Edustustojen raportit maittain

Itävallan markkinakatsaus

Yli yhdeksän miljoonaa asukasta, pääkaupunki Wien kaksimiljoonaisine asukkaineen Euroopan unionin jäsenmaiden pääkaupungeista viidenneksi suurin, yhdeksän erilaista osavaltiota ja lähes 600 000 yritystä. 

Itävalta satsaa ilmastonmuutoksen hallintaan – hiilineutraalius on tavoitteena vuoteen 2040 mennessä -, energiapaletin monipuolistamiseen, kiertotalouteen, yhteiskunnan digitalisaatioon ja matkailuun. Vuonna 2024 hallituksen tavoitteena on nopeuttaa uusiutuvan energian käyttöönottoa koskevia määräyksiä ja panostaa vetyinfrastruktuuriin. Tutkimus- ja kehityspanostus on nyt 3 % BKT:sta, vuonna 2024 suunnitelmien mukaan vielä enemmän. 

Vuoden 2024 budjettiesitys on reipas – merkittäviä panostuksia puolustukseen, tutkimukseen ja kehitykseen sekä lapsiin. Velkaosuus /BKT on 76 %.  Itävallan talous on selviämässä suhteellisen hyvin ulkoisista shokeista ja vuodelle 2024 ennustetaan maltillista 1.2-1.7 %:n kasvua.  Energian hinta puhuttaa, ja maa on edelleen riippuvainen tuontikaasusta. Työttömyyden arvioidaan pysyttelevän tämänhetkisissä luvuissa eli reilussa 6 %:ssa. Samaan aikaan maa kärsii työvoimapulasta etenkin palvelusektorilla. Tukea talouden kasvua haetaan myös kuluttajilta, sillä syksyn 2023 palkankorotukset ovat aloittain vaihdelleet muutamasta prosentista yli kymmenen prosentin.  Inflaation odotetaan kuitenkin maltillistuvan alle viiteen prosenttiin. Vuosi 2024 on vaalivuosi Itävallassa: parlamenttivaalit järjestetään tämänhetkisten suunnitelmien mukaan syksyllä. Vaalikeskustelut kuuluvat arkeen.

Itävalta tarjoaa mahdollisuuksia suomalaiselle osaamiselle. Suomi tunnetaan edelleen korkeasta teknologiaosaamisesta, puhtaan energian ratkaisuista, terveysteknologiaratkaisuista, koulutuksesta ja laadusta. Suomi tunnetaan myös tasa-arvon mallimaana, joka toimii kuten puhuu. Suomi ja Itävalta jakavat samat näkemykset metsien merkityksestä: biotalouden kautta kestävään tuotantoon ja kulutukseen.  Itävallan markkina on kuitenkin kilpailtu, täkäläiset laatuvaatimukset ovat korkeat -  ja viennin rakenne muistuttaa paljon suomalaisen viennin rakennetta. Keskieurooppalaiset kilpailijat ovat myös lähempänä kuin suomalaiset yritykset. Hyvällä valmistautumisella, sitkeydellä ja laadulla kuitenkin pärjää!

Itävalta on yhdeksän osavaltion – Länder – liittovaltio. Osavaltioiden itsenäinen päätäntävalta on rajallinen, mutta kohdistuu tärkeisiin asioihin. Esimerkiksi rakennusmääräykset saattavat vaihdella osavaltioittain. Osavaltioihin kannattaakin tutustua huolella ja tutkia niiden antamia mahdollisuuksia.

Wien on myös useiden kansainvälisten organisaatioiden päämajakaupunki. Wienissä sijaitsevat esimerkiksi Kansainvälinen Atomienergiajärjestö IAEA (International Atomic Energy Agency) ja YK:n teollistamisjärjestö UNIDO.  Suomi tunnetaan turvallisena ydinenergiamaana, jolla on huippuluokan turvallisuusosaamista ja maailman ensimmäinen ydinjätteen loppusijoituspaikka. Kyseisten järjestöjen hankinnat ja projektit tarjoavat mahdollisuuksia suomalaiselle osaamiselle.

Teksti: Nina Vaskunlahti, Suomen Itävallan-suurlähettiläs