Förord

Högklassig utbildning, förnybar energi, skatteintäkter till utvecklingsländer samt lagstiftning som stärker kvinnornas ställning. Den utvecklingspolitiska resultatrapporten visar att man genom långsiktig utvecklingspolitik och långsiktigt utvecklingssamarbete baserat på Finlands styrkor och värderingar uppnår betydande resultat och effektivitet.

I grundlagens 1 § föreskrivs att Finland deltar i internationellt samarbete i syfte att säkerställa fred och mänskliga rättigheter samt i syfte att utveckla samhället. Utvecklingspolitiken är en del av Finlands utrikes- och säkerhetspolitik, och genom internationellt samarbete påverkar vi i vilken riktning världen utvecklas. Vår egen säkerhet stärks när vi arbetar för en jämlik, rättvis och hållbar värld. Till exempel kommer en betydande del av Finlands stöd till Ukraina, som utsatts för ryskt angrepp, från medel för utvecklingssamarbete.

Den föregående utvecklingspolitiska resultatrapporten lämnades till riksdagen 2018. Världen är nu mer instabil och för första gången på årtionden har fattigdomen igen börjat öka. Coronapandemin försvagade ekonomierna, stängde skolor och hela samhällen, samt förbindelserna länder emellan på ett exceptionellt sätt. Många av våra partnerland lider av nya eller långvariga konflikter. Rysslands angrepp på Ukraina har fört med sig ett krig till Europa som har globala konsekvenser för bland annat livsmedelstryggheten. 

Vi har anpassat vårt samarbete till de snabbt föränderliga förhållandena. Detta har visat att långsiktiga prioriteringar i vårt utvecklingssamarbete också är viktiga i kriser och att våra tillvägagångssätt är flexibla. Vi har fortsatt att stödja förändringar på systemnivå i partnerländerna, vilket hjälper dem att uppnå sina egna mål och klara av kriser. 

Under de pågående kriserna behöver världen omfattande lösningar och en förmåga att föra samman aktörer över de traditionella sektorsgränserna. Till exempel förbättrar teknologi och innovationer som distansundervisning och väderobservationssystem möjligheterna att lösa utvecklingsproblem. I dessa är Finland verkligen större än sin storlek. 

Finlands viktigaste kanal för påverkan inom utvecklingspolitiken är EU, vars internationella roll har ökat i och med den förnyade finansieringen av yttre förbindelser och det intensifierade samarbetet mellan medlemsländerna. EU:s roll har varit central bland annat i den globala distributionen av coronavaccin. Samarbetet med FN-organisationer, utvecklingsbanker, civilsamhällesorganisationer, partnerländer, den privata sektorn och andra aktörer är lika viktigt. Allas insatser behövs för att uppnå målen för hållbar utveckling. 

Målen uppnås inte enbart med offentlig finansiering. Därför har Finland under rapporteringsperioden avsevärt ökat samarbetet med den privata sektorn. Samtidigt skapas investerings- och handelsmöjligheter för finländska företag. 

Samarbetet mellan de nordiska utvecklingsministrarna har under rapporteringsperioden varit exceptionellt tätt. I och med coronapandemin fanns det ett stärkt behov av att diskutera de nordiska ländernas egna och gemensamma mål och positioner. Stödet till och återuppbyggandet av Ukraina samt den globala dialogen kring utvecklingssamarbetets effektivitet kommer att understryka detta behov även i framtiden.

I den utvecklingspolitiska redogörelse för de kommande valperioderna som riksdagen godkände våren 2022 fastställs principerna, värderingarna och målen för Finlands utvecklingspolitik. Rapporten har beretts på bred basis och bildar en övergripande vision, utifrån vilken det fortsatta arbetet kommer att stärka det finländska utvecklingssamarbetets resultat även under kommande regeringsperioder. 

Helsingfors den 9 november 2022 

Ville Skinnari
Utvecklings- och utrikeshandelsminister