EU on asettanut uusia pakotteita Valko-Venäjää kohtaan

Euroopan unioni reagoi Valko-Venäjän heikkenevään sisäiseen tilanteeseen sekä osallisuuteen Venäjän Ukrainaan kohdistamaan hyökkäykseen asettamalla sille uusia pakotteita. Euroopan unionin jäsenmaat hyväksyivät Valko-Venäjän pakotteiden laajentamisen 3.8.2023.

Päätöksellä yhdenmukaistettiin Venäjään ja Valko-Venäjään kohdistettuja pakotteita Venäjään kohdistettujen pakotteiden kiertämisen ehkäisemiseksi. Lisäksi pakotteita kohdistettiin henkilöihin ja yhteisöihin.

EU:n päätöksen mukaisesti kiellettiin ampuma-aseiden myynti, toimitus, siirto tai vienti Valko-Venäjälle. Vientikieltojen osalta muun muassa kaksikäyttötuotteiden ja teknologian vientikieltoja laajennettiin koskemaan muun muassa puolijohteita, elektronisia integroituja piirejä ja optisia komponentteja. Lisäksi ilmailu- tai avaruusteollisuutta koskevia vientikieltoja laajennettiin koskemaan muun muassa ilma-alusten moottoreita ja niiden osia.

EU on ensimmäisen kerran asettanut pakotteita Valko-Venäjää kohtaan vuonna 2004. Listattuna on sekä henkilöitä että yhteisöjä. Näiden lisäksi Valko-Venäjää koskien on voimassa asevientikielto, ylilento-, nousu- ja laskukielto valkovenäläisille lentoyhtiöille EU-alueella, sekä maaliskuussa 2022 asetetut sektoripakotteet.

Lisätietoja

  • Marita Ojala, lainsäädäntösihteeri, kansainvälisen oikeuden yksikkö, puh. 050 476 1337
  • Ulkoministeriön sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@gov.fi