Edustustojen raportit maittain
Bangladeshin markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille
Bangladesh on nousemassa YK:n vähiten kehittyneiden maiden luokituksesta vuonna 2026, minkä uskotaan lisäävän jo nyt kaupallista aktiviteettiä ja vientipotentiaalia myös suomalaisten yritysten kannalta. Bangladeshissa on vientipotentiaalia suomalaisyritysten telecom, energia-, satama- ja muille infrastruktuuriratkaisuille sekä palveluviennille. Bangladeshin uusi 5G strategia tulee lisäämään tietoliikennekapasiteetin tarvetta ja digitaalisten ratkaisujen kehittäminen luo mahdollisuuksia suomalaisille alan toimijoille PK-yritykset mukaan lukien. Bangladesh panostaa viennin kasvuun ja tulevat satamien laajennus- sekä uudisrakentamishankkeet ovat maan tärkeimpiä julkisen sektorin urakoita. LNG-infrastruktuuri ja voimalaitokset ovat keskeisimpiä energiasektorin investointihankkeita.
Suomalaistuotteiden ja ratkaisujen kysyntä Bangladeshissa on vakaata perinteisillä vahvuusalueilla sisältäen voimalaitokset, satamien ja teollisuuden nostolaitteet, televerkot sekä hissit. Näiden osalta markkinaosuuden kasvulle on edelleen hyvät mahdollisuudet, mutta myös uusien yritysten ja toimialojen potentiaali kasvaa. Samoin koulutuksen ja osaamisen kehittämiselle on kysyntää.
Potentiaalisia markkinamahdollisuuksia suomalaisyrityksille seuraavan vuoden aikana tarjoavat:
- Infrastruktuuri (satamat, energia, kiertotalous, 5G)
- Digitaaliset ratkaisut ja osaamisvienti (data, terveydenhuolto, opetus)
Suomalaisyritysten kannalta keskeisimpiä teollisuusinvestointeja Bangladeshissa ovat:
- Bangladeshin uusi 5G strategia
- Chittagongin sataman laajennus mukaan lukien kuivasatamat ja LNG-infrastruktuuri
- Yksityisten suuryritysten voimalaitoshankkeet (RE, LNG, W2E)
- Rakentaminen (betoni- ja runkoelementit, sähkölaitteet, hissit, materiaalit ja työkalut)
Taustatietoa ja miksi Bangladesh:
Korona-viruksen aiheuttama Suomen ja Bangladeshin välisen kaupan supistuminen on pysähtynyt nykyiselle hieman yli 200 miljoonan euron tasolle. Ennestään jonkin verran Suomelle alijäämäinen tavarakauppa on muuttunut huomattavasti Bangladeshille ylijäämäiseksi vuoden 2021 aikana (vienti/tuonti arviolta ~30 vs. 180 milj. €). Tullitilastot eivät kerro välttämättä koko totuutta, koska suomalaiset yritykset vievät Bangladeshiin huomattavia määriä tuotteita ja palveluja ulkomailla sijaitsevista toimipisteistään, mikä ei näy kotimaan vientitilastoissa.
Vuoden 2022 aikana tavaraviennin odotetaan elpyvän nopeasti ja jopa ylittävän muutama vuosi sitten olleen noin sadan miljoonan euron vuositason. Tämä johtuu koronan vuoksi viivästyneistä toimituksista, mutta myös Bangladeshin talouden ripeästä kasvusta sekä kansainvälisten rahoituslaitosten mahdollisuudesta rahoittaa Bangladeshin hankkeita edullisemmin YK:n kehitysmaaluokituksen muutoksen myötä. Kasvun keskiössä ovat infrastruktuurihankkeet (satamat, logistiikka, energia ja 5G), joiden laitetoimituksiin osallistumisessa suomalaisyrityksillä on hyvät mahdollisuudet.