Rajaliikenteeseen ja matkustussuosituksiin muutoksia, tarpeetonta matkustamista hyvä välttää

Valtioneuvosto päätti 23.7. istunnossaan rajaliikennettä koskevien rajoitusten ja matkustussuositusten muutoksista. Rajavalvonta palautetaan Suomen ja Itävallan, Slovenian ja Sveitsin välille. Tietyistä Euroopan ulkopuolisista maista sallitaan kaikki liikenne. Ulkomailta palaavien tulee huomioida THL:n karanteeniohjeistus.

Nyt tehdyt päätökset(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) ovat voimassa 27.7. alkaen 25.8. asti. Hallitus arvioi maahantulorajoitusten tarvetta ja laajuutta uudelleen noin kahden viikon kuluttua epidemiologisen tilanteen perusteella. 

Minne Suomesta voi matkustaa?

Hallitus kuitenkin suosittelee edelleen välttämään tarpeetonta matkustamista muualle paitsi maihin, joiden osalta on luovuttu maahantulon rajoituksista. Yleissuositus välttää tarpeetonta matkustamista ei koske seuraavia maita:

 Alankomaat, Andorra, Belgia, Irlanti, Islanti, Italia, Kreikka, Kypros, Latvia, Liechtenstein, Liettua, Malta, Norja, Saksa, San Marino, Slovakia, Tanska, Unkari, Vatikaani ja Viro sekä Euroopan ulkopuolisista maista Georgia, Japani, Uusi-Seelanti, Ruanda, Etelä-Korea, Thaimaa, Tunisia, Uruguay. Kiinan osalta suositellaan välttämään tarpeetonta matkustamista kunnes vastavuoroisuus vahvistetaan EU:ssa.

Näihin maihin voi myös matkustaa Suomesta ilman omaehtoista karanteenia Suomeen palaamisen jälkeen. 

Suomen kansalaisella on aina oikeus palata Suomeen, ja jokaisella on oikeus halutessaan lähteä Suomesta, ellei oikeutta ole lailla rajoitettu. Matkustuspäätöksen tekee aina matkailija itse.

On hyvä kuitenkin huomata, että mailla voi olla voimassa omia rajoituksiaan matkailijoiden maahanpääsystä. Tarkista ajantasaiset maahantulosäädökset aina ennen matkaa matkakohdemaasi viranomaisilta, esimerkiksi kyseisen maan lähimmästä edustustosta