Koronavirustilanne ja UM:n matkustustiedotteet

Maailman terveysjärjestö WHO julisti koronavirusepidemian maailmanlaajuiseksi pandemiaksi. Tämän myötä THL on luopunut maiden ja alueiden luokittelusta epidemia-alueiksi. Koronavirustartunnan saamisen riski on kohonnut koko Euroopassa ja muualla maailmassa.

Uutista päivitetty 12.3. klo 14.18

Tämä poikkeuksellinen tilanne vaikuttaa matkustusturvallisuuteen kaikkialla maailmassa, minkä vuoksi ulkoministeriö suosittelee noudattamaan erityistä varovaisuutta kaikkialla. Nyt ei tule tarpeettomasti matkustaa. UM ei enää muuta yksittäisten matkustustiedotteiden turvallisuustasoa koronavirusriskin vuoksi. Matkustustiedotteissa annetaan jatkossakin tietoa maan tai alueen matkustusturvallisuudesta.

Ulkoministeriö ja edustustot eivät anna matkustustiedotteissa ohjeistusta liittyen matkustusrajoituksiin ja maahantulokieltoihin eri maissa. Paikallisviranomaisten tiedotuksen lisäksi tietoa matkustusrajoituksista pyritään päivittämään Suomen ulkomaan edustustojen sosiaalisen median kanaville.

Tilanne maailmalla muuttuu nopeasti ja on odotettavissa, että myös maahantulokieltoja asetetaan eri maissa. Eräät aiemmin viisumivapaat maat ovat asettaneet Suomen kansalaisille viisumipakon. Matkailijoiden tulee seurata kohdemaan viranomaisten ohjeistuksia.

Matkailija vastaa aina itse omasta matkapäätöksestään. Matkan peruuntumisesta tai siirtymisestä aiheutuvista mahdollisista kustannuksista matkailijan tulee olla yhteydessä omaan matkanjärjestäjään, lentoyhtiöön tai vakuutusyhtiöön.