Ämbetsverken och högskolorna har ett mångsidigt samarbete

Finland har stärkt kompetensen hos experter i utvecklingsländerna samt förbättrat de offentliga institutionernas system och tjänster. 

IKI-stödet för utvecklingssamarbete mellan institutioner främjar samarbetet mellan finländska statliga institutioner och ämbetsverk samt kollegialt lärande med statliga institutioner i utvecklingsländer. IKI-projekten stärker experternas kompetens och förnyar organisationernas verksamhetssätt. Samtidigt främjas de finländska institutionernas internationalisering, nätverksbildning och kompetens inom utvecklingssamarbetet. IKI-projekten förknippas vanligtvis med klimatförändringen samt med hållbar användning och förvaltning av naturresurser. Åren 2019–2021 utgjorde denna samarbetsform cirka två procent av den totala finansieringen av utvecklingssamarbetet. 

Enligt evalueringarna av IKI-projekten har man genom dem lyckats stärka kompetensen hos experter i utvecklingsländerna samt förbättra institutionernas system och de tjänster de tillhandahåller. De bästa resultaten har uppnåtts genom långsiktigt arbete som grundar sig på tillitsingivande samarbetsrelationer. 

Högskolornas HEI-ICI-program har under fyra års programperioder finansierat samarbetsprojekt mellan finländska universitet och yrkeshögskolor samt högskolor i utvecklingsländer. I projekten utvecklas partnerhögskolornas metodologiska, pedagogiska och administrativa färdigheter. Utbildningsstyrelsen ansvarar för förvaltningen av programmet. HEI-ICI-projekten har planerats utifrån behoven hos högskolorna i utvecklingsländerna och de beaktar partnerländernas egna utvecklingsmål.

Stödet till högskoleutbildningen i utvecklingsländerna har stärkt högskolornas kompetens och förbättrat kvaliteten på deras undervisning. Effekterna av projekten sträcker sig allt oftare utanför högskolesystemet, vilket syns till exempel i form av ett ökat antal kompetenta lärare inom den grundläggande utbildningen och nya arbetsplatser. Samtidigt främjar projekten uppbyggnaden av ett fungerande, effektivt och jämlikt samhälle, entreprenörskap, hållbar utveckling och minskande av fattigdomen. 

Ett av de viktigaste resultaten från programperioden som löpte ut 2021 var den så kallade hävstångseffekten, dvs. man lockar till sig externt kapital. Med en relativt liten initialfinansiering från Finland lyckades man först stärka partnerhögskolornas kompetens och förvaltningsförmåga. Därefter lyckades man locka betydligt större fortsatt finansiering till samma läroanstalter från Världsbanken, EU, Tyskland och Storbritannien. 

Det utvecklingspolitiska forskningssamarbetet stärks både via internationella och finländska forskningsinstitut och universitet. Exempel på internationella forskningsinstitut som stöds av Finland är FN-universitetets WIDER-institut i Helsingfors och det nordiska Afrikainstitutet i Uppsala. Motsvarande finländska aktörer är bland annat Finlands Akademi och UniPID-nätverket som består av nio universitet. 

Stödet till forskningssamarbetet har ökat de finländska aktörernas deltagande i utvecklingssamarbetet samt stärkt samarbetet mellan Finland och utvecklingsländerna. Med hjälp av projekten har utvecklingsländernas förmåga att producera forskning och innovationer förbättrats. Högskolor och forskningsinstitut har också uppmuntrats att utnyttja en modell med fler aktörer, dvs. samarbete med företag, civilsamhällesorganisationer och andra samhällsaktörer. 

 

Samarbete mellan finländska högskolor och asiatiska och afrikanska universitet

Åren 2020–2024 omfattar HEI-ICI-programmet 10 samarbeten som fokuserar på klimatförändringen, utbildningskrisen eller innovationer.

Forskningssamarbete främjar hållbar utveckling

This is an example of quick text to fill the body of the card with some content in order to present it properly in page. We hope you like it.
Stärkandet av kapaciteten hos forskare, forskningsinstitut och högskolor i utvecklingsländer ökar deras förmåga att ställa relevanta frågor samt samla in, behandla och utvärdera information. Denna kunskap är nyttig till exempel när man strävar efter att minska fattigdomen eller främja en hållbar utveckling. Utvecklingen av högskoleutbildningen och forskningen ses också som en del av stärkandet av samhället och demokratin.
 
Finländska aktörer uppmuntras å sin sida att producera information i rätt tid och föra dialog med aktörer i utvecklingsländerna. 

Även svåra ämnen har lyfts fram i myndighetssamarbetet

This is an example of quick text to fill the body of the card with some content in order to present it properly in page. We hope you like it.
De finländska statliga ämbetsverken har med IKI-finansiering samarbetat med myndigheter i utvecklingsländerna sedan 2008. Genom detta vänskapssamarbete har man stärkt kompetensen hos myndigheterna i utvecklingsländerna och fått organisationerna att förnya sina verksamhetssätt bland annat genom att förnya forskningsmetoderna och utveckla uppföljningssystemen. Även om främjandet av jämställdheten i allmänhet inte lyfts fram starkt i myndighetssamarbetet, har de konfidentiella förhållanden som uppstått under samarbetet möjliggjort diskussioner även om ämnen som upplevs som besvärliga, såsom jämställdhet inom arbetsorganisationen och förebyggande av sexuellt utnyttjande, övergrepp och sexuella trakasserier.

På utrikesministeriets andra webbsidor