Finanssisijoituksilla suuria päästövähennyksiä kehittyvissä maissa

Suomen tekemillä sijoituksilla houkutellaan arviolta vähintään 1,7 miljardia euroa muuta rahoitusta ilmastotyöhön ja kestävän kehityksen hankkeisiin

Vuosina 2019-2021 Suomi käytti 8 prosenttia kehitysyhteistyöstään finanssisijoituksiin.  Koko osuus laskettiin niin sanotuksi muuksi kehitysyhteistyöksi.

Suomi otti laina- ja investointimuotoisen kehitysyhteistyön eli kehityspoliittiset finanssisijoitukset käyttöön vuonna 2016. Ne ovat yksi tapa edistää yksityisen pääoman kanavointia ilmastonmuutoksen hillintään sekä kestävään kehitykseen ja talouskasvuun kehittyvissä maissa.

Laina- ja sijoitusmuotoisen kehitysyhteistyön erityispiirre on se, että siihen käytetyt rahat palautuvat takaisin valtiolle korkojen tai sijoitustuottojen kera.

Finanssisijoituksia on kohdistettu etenkin ilmastonmuutoksen hillintään ja sukupuolten tasa-arvon edistämiseen, ja maantieteellisesti ne painottuvat Afrikkaan. 

Suomi teki kymmenen laina- ja investointimuotoista sijoitusta vuosina 2016-2021, ja niiden yhteenlaskettu arvo oli noin 723 miljoonaa euroa. Rahoituksen kohteina olivat muun muassa erilaiset ilmastorahastot, Kansainvälinen maatalouden kehittämisrahasto IFAD, Afrikan kehitysrahasto ADF, Finnfund ja Kirkon Ulkomaanavun FCA Investments -yhtiö.

Suomen tekemät finanssisijoitukset tähtäävät etenkin merkittäviin päästövähennyksiin. Sijoitukset ovat myös houkutelleet eli vivuttaneet merkittäviä lisäpääomia yksityiseltä sektorilta kehitysvaikutuksiltaan merkittäviin kohteisiin, joihin se ei ilman julkisen rahoituksen tukea kohdistuisi. Suomen tähän mennessä tekemien finanssisijoitusten avulla vivutetaan arvioiden mukaan yli 1,7 miljardia euroa muuta rahoitusta kestävän kehityksen hankkeisiin. Tämä on melko varovainen arvio, ja luku tulee oletettavasti kasvamaan tulevina vuosina.

Finanssisijoitusten aikajänne on usein hyvin pitkä, ja Suomen käyttämissä rahastoissa on edelleen käynnissä investointivaihe. Näistä syistä sijoitusten tarkat kehitystulokset ovat mitattavissa vasta vuosien päästä. 

Laina- ja sijoitusmuotoinen rahoitus kohdistuu erityyppisiin hankkeisiin


ILMASTOINNOVAATIOIDEN TUKEMINEN

Korealainen startup-yritys E Green Global on kehittänyt Aasian ilmastoon sopivan ja ilmastonmuutosta paremmin kestävän siemenperunan suoraan Aasian kehittyvien maiden markkinoille. Sijoitus tämän siemenperunan kehittämiseen tehtiin Aasian kehityspankin alaisen Ventures-rahaston kautta, johon Suomi sijoitti 20 miljoonaa euroa vuonna 2020.

PAIKALLISTEN PIENTEN JA KESKISUURTEN YRITYSTEN TUKEMINEN KÖYHIMMISSÄ MAISSA

Amfri Farms on keskikokoinen ugandalainen yritys, joka valmistaa paikallisista hedelmistä, vihanneksista, mausteista, pähkinöistä ja siemenistä vientiin sopivia tuotteita. Sijoitus siihen lisää elinkeinoja ja työpaikkoja Ugandan maaseudulla sekä tukee maan vientiteollisuuden kehittämistä. Yrityksen viljelytapa auttaa myös metsien suojelussa ja lisää hiilinieluja. Sijoitus tehtiin osana Kirkon ulkomaanavun omistamaa FCA Investments -vaikuttavuussijoitusyhtiötä, jolle Suomi myönsi 16 miljoonan euron lainan vuonna 2018.

MERKITTÄVIÄ PÄÄSTÖVÄHENNYKSIÄ UUSIUTUVAN ENERGIAN HANKKEILLA

Niin sanottu "run of river" -tyyppinen vesivoimala Nepalissa lisää paikallista energiantuotantoa ja vastaa maan kasvavaan energiantarpeeseen. Tämä sijoitus on tehty Suomen ja IFC:n yhdessä perustamasta ilmastorahastosta, johon Suomi sijoitti 114 miljoonaa euroa vuonna 2017.

Kehityspoliittisten sijoitusten aikajänne on pitkä

2017

Alustava tuki hankeidealle IFC:n sekarahoituskomitealta

 
Suomi tekee sijoituksen IFC:n kanssa yhdessä perustettavaan ilmastorahastoon
 
IFC lähtee etsimään sopivia sijoituskohteita ja rakentamaan pipelinea sijoituksille
 
IFC valitsee yhdeksi alustavaksi sijoituskohteeksi Kahone-nimisen aurinkoenergiahankkeen Senegalissa
Lokakuu
 
 
 

2018

Due diligence -prosessi, sisältää mm. arvion hankkeen ympäristöja sosiaalisista vaikutuksista

Huhtikuu:
Hankkeen toteuttajayrityksen valinta
 
 

2019

Helmikuu:
IFC:n sisäinen kokous, jossa kaikki hankkeen osa-alueet (rahoituspuoli, vastuullisuus jne.) käydään läpi
Maaliskuu:
IFC:n sekarahoituskomitea antaa lopullisen hyväksynnän hankkeelle ja Suomen rahojen käytölle
Huhtikuu:
IFC:n johtokunta tekee sijoituspäätöksen
Lokakuu:
Hankkeen rakennus alkaa

2020

 

2021

Toukokuu:
Hanke valmis ja aurinkovoimala tuottaa sähköä