Alankomaat: matkustustiedote
Turvallisuustaso
Noudata tavanomaista varovaisuuttaMuut turvallisuustason tiedot
Alankomaat on turvallinen matkailumaa. Terrori-iskujen mahdollisuutta ei kuitenkaan voida sulkea pois. Noudata erityistä varovaisuutta liikkuessasi suurissa kaupungeissa kuten Amsterdamissa. Säilytä passit, rahat ja muut arvoesineet turvallisessa paikassa. Tasku- ja laukkuvarkaat toimivat aktiivisesti muun muassa julkisessa liikenteessä ja yleisötilaisuuksissa.
Ajankohtaista
Koronarajoitukset on poistettu.
UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia
Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa. Ulkoministeriö ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Matkatoimiston järjestämällä matkalla olevaa avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Konsulisuojeludirektiivi(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Laki matkapalveluyhdistelmistä(Linkki toiselle web-sivustolle.)Suosittelemme aina matkavakuutuksen ottamista. Tarkista ennen matkaasi matkavakuutuksesi kattavuus ja voimassaolo erityisesti jos sinulla on jokin sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, Sairastuneen tai vainajan kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.
Tee matkustusilmoitus osoitteessa https://matkustusilmoitus.fi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Yleinen turvallisuustilanne
Alankomaat on yleisesti ottaen turvallinen matkustusmaa. Alankomaiden oikeus-, ja turvallisuusministeriön (Ministry of Justice and Security; National Coordinator for Counterterrorism and Security) arvion mukaan Alankomaihin kohdistuva terrorismin uhkataso on nostettu viisiportaisella asteikolla tasolle 4 eli huomattava (substantial). Tilanteessa suositellaan seuraamaan Alankomaiden viranomaisten ohjeita ja suosituksia.
• Yleistä turvallisuustietoa: https://www.government.nl/topics/themes/justice-security-and-defence(Linkki toiselle web-sivustolle.)
• Kriisin sattuessa tiedotuksia ajankohtaisesta tilanteesta: http://www.crisis.nl/(Linkki toiselle web-sivustolle.) (hollanniksi)
• Ohjeita ja tilanteen vaatiessa varoituksia terrorismin varalta antaa kansallinen anti-terrrorismi ja turvallisuuskoordinaattori NCTV http://english.nctv.nl/(Linkki toiselle web-sivustolle.) (englanniksi)
Yleinen hätänumero:
Alankomaissa 112
Karibian saarilla 911
Rikollisuus
Taskuvarkauksien varalta noudata erityistä varovaisuutta, kun liikut jalkaisin tai julkisissa liikennevälineissä isoissa kaupungeissa ja varsinkin Amsterdamin keskustassa ja keskusrautatieasemalla. Laukkuja ei ole turvallista jättää junissa vartioimatta tai nostaa niitä säilytyshyllyille.Schipholin lentokenttäjunissa toimivat ammattimaiset varasliigat, joiden kohteena ovat turistit. Pidä tarkoin huolta matkatavaroistasi.
Automurrot ovat yleisiä koko maassa, joten autoihin ei tule jättää mitään tavaraa. Myös polkupyörävarkauksia esiintyy yleisesti.
Poliisi Alankomaissa: https://www.politie.nl/en(Linkki toiselle web-sivustolle.) (englanniksi)
Alankomaiden Karibian saaret Aruba, Curaçao ja Sint Maarten toimivat huumeiden läpikulkukeskuksena Etelä-Amerikasta Eurooppaan ja Pohjois-Amerikkaan. Älä ota mitään kuljetettavaksi keneltäkään. Muuten saarilla esiintyy kohtalaisen vähän rikollisuutta. Kaupunkien ja hotellialueiden ulkopuolella ei ole suositeltavaa liikkua pimeällä.
Poliisi Alankomaiden Karibian saarilla:
Curaçao:
https://www.polis.cw/(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Bonaire, Saba, St Eustatius:
https://www.politiecn.com/en(Linkki toiselle web-sivustolle.) (englanniksi)
St. Maarten: https://www.sintmaartengov.org/Ministries/Departments/Pages/Police-Force-of-Sint-Maarten-(KPSM).aspx (englanniksi)
Aruba:
https://kpa.aw/?fbclid=IwAR1VMXYAyOr67X3VVsBv6Kdq2FKTvFyWSiFvxwQ24Ax_5f_x6M6YxhIoXzw(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.
Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.
Liikenne
Autoliikenne Alankomaissa on runsasta ja ruuhkat yleisiä, varsinkin isojen kaupunkien ympärillä. Raideverkosto on kattava ja junalla pääsee usein nopeammin ja joustavammin paikasta toiseen. Kaupungeissa on kattava paikallisliikenneverkosto (raitiovaunut ja linja-autot). Raitiovaunuilla ja pyöräilijöillä on etuajo-oikeus. Kiinnitä erityistä huomiota pyöräilijöihin välttyäksesi onnettomuuksilta. Pyörätiet on useimmiten maalattu punaisiksi. Jalankulkijoiden puolestaan tulee varoa kävelemästä jalkakäytävien yhteyteen sijoitetuilla pyöräteillä.
Liikennerikkomuksista annettavat sakot ovat Euroopan korkeimmat; esimerkiksi matkapuhelimeen puhumisesta ajon aikana ilman kuulokkeita sakotetaan tuntuvasti.
Luonnonolot
Alankomaissa säätila voi vaihtua erittäin nopeasti ja varsinkin kovat tuulet, sumu ja sateet ovat yleisiä. Sääolot voivat aiheuttaa juna- ja lentoliikenteessä viivästyksiä ja peruutuksia.
Alankomaiden Karibian saarilla, Aruballa, Curaçaolla ja Sint Maartenilla esiintyy pyörremyrskyjä kesä–marraskuussa, mutta useimmat niistä kiertävät pääsaaret (Aruban, Bonairen ja Curaҫaon) pohjoispuolelta. Sen sijaan pohjois- ja itäosien saaret St. Maarten, St. Eustatius ja Saba ovat joutuneet kokemaan pyörremyrskyjä viime vuosikymmenellä. Säätilanteen voi tarkistaa paikallisen meteorologisen laitoksen verkkosivulta: http://www.meteo.cw/(Linkki toiselle web-sivustolle.) (englanniksi) tai Facebook-sivulta: https://www.facebook.com/Meteorological.Department.Curacao(Linkki toiselle web-sivustolle.) (englanniksi).
Terveys
Terveysasioista esimerkiksi epidemiatilanteessa tiedottaa kansallinen terveys- ja ympäristöinstituutti verkkosivuillaan http://www.rivm.nl/en/(Linkki toiselle web-sivustolle.) (englanniksi) ja kansanterveys-, hyvinvointi- ja urheiluministeriö sivuillaan https://www.government.nl/ministries/ministry-of-health-welfare-and-sport(Linkki toiselle web-sivustolle.) (englanniksi).
Äkillisessä sairaustapauksessa saa päivystävien kotilääkäreiden yhteystiedot helpoiten soittamalla kaupungin kotilääkärien ("Huisartsen") päivystysnumeroon: Amsterdamissa puh. +31 (0)88 00 30 600, Haagissa Huisartsendienst Hadoks, puh. +31 (0)70 346 96 69 – numero vaihtelee kunnittain.
Kotilääkäreiden nettisivusto: https://www.zorgkaartnederland.nl/huisartsenpost(Linkki toiselle web-sivustolle.)
(hollanniksi)
Kiireellistä hoitoa tarvitsevan potilaan on periaatteessa ensin ilmoittauduttava kotilääkäripäivystykseen päästäkseen ensiapuun, mutta tarvittaessa voi suunnata suoraan lähimmän sairaalaan ensiapuun.
Ota kattava sairasvakuutus. Suurlähetystö suosittelee eurooppalaisen sairaanhoitokortin (EHIC) hankkimista. Kelan myöntämällä ilmaisella kortilla matkailija saa välttämätöntä hoitoa akuutissa sairaustapauksessa samoin maksuin ja menettelyin kuin kyseisen maan asukkaat. Sairaanhoitokortti ei kuitenkaan korvaa matkavakuutusta, eikä sairaankuljetuksia ulkomailta
kotimaahan. Eurooppalaisesta sairaanhoitokortista löytyy lisätietoa Kelan verkkosivuilta https://www.kela.fi/eurooppalainen-sairaanhoitokortti.
Alankomaiden Karibian saarten terveydenhuoltopalvelut ovat hyvätasoisia. Kaiken kattava matkustajavakuutus on välttämätön. Ajankohtaiset tiedot tartuntatilanteesta on syytä selvittää ennakkoon sekä tarkistaa rokotussuositukset.
Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Löydät ne seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas"(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Maailman terveysjärjestö WHO(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Euroopan tartuntatautivirasto(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Maan lait ja käytännöt
Jokaisen yli 14-vuotiaan tulee pystyä pyydettäessä todistamaan henkilöllisyytensä poliisille ja muille viranomaisille. Henkilöllisyystodistukseksi käy voimassa oleva EU/ETA-kansalaisen passi tai matkustusasiakirjana toimiva henkilökortti. Kolmansien maiden kansalaisilla tulee olla myös voimassa oleva viisumi tai oleskelulupa. Mikäli henkilöllisyyttä ei voida todistaa asiakirjan puuttumisen tai vanhenemisen vuoksi, viranomainen voi antaa sakon.
Maahantulosäännökset
Alankomaihin matkustettaessa sinulla on oltava voimassa oleva passi tai henkilökortti. Alankomaiden viranomaisten maahantulo-ohjeita voi seurata alla olevasta linkistä: https://www.netherlandsworldwide.nl/travel-netherlands/checklist-travellers-nl(Linkki toiselle web-sivustolle.) (englanniksi)
UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.
Lue lisää Suomen kansalaisen matkustusasiakirjoista osoitteessa https://um.fi/passi/
Yhteystiedot
Haagin-suurlähetystö
2511 CJ DEN HAAG
NETHERLANDS
http://www.facebook.com/FinnishEmbassyTheHague(Linkki toiselle web-sivustolle.)
https://twitter.com/FinEmbNL(Linkki toiselle web-sivustolle.)
https://www.instagram.com/finlandinthenetherlands/(Linkki toiselle web-sivustolle.)
https://www.linkedin.com/company/embassy-of-finland-in-the-netherlands/(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti paivystys.um@gov.fi.