Kosovo: matkustustiedote
Turvallisuustaso
Noudata tavanomaista varovaisuuttaAjankohtaista
Noudata erityistä varovaisuutta matkustaessasi Pohjois-Kosovossa: Pohjois-Mitrovica, Zvecan, Zubin Potok ja Leposavic. Tarkista alueen tilanne paikallisviranomaisilta. Levottomuudet ovat mahdollisia mm. näillä alueilla.
UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia
Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa. Ulkoministeriö ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Matkatoimiston järjestämällä matkalla olevaa avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Konsulisuojeludirektiivi(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Laki matkapalveluyhdistelmistä(Linkki toiselle web-sivustolle.)Suosittelemme aina matkavakuutuksen ottamista. Tarkista ennen matkaasi matkavakuutuksesi kattavuus ja voimassaolo erityisesti jos sinulla on jokin sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, Sairastuneen tai vainajan kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.
Tee matkustusilmoitus osoitteessa https://matkustusilmoitus.fi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Yleinen turvallisuustilanne
Kosovon turvallisuustilanne on yleisesti ottaen hyvä, mutta turvallisuustilanne voi muuttua nopeastikin, erityisesti Pohjois-Kosovossa.
Levottomuudet ovat mahdollisia Pohjois-Kosovon serbialueilla: Pohjois-Mitrovica, Zvecan, Zubin Potok ja Leposavic. Pohjois-Kosovoon matkustamista ja rajanylitystä Serbiaan suunnittelevien tulisi tarkistaa alueen tilanne tiedotusvälineistä ja rajaviranomaisilta. Mielenosoituksia ja väkijoukkojen kokoontumisia tulee välttää kaikkialla.
Liikuntaesteisille matkailijoille Kosovo on haasteellinen ympäristö.
Sähkön ja veden jakeluissa on katkoksia, mutta hotelleissa on yleensä varajärjestelmät.
Yleinen hätänumero Kosovossa on 112.
Rikollisuus
Mahdolliseen rikollisuuteen tulee suhtautua samalla tavoin kuin muualla Balkanin ja Välimeren alueella liikuttaessa ja noudattaa tarkkaavaisuutta henkilökohtaisen omaisuuden valvonnassa. Edustusto kehottaa ulkona myöhään liikkuvia varovaisuuteen ryöstöjen varalta. Juhlapyhien aikana asuntomurtojen riski kasvaa.
Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.
Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.
Liikenne
Autonvuokraus on mahdollista, mutta autot eivät välttämättä ole hyvässä kunnossa. Vuokrausta tehdessä tarkista auton kunto ja vakuutusten kattavuus.
Tieverkostoa parannetaan, mutta päätiet ovat jo nyt melko hyvässä kunnossa. Liikenne on osittain arvaamatonta – liikennepoliisi valvoo ja sakottaa erityisesti ylinopeuksista. Pimeällä liikuttaessa varo ajokaistalla olevia jalankulkijoita ja ilman valoja liikkuvia hitaita ajoneuvoja. Talvella tiet ovat liukkaita ja onnettomuusriski on korkea, koska useimmat autoilijat käyttävät kesärenkaita läpi vuoden. Myös rankkasateet ja niiden aiheuttamat maanvyörymät ja tulvat vaikeuttavat liikenteen sujuvuutta.
Luonnonolot
Kosovossa on mannerilmasto, mutta talvet voivat olla hyvin kylmiä ja runsaslumisia. Talvikuukausina on usein sakea sumu, joka haittaa lentoliikennettä.
Maanjäristykset ovat mahdollisia. Luonnonmullistuksia kuten rankkasateiden aiheuttamia tulvia ja maanvyörymiä voi esiintyä eri puolilla maata, erityisesti keväisin. Silloin on tärkeää seurata paikallisviranomaisten ohjeita.
Terveys
Terveystarkastukset ja muut poikkeusjärjestelyt saattavat aiheuttaa viivästyksiä lentokentillä, raja-asemilla ja matkustettaessa muutenkin. Matkustajia kehotetaan varaamaan matkustamiseen tavanomaista enemmän aikaa.
Kaikenkattava matkustajavakuutus on tarpeen.
Yleinen hätänumero Kosovossa on 112, mutta avun saaminen nopeasti on epävarmaa erityisesti Pristinan ulkopuolella. Hätätilanteessa hakeudu lähimpään sairaalaan. Yksityisiä klinikoita on paljon, mutta terveydenhoitopalvelujen taso vaihtelee. Vakavissa sairaustapauksissa myös paikalliset asukkaat tukeutuvat naapurimaiden palveluihin.
Keväisin ja kesäisin luonnossa liikkuvien kannattaa muistaa, että punkkeja esiintyy runsaasti. Puutiaisaivotulehdusrokote on suositeltava.
Talvikuukausina ilmanlaatu on huono erityisesti kaupungeissa. Ilmansaastetilannetta voi seurata mm. World Air Qualityn nettisivuilta http://aqicn.org/city/kosovo/pristina/us-consulate/(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Löydät ne seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas"(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Maailman terveysjärjestö WHO(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Euroopan tartuntatautivirasto(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Maan lait ja käytännöt
Kosovon pääuskonto on islam, mutta muslimikulttuuriin liittyviä erityisiä käyttäytymissääntöjä ei ole.
Maahantulosäännökset
Paikallisviranomaisten tiedotusta voi seurata alla olevista linkeistä:
- Kosovon poliisi: https://www.kosovopolice.com/en/departments/department-of-border/(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Jos aiot matkustaa Kosovosta Serbiaan, tarkista Serbian rajaviranomaisilta maahantulomääräykset. Kosovon maahantuloleima passissa saattaa olla este rajanylitykselle Serbiaan. Serbian viranomaiset hyväksyvät matkustusasiakirjaksi myös Suomen kansalaisen henkilökortin.
Kun lapsi matkustaa Kosovoon ilman huoltajia tai ilman toista huoltajaa, tai mukana matkustavalla huoltajalla on eri sukunimi, tarkista Kosovon viranomaisilta, mitä asiakirjoja tarvitaan maahantuloa varten.
Kosovon suurlähetystö Tukholma: https://www.svenska-ambassaden.com/Ambassad/22591/Kosovo-i-Stockholm(Linkki toiselle web-sivustolle.)
UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.
Lue lisää Suomen kansalaisen matkustusasiakirjoista osoitteessa https://um.fi/passi/
Yhteystiedot
Pristinan-suurlähetystö
Pejton
10000 PRISTINA
KOSOVO
Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti paivystys.um@gov.fi.