Yksityinen sektori tuo kipeästi kaivattua lisärahoitusta

Finnfundin sijoitukset ylittävät jo miljardin euron rajan. Niiden avulla sidotaan myös paljon enemmän hiiltä kuin mitä ne päästävät ilmakehään.

Vuosina 2019-2021 Suomi käytti 6,2 prosenttia kehitysyhteistyöstään yksityisen sektorin yhteistyöhön. Koko osuus laskettiin nin sanotuksi varsinaiseksi kehitysyhteistyöksi.

Kehitysyhteistyötä toteutetaan myös yhdessä yksityisen sektorin kanssa. Yksityistä pääomaa pyritään valjastamaan kestävän kehityksen tavoitteiden toteuttamiseen erilaisten rahoituskanavien ja tukimuotojen avulla. Vuosina 2019-2021 tämän yhteistyömuodon osuus Suomen kehitysyhteistyön kokonaisuudesta oli 6 prosenttia.

Suomen valtion pääosin omistaman Finnfund-kehitysrahoituslaitoksen sijoitukset(Linkki toiselle web-sivustolle.) kehittyvien maiden yksityissektorille mahdollistavat sellaisia riskialttiita hankkeita, joita olisi pelkällä yksityisellä rahoituksella mahdotonta toteuttaa. Finnfundin sijoitussalkku on kasvanut nopeasti ja ylittää jo miljardin euron rajan. Finnfund on myös onnistunut kohdentamaan yhä suuremman osan rahoituksestaan köyhimpiin maihin.

Yksityisen sektorin yhteistyö on täyttänyt hyvin ulkoministeriön asettamia tulostavoitteita. Finnfundin sijoitukset ja Finnpartnershipin rahoittamat hankkeet ovat muun muassa luoneet työpaikkoja, kasvattaneet verotuloja ja parantaneet infrastruktuuria sekä siirtäneet osaamista ja muuttaneet markkinarakenteita kehittyvissä maissa.

Finnfundin sijoitussalkku todettiin nettohiilinegatiiviseksi vuonna 2019 – ensimmäisenä kehitysrahoituslaitoksena maailmassa. Tämä tarkoittaa, että Finnfundin sijoitukset ovat tämän jälkeen sitoneet hiiltä enemmän kuin päästävät sitä ilmakehään. Tämä on etenkin Finnfundin kestävään metsätalouteen kohdistuvien sijoitusten ansiota.

Ensimmäinen kehittyvien maiden investointeja tukeva PIF-sekaluottohanke käynnistyi vuoden 2021 aikana, ja ensimmäiset innovaatioita tukevan DevPlat-ohjelman(Linkki toiselle web-sivustolle.) rahoituspäätökset tehtiin syksyllä 2021. Molempien yhteistyömallien rahoituspäätöksissä on painotettu ennakoituja kehitysvaikutuksia. 

Pandemia vaikeutti liikekumppanuuksia

Finnpartnershipin liikekumppanuustuki jatkoi onnistuneesti suomalaisyritysten tukemista investointien ja työpaikkojen luomisessa kehitysmaissa, joskin Covid-pandemia hidasti liiketoiminnan kehittämistä raportointikauden lopussa. Matkustusrajoitukset hankaloittivat yritysten työtä kohdemaissa ja pandemiasta johtuneet ongelmat monessa kehittyvässä taloudessa muuttivat liiketoimintasuunnitelmien kannattavuutta.

  2015 2016 2017
Maksettu tuki miljoonaa euroa 2,7 2,1 2,3
Investoinnit miljoonaa euroa 18,8 9 4,8
Työllistetyt henkilöt 1025 2155 530

Finnpartnershipin liikekumppanuustuki sekä siitä seuranneet investoinnit ja työpaikat vuosina 2015–2021, miljoonaa euroa. Koska tuki myönnetään 2 vuodelle ja mahdolliset investoinnit valmistuvat keskimäärin 3 vuotta tuetun valmisteluvaiheen jälkeen, myönnetyistä tuista kootaan kehitysvaikutusraportti 5 vuotta myöntövuoden jälkeen.

Uudenlaisia ratkaisuja kehitysongelmiin

Innovaatiokumppanuuksien avulla vahvistetaan kehittyvien maiden kestävää talouskehitystä ja edistetään suomalaisyritysten liiketoimintamahdollisuuksia uusilla markkinoilla. Ulkoministeriön ja Business Finlandin yhteinen BEAM-ohjelma mahdollisti kehityshaasteita ratkovien liikeideoiden testaamisen kehittyvissä maissa vuosina 2015-2019. BEAM mobilisoi suuren määrän (69 kpl) mikro- ja pienten yritysten hankkeita sekä suuryritysten (30 kpl) hankkeita. 

BEAMin oppien pohjalta kehitetty Developing Markets Platform (DevPlat) tarjoaa innovaatiohankkeiden suunnittelua, toteutusta ja skaalaamista koskevaa rahoitusta ja muita tukipalveluja. DevPlat mahdollistaa aiempaa vahvemmin yhteiskehittämisen suomalaisten yritysten, tutkimustoimijoiden ja kansalaisyhteiskunnan sekä näiden kehittyvissä maissa sijaitsevien kumppaneiden kanssa. Vaikuttavuuden lisäämiseksi ohjelma on maantieteellisesti keskittynyt itäiseen ja eteläiseen Afrikkaan sekä Kaakkois-Aasiaan.