EU on asettanut uusia pakotteita Valko-Venäjää kohtaan johtuen sen osallisuudesta Venäjän hyökkäykseen Ukrainaan

Euroopan unioni reagoi Valko-Venäjän osallisuuteen Venäjän Ukrainaan kohdistamaan hyökkäykseen asettamalla sille uusia pakotteita. Euroopan unionin jäsenmaat hyväksyivät Valko-Venäjän pakotteiden laajentamisen 2.3.2022. Nyt hyväksytyt pakotteet täydentävät 24.6.2021 hyväksyttyjä pakotteita.

EU:n päätös koskee jo asetettujen sektoripakotteiden laajentamista. Tuontirajoitukset koskisivat tupakkatuotteiden valmistusta ja tuotantoa koskevia tuotteita, mineraalituotteita ja kaikkea kaliumkarbonaattia (potaska). Tuontirajoitusten listalle lisättiin myös alumiini, teräs ja sementti sekä puu- ja kumituotteet.  Lisäksi tiettyjen koneiden ja laitteiden vienti kielletään. Valko-Venäjän osalta hyväksyttiin samoja kieltoja kuin mitä Venäjän osalta on hyväksytty kaksikäyttötuotteiden ja teknologian viennille.

EU on ensimmäisen kerran asettanut pakotteita Valko-Venäjää kohtaan vuonna 2004. Elokuun 2020 presidentinvaalien jälkeen EU on hyväksynyt viisi pakotepakettia, jotka sisältävät yhteensä 183 henkilöä ja 26 yhteisöä. Näiden lisäksi Valko-Venäjää koskien on voimassa asevientikielto, ylilento-, nousu- ja laskukielto valkovenäläisille lentoyhtiöille EU-alueella, sekä kesäkuussa 2021 asetetut sektoripakotteet.

EU:n Venäjään kohdistamaan ns. henkilöpakotejärjestelmään on 2.3.2022 lisätty 22 Valko-Venäjän puolustushallinnon henkilöä. Heitä koskevat varojen jäädytykset sekä matkustus- ja kauttakulkurajoitukset.

 

Mediapakotteet

SWIFT-sulku

Henkilöpakotteet

Lisätiedot

Lainsäädäntösihteeri Mikael Ruotsi, (pakotteet), puh. 0295 350 826 

Lähetystöneuvos Teemu Sepponen (vientivalvonta), puh. 0295 351 045

 

Kaikki uutiset aiheesta: Venäjän hyökkäys Ukrainaan