Nuoret rauhanlähettiläät kokoontuvat Helsinkiin

Ulkoministeriö ja YK järjestävät yhdessä kansalaisyhteiskunnan toimijoiden kanssa 5.–6.3. ensimmäisen kansainvälisen konferenssin nuorten myönteisestä roolista ja osallisuudesta rauhanprosesseissa.

Helsinkiin kokoontuu noin sata rauhanvälityksen asiantuntijaa, rauhanvälittäjää, tutkijaa ja vaikuttajaa jakamaan kokemuksia, vahvistamaan verkostoja ja pohtimaan uusia keinoja nuorten osallisuuden parantamiseksi. Puolet osallistujista on konfliktialueilta saapuvia nuoria, joilla on omakohtaista kokemusta rauhanprosesseista. Tapahtuman järjestäminen Helsingissä on osa Suomen aktiivista panostusta rauhanvälitykseen.

YK:n pääsihteerin nuorisoasiain erityisedustajan Jayathma Wickramanayaken kanssa tapahtumaa isännöivät ulkoministeri Timo Soini ja rauhanvälityksen erityisedustaja Jutta Urpilainen, ja siihen osallistuvat kanssaisäntinä Kolumbian ulkoministeri Carlos Holmes Trujillo ja Qatarin varaulkoministeri Soltan bin Saad Al-Muraikhi.

Myös YK:n 73. yleiskokouksen puheenjohtaja Maria Fernanda Espinosa Garcés, YK:n alipääsihteeri Nicholas Haysom, YK:n väestörahaston UNFPA:n varapääjohtaja ja YK:n apulaispääsihteeri Laura Londén sekä YK:n poliittisten asioiden apulaispääsihteeri Oscar Fernandez-Taranco osallistuvat kokoukseen.

”Nuorten osuus kehittyvän maailman ja konfliktialueiden väestöstä on huomattavan suuri, mutta he jäävät usein kaiken yhteiskunnallisen päätöksenteon ulkopuolelle, myös rauhanprosessien. Rauhanvälitys on yksi Suomen ulkopolitiikan painopisteistä, ja maaliskuun konferenssin järjestäminen on konkreettinen tilaisuus Suomelle edistää nuorten osallisuutta rauhanprosesseissa. Laaja osallisuus on ensisijaisen tärkeää rauhanprosessien tuloksellisuuden ja kestävyyden kannalta. Kestävä rauha vaatii nuorten aktiivista osallistumista ja meiltä kaikilta sen tukemista. On virhe rajata nuoret konfliktien uhreiksi tai väkivallan tekijöiksi ”, ulkoministeri Soini toteaa.

Tapahtumaa voi seurata verkossa

Konferenssin tiettyjä osuuksia voi seurata live-lähetyksenä osoitteessa https://formin.videosync.fi/youth-participation-in-peace-processes(Linkki toiselle web-sivustolle.) .

Avauspuheenvuorot pidetään 5.3.2019 klo 9-10.30. YK:n pääsihteerin nuorisoedustaja Jayathma Wickramanayake moderoi avauskeskustelua, johon osallistuvat Suomen, Kolumbian ja Qatarin ministerit, YK:n apulaispääsihteeri Oscar Fernandez-Taranco, Search for Common Ground –kansalaisjärjestön toimitusjohtaja Shamil Idriss, Afghans for Progressive Thinking –järjestön Farida Amiri sekä Messengers for Peace-Liberia –järjestön Gwendolyn Myers. Lisäksi YK:n pääsihteeri António Guterres lähettää videotervehdyksen. 

YK:n yleiskokouksen puheenjohtaja Maria Fernanda Espinosa puhuu täysistunnossa keskiviikkona 6.3. klo 15.15. Espinosan puheenvuoron jälkeiseen paneelikeskusteluun osallistuvat Afrikan Unionin nuorisoedustaja Aya Chebbi, YK:n apulaispääsihteeri Oscar Fernandez-Taranco, René van Nes EU:n ulkosuhdehallinnon konfliktinesto- ja rauhanvälitysyksiköstä sekä Rebecca Hovhannisyan UNOY Peacebuilders & Armenian Gyumri Youth Initiative Centrestä. Keskustelun moderoi Hajer Sharief libyalaisesta Together We Build It –järjestöstä.

Tapahtuma päättyy 6.3. klo 17.15-18, jolloin puheenvuoron käyttävät YK:n 73. yleiskokouksen puheenjohtaja Maria Fernanda Espinosa, ulkoministeri Timo Soini, YK:n väestörahaston UNFPA:n varapääjohtaja Laura Londén, Lama Drebati Mobaderoonista sekä YK:n pääsihteerin nuorisoasiain erityisedustaja Jayathma Wickramanayake.

Lisäksi tapahtumaa voi seurata Twitterissä tunnisteilla #Youth2030 ja  #Youth4Peace.

Taustalla nuorisojärjestöjen aloite

Suomalaiset nuorisojärjestöt tekivät vuonna 2011 YK:lle aloitteen nuorten roolia vahvistavasta päätöslauselmasta. YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyikin aiheesta ensimmäisen erityisesti nuoria, rauhaa ja turvallisuutta koskevan temaattisen päätöslauselman 2250 joulukuussa 2015 ja toisen (2419) kesäkuussa 2018. Päätöslauselmia voidaan pitää merkittävänä saavutuksena nuorten myönteisen roolin tunnustamisessa konflikteissa ja konfliktinjälkeisissä tilanteissa.

Nuoret, rauha ja turvallisuus -päätöslauselmilla on myös poliittista painoarvoa, sillä ne velvoittavat YK:n jäsenvaltioita toimeenpanoon kansallisella tasolla. Suomi käynnisti keväällä 2018 ensimmäisenä maana maailmassa konsultaatioprosessin kansallisen toimintaohjelman laatimiseksi nuorisojärjestöjen 2250-verkoston vetovastuulla.

Lisätietoja: Outi Hakanen, YK- ja yleisten globaaliasioiden yksikkö, puh +358 40 7680 340 ja Michael Imasua, YK:n nuorisoedustajan toimisto, puh. +1 (917) 367-5321, sähköposti michael.imasua(at)un.org

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi