Vältä edelleen tarpeetonta matkustamista.

Poikkeuksena Norja, Tanska, Islanti, Viro, Latvia ja Liettua, joiden osalta Suomen sisärajavalvonta ja karanteenisuositus loppui 15.6. Tarkista ajantasaiset maahantulosäädökset aina ennen matkaa kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi ko. maan lähimmästä edustustosta

Lue lisää
11.3.2020

Madagaskar: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudatettava erityistä varovaisuutta

Muut turvallisuustason tiedot

Vuoden 2009 vallankaappauksen jälkeen poliittinen tilanne on edelleenkin epävakaa. Matkustajia kehotetaan varovaisuuteen etenkin Antananarivossa, suurimmissa kaupungeissa sekä maan etelä- ja lounaisosissa. Maassa esiintyy paise- ja keuhkoruttoa.

Ajankohtaista

Ulkoministeriö ja Suomen edustustot seuraavat koronaviruksen (COVID-19) vaikutuksia matkustamiseen yhdessä Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen THL:n kanssa. THL seuraa mm. Euroopan tautivirasto ECDC:n ja Maailman terveysjärjestö WHO:n säännöllisesti päivittyvää tilannekuvaa.

THL julkaisee ajankohtaista tietoa taudin esiintymisestä sekä antaa ohjeita matkailijoille verkkosivuillaan. Paras tapa suojautua on noudattaa hyvää käsi- ja yskimishygieniaa.

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19

Terveystarkastukset ja muut poikkeusjärjestelyt saattavat aiheuttaa viivästyksiä lentokentillä, raja-asemilla ja matkustettaessa muutenkin. Matkustajia kehotetaan varaamaan matkustamiseen tavanomaista enemmän aikaa.

Madagaskarin viranomaiset ovat asettaneet koronaviruksen leviämisestä johtuen rajoitteita ja maahantulokieltoja Madagaskariin suuntautuvalle matkustamiselle. Madagaskariin matkaa suunnittelevien kannattaa seurata paikallisviranomaisten tiedotteita.

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla, Facebookissa ja Twitterissä. UM ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Valmismatkalaisia avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.
Konsulipalvelulaki http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498
Konsulisuojeludirektiivi https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX%3A32015L0637
Laki matkapalveluyhdistelmistä http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20170901

UM suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä.
Matkustusilmoitus https://matkustusilmoitus.fi/

Yleinen turvallisuustilanne

Vuoden 2009 vallankaappauksen jälkeen maan poliittinen tilanne on edelleen epävakaa, vaikka maa palasi demokratiaan vuonna 2014. Uusia levottomuuksia saattaa esiintyä ajoittain. Turvallisuustilanne kaupungeissa ja maan etelä- ja lounaisosissa on heikentynyt. Suuria väenkokouksia, mielenosoituksia ja turhaa liikkumista kaupunkien keskustoissa ja etenkin Antananarivossa tulee välttää. Maaseudulla yöpymistä tulee välttää. Paikallisia tiedotusvälineitä kannattaa seurata päivittäin ja pimeällä liikkumista tulee rajoittaa vain välttämättömään. Suositellaan passikopion mukana pitämistä ulkona liikuttaessa ja kaikkien arvoesineiden jättämistä hotellin tallelokeroon.

Jos vaihtaa rahaa rahanvaihtotoimistoissa, erityisesti Antananarivon lentokentällä, kannattaa varmistaa, että saa oikean summan.

Hätänumerot 17 (117 matkapuhelimesta soitettuna) (poliisi), 17 (117 matkapuhelimesta soitettuna) tai +261 20 22 357 53 (medical), 18 (118 matkapuhelimesta soitettuna) (tulipalo).

Erityiset turvallisuusriskit

Kidnappausten uhka on kasvamassa. Antananarivon alueella on kidnapattu lunnasrahojen saamiseksi ainakin viisi ulkomaalaista tammikuun 2014 jälkeen.

Rikollisuus

Rikollisuus on laajalle levinnyttä koko maassa. Taskuvarkauksia, ryöstöjä ja autokaappauksia tapahtuu usein ja myös kidnappausten määrä on kasvussa. Antananarivon keskustaa kannattaa välttää, samoin kuin Ankatson aluetta, Avenue de L'Independencea, Ambohijatovoa, Analakelya, Bohorikaa, Isorakaa, Ampasamandinikaa, 67haa, Isotrya sekä armeijan parakkien lähistöä, pohjoisessa erityisesti Nosy Be'tä ja Antsohihya, etelässä Ihosy, Tuléar ja Fort-Dauphin -kolmiota.

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Liikenne on pääkaupungissa Antananarivossa kaoottista, kadut ovat kapeita ja jyrkkiä. Ihmis- tai puhvelivetoisia kärryjä on liikkeellä runsaasti autojen joukossa. Pääkaupungin ulkopuolella tiet saattavat olla erittäin huonokuntoisia. Varsinkin sadekaudella ja hirmumyrskyjen aikana tiet ja sillat saattavat huuhtoutua jäljettömiin. Ajamista pimeällä kannattaa välttää, aseellisia ryöstöjä tapahtuu ajoittain.

Luonnonolot

Ilmasto on leuto. Sademäärä vaihtelee suuresti itärannikon sademetsistä etelän kuiviin ja karuihin maihin. Hirmumyrskykausi on yleensä marras−huhtikuussa ja myrskyt saattavat pahimmillaan tuhota laajoja alueita varsinkin rannikkoalueilla. Jos olet alueella, jonne myrskyn ennustetaan iskevän, seuraa paikallisia ohjeita. Myrskyn aikana lentokentät, hotellit jne. ovat suljettuja. Vettä ja ruokatarvikkeita tulisi varata useiden päivien ajaksi. Hirmumyrskytiedotuksia löytyy Meteo Madagascarin sivuilta www.meteomadagascar.mg/cyclone.

Matkailu on keskittynyt pääosin saarimantereen koillis- ja luoteisrannikolla oleville pienille saarille sekä luonnonpuistoihin.

Terveys

Madagaskarilla esiintyy muun muassa malariaa, bilhartsiaa, tuberkuloosia, vesikauhua sekä paise- ja keuhkoruttoa. Ruttoa on esiintynyt usealla maan 112 hallintoalueesta. Ihmiset saavat ruttotartunnan yleensä rotilta, jotka metsien hakkuun myötä hakeutuvat asutuille seuduille. Noin 90 prosenttia tapauksista on keuhkoruttoa. Keuhkorutto leviää ihmisestä toiseen ysköspisaroiden mukana. Keuhkorutto on ruton tappavin muoto. Hoitamattomana siihen kuolleisuus on sata prosenttia, mutta hoidolla kuolleisuus saadaan vähenemään 50–90 prosenttiin tartunnan saaneista. On arvioitu, että yli kuudella prosentilla väestöstä on kuppatartunta.

Maan lääkintäpalvelut eivät ole kovin korkeatasoisia pääkaupunkiseudun ulkopuolella. Pääkaupunkiseudun sairaaloissa on ulkomaalaisia erikoislääkäreitä, mutta taso on vaihtelevaa. Mahdollisuuksien mukaan suositellaan käytettävän Etelä-Afrikan tai La Reunionin palveluja.

Juo vain pullotettua tai keitettyä vettä, vältä jäitä.

Jos sinulla on sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, tarkista vakuutuksen kattavuus ja voimassaolo omalta vakuutusyhtiöltäsi. Sairaan tai kuolleen kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Ne löydät seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas" https://www.thl.fi/fi/web/infektiotaudit/ohjeet-ja-saadokset/matkailijan-terveysopas
Maailman terveysjärjestö WHO http://www.who.int/en/
Euroopan tartuntatautivirasto http://www.ecdc.europa.eu

Maan lait ja käytännöt

Erityisesti syrjäseuduilla on runsaasti erilaisia uskomuksia ja paikallisia tapoja (fady), jotka voivat koskea ulkomaalaisilta kiellettyjä alueita, ruokia, pukeutumista jne. Jos matkustat tuollaisilla alueilla, ota selvää tabuista etukäteen paikallisoppaalta.

Maahantulosäännökset

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Suomen kansalaisen matkustusasiakirjat https://um.fi/passi/

Yhteystiedot

Maputon-suurlähetystö

Avenida Julius Nyerere,1128
MAPUTO
MOZAMBIQUE
+258 214 824 00
sanomat.MAP@formin.fi

Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti Paivystys.um@formin.fi.

Ennen matkaa, muista 4 M:ää

1

Matkustustiedotteet

Ulkoministeriön matkustustiedotteet antavat tietoa yleisestä turvallisuustilanteesta matkakohteessa sekä poliittisista ja kulttuurisista olosuhteista, joilla saattaa olla merkitystä matkustusturvallisuudelle.

Lue matkustustiedotteita
2

Matkustusilmoitus

Jos olet omatoimimatkalla tai menossa riskialttiille alueelle, kannattaa tehdä matkustusilmoitus. Sen avulla ulkoministeriö voi saada sinuun yhteyden kriisin tai hätätilanteen sattuessa.

Tee matkustusilmoitus
3

Matkavakuutus

Liikkumisvapaus on suomalaisten perustuslaillinen oikeus. Päätät itse minne matkustat ja minkälaisia riskejä olet valmis ottamaan. Kattava matkavakuutus on tärkeä ottaa ennen matkaa.

Hanki matkavakuutus
4

Matkustusasiakirjat

Ennen matkaa tarkista, että matkustusasiakirjasi ovat kunnossa. Kohdemaan edustustosta voit tarkistaa passeihin ja viisumeihin liityvät määräykset.

Tarkista matkustusasiakirjat