollisuus edustaa merkittävää osaa Belgian taloudesta, minkä takia kansainvälisten investointien houkutteleminen Belgiaan on tärkeää. Tällä hetkellä Belgiassa rakennetaan EU:n biotekniikkakampusta (EU Biotech Campus), joka tulee olemaan useita toimijoita yhdistävä koulutuskeskus ja yrityskiihdytin, jonka tarkoitus on kykyjen, taitojen ja yritysten kehittäminen bioteknologia- ja terveysalalla. Belgia pyrkii olemaan edelläkävijä rokotteissa, ja maa on avannut uusia instituutioita vahvistaakseen asemaansa. Virustutkintakeskus VirusBank ja rokotustutkimuskeskukset Vaccinopolis ja Euroopan Plotkin –instituutti tuottavat Belgiassa uutta tietoa ja innovaatiota virus- ja rokotusteknologian alalla. Flanders Vaccine –alusta puolestaan tuo yhteen julkisia ja yksityisiä toimijoita rokotteiden tutkimuksen ja liiketoiminnan alalla.
Belgian tavoitteena on kasvattaa biolääkealaa tulevaisuudessa entistä enemmän. Vuonna 2022 Belgiassa investoitiin 5,7 miljardia euroa alan tutkimukseen ja kehitykseen. Belgia tavoittelee määrän lisäämistä ja erityisesti kansainvälisten toimijoiden houkuttelua maahan. Myös pääministeri Alexander De Croo on korostanut Belgian strategista asemaa biolääketieteen ja terveydenhuollon alalla. Asemaa pyritään ylläpitämään niin politiikan, teollisuuden kuin koulutuksen avulla. Tällä hetkellä Belgian biolääke- ja terveydenhuoltoalan haasteina ovat erityisesti potilasratkaisujen markkinointi ja terveydenhuoltoalan digitaalinen siirtymä, sekä kestävän kehityksen huomioonotto. Alan kehityskohteita ovat esimerkiksi koneoppiminen, tekoäly ja simulointimallit. Myös datan hyödyntämistä tutkimuksessa pyritään kehittämään. Lisäksi tärkeä haaste on uusien työntekijöiden kouluttaminen ja uusimpaan bioteknologiaan tarvittavien taitojen vahvistaminen, sekä ulkomaisten osaajien houkutteleminen maahan.
LINKKEJÄ:
https://healthbiotechvalley.be/(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Teksti: Sanna Antila, korkeakouluharjoittelija
Lisätietoja: Suomen suurlähetystö, Bryssel