22.11.2023

Zimbabwe: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata erityistä varovaisuutta

Ajankohtaista

Tarkista ajantasaiset maahantulosäädökset, ml. koronarajoitukset, aina Zimbabwen viranomaisilta, esimerkiksi Zimbabwen suurlähetystöstä Tukholmasta: www.zimembassy.se

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla, Facebookissa ja Twitterissä. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Valmismatkalaisia avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Konsulisuojeludirektiivi https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX%3A32015L0637(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Laki matkapalveluyhdistelmistä http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20170901(Linkki toiselle web-sivustolle.)

UM suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä.
Matkustusilmoitus https://matkustusilmoitus.fi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Yleinen turvallisuustilanne

Zimbabwen poliittinen, taloudellinen ja sosiaalinen tilanne on ollut epävakaa pitkään. Väkivaltaiset levottomuudet ja yhteenotot ovat mahdollisia. Vältä väkijoukkoja ja mielenosoituksia, joihin voi liittyä myös rikollisuutta ja ilkivaltaa. Ennen alueelle matkustamista on syytä seurata tiedotusvälineitä.

Rikollisuus

Zimbabwessa esiintyy murtoja, ryöstöjä, tasku- ja autovarkauksia. Pidä arvoesineet pois näkyviltä ulkona liikuttaessa. Riski tulla ryöstetyksi kasvaa pimeällä etenkin Hararen ja muiden suurempien kaupunkien alueella, sekä turistien suosimien paikkojen lähistöllä.

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Zimbabwessa on vasemmanpuoleinen liikenne. Liikenne on suurin vaaratekijä autojen huonon kunnon ja ajokulttuurin takia. Autoilu pimeällä ei ole suositeltavaa varsinkaan kaupunkien ulkopuolella. Teiden kunto on heikko. Liikennevalot ja katuvalot toimivat huonosti ja pimeän jälkeen kannattaa välttää ajamista kaupunkien ulkopuolella. Bussit ja "combit" eli minibussit eivät ole turvallinen vaihtoehto niiden huonon kunnon sekä niiden kuljettajien ajotyylin vuoksi.

Poliisin tarkastuspisteitä on Zimbabwessa hyvin paljon. Jos matkustat Zimbabween omalla autolla, tarkista auton maahantuontisäännökset paikallisilta viranomaisilta ennen matkaa. Tarkastuspisteiden aiheuttamat viivästykset kannattaa ottaa huomioon matkaa suunnitellessa. Zimbabwessa on myös tietulleja, jotka toimivat yleensä sujuvasti.

Autokaappaukset ovat mahdollisia. Liikennevaloissa, tankatessa ja muuten auton pysähtyessä kannattaa olla tarkkana, jos joku lähestyy autoa. Ajaessa kannattaa pitää aina ovet lukossa ja ikkunat suljettuina. Polttoaineen ajoittaisiin jakeluongelmiin kannattaa varautua hankkimalla ylimääräinen kanisteri polttoainetta.

Luonnonolot

Lämpötilat voivat Zimbabwessa nousta erittäin korkealle. Sadekausilla esiintyy rankkasateita, jotka saattavat aiheuttaa tulvia ja maanvyörymiä

Terveys

Terveystarkastukset ja muut poikkeusjärjestelyt saattavat aiheuttaa viivästyksiä lentokentillä, raja-asemilla ja matkustettaessa muutenkin.

Terveyspalvelujen taso on hyvin heikko. Sairaaloiden varustustaso on riittämätön ja vakavammat sairastapaukset vaativat evakuoinnin, yleensä Etelä-Afrikkaan. Kaikenkattava matkavakuutus on välttämätön, koska hoitokulut voivat olla suuret.
Zimbabwessa esiintyy trooppisia tauteja, mukaan lukien malariaa ja koleraa. Sukupuolitaudit, kuten HIV/AIDS ovat yleisiä. Vesijohtovesi voi olla virusten, bakteerien ja loisten saastuttamaa. Juo ainoastaan pullotettua vettä.

Jos sinulla on sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, tarkista vakuutuksen kattavuus ja voimassaolo omalta vakuutusyhtiöltäsi. Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/taudit-ja-torjunta/matkailijan-terveysopas(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Maailman terveysjärjestö WHO http://www.who.int/en/(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Euroopan tartuntatautivirasto http://www.ecdc.europa.eu(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Maan lait ja käytännöt

Julkisten valtion rakennusten ja sotilaskohteiden valokuvaaminen on kielletty. Julkisten mielenosoitusten seuraaminen tai valokuvaaminen ei ole suositeltavaa edes kaukaa.

Homoseksuaalinen kanssakäyminen on lain mukaan rangaistava teko. Huumeiden hallussapito, käyttö ja kuljetus ovat rangaistavia tekoja, ja rangaistukset ovat ankaria.

Siviilien on lainvastaista käyttää maastokuvioidusta kankaasta valmistettuja vaatteita.

Maan ainoa laillinen maksuväline on ”Zimbabwen dollari”, mutta käytössä on myös USA:n dollari. Tarkista ilmoitetun hinnan valuutta aina ennen maksamista, koska $- merkkiä käytetään molempien valuuttojen osalta. Mukaan täytyy varata käteistä rahaa, koska luottokortteja hyväksytään maksuvälineenä vain rajoitetusti ja rahannosto luotto- tai pankkikortilla saattaa olla vaikeaa.. Rahasta on ajoittan pulaa. Ota huomioon, että dollareiden rinnalle nostettuja paikallisia bondiseteleitä (bond notes) ei voi vaihtaa takaisin muuhun valuuttaan, vaan ne täytyy käyttää maassa ollessaan.

Erilaisille tuotteille on asetettu nopealla aikataululla tuonti- ja vientirajoituksia, ml. Yhdysvaltojen dollarien maasta. Näistä löytyy lisätietoa veroviranomaisen sivuilla: http://www.zimra.co.zw/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Maahantulosäännökset

Koronapandemian johdosta matkustusrajoitukset ja karanteenisäädökset voivat muuttua nopeasti, joten on tärkeää seurata ajantasaisia viranomaistiedotteita ja sosiaalista mediaa.

Paikallisviranomaisten tiedotusta voi seurata alla olevista linkeistä:
Paikallisen viranomaisen sivut:
Zimbabwen terveysministeriö (englanniksi):
Twitter-sivut: https://twitter.com/mohcczim(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Facebook-sivut: https://www.facebook.com/pages/category/Government-Organization/Ministry-of-Health-and-Child-Care-148565931913609/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat https://um.fi/passi/

Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti paivystys.um@gov.fi.

Ennen matkaa, muista:

1

Matkustustiedotteet

Ulkoministeriön matkustustiedotteet antavat tietoa yleisestä turvallisuustilanteesta matkakohteessa sekä poliittisista ja kulttuurisista olosuhteista, joilla saattaa olla merkitystä matkustusturvallisuudelle.

Lue matkustustiedotteita
2

Matkustusilmoitus

Jos olet omatoimimatkalla tai menossa riskialttiille alueelle, kannattaa tehdä matkustusilmoitus. Sen avulla ulkoministeriö voi saada sinuun yhteyden kriisin tai hätätilanteen sattuessa.

Tee matkustusilmoitus
3

Matkavakuutus

Liikkumisvapaus on suomalaisten perustuslaillinen oikeus. Päätät itse minne matkustat ja minkälaisia riskejä olet valmis ottamaan. Kattava matkavakuutus on tärkeä ottaa ennen matkaa.

Hanki matkavakuutus
4

Matkustusasiakirjat

Ennen matkaa tarkista, että matkustusasiakirjasi ovat kunnossa. Kohdemaan edustustosta voit tarkistaa passeihin ja viisumeihin liittyvät määräykset.

Tarkista matkustusasiakirjat