Den privata sektorn ger välbehövlig tilläggsfinansiering

Finnfunds investeringar överskrider redan en miljard euro. De binder också mycket mer kol än vad de släpper ut i atmosfären.

Utvecklingssamarbetet genomförs också tillsammans med den privata sektorn. Man strävar efter att utnyttja privat kapital för att uppnå målen för hållbar utveckling med hjälp av olika finansieringskanaler och stödformer. Åren 2019–2021 utgjorde denna samarbetsform 6 procent av Finlands utvecklingssamarbete som helhet.   

De investeringar som Finnfund, som i huvudsak ägs av finska staten, gör i den privata sektorn i utvecklingsländerna gör det möjligt att genomföra sådana riskfyllda projekt som skulle vara omöjliga att genomföra enbart med privat finansiering. Finnfunds investeringsportfölj har vuxit snabbt och överskrider redan gränsen på en miljard euro. Finnfund har också lyckats rikta en allt större del av sin finansiering till de fattigaste länderna. 

Samarbetet inom den privata sektorn har uppfyllt utrikesministeriets resultatmål väl. Finnfunds investeringar och projekt som finansierats av Finnpartnership har bland annat skapat arbetsplatser, ökat skatteintäkterna och förbättrat infrastrukturen samt överfört kompetens och förändrat marknadsstrukturerna i utvecklingsländerna.

Finnfunds investeringsportfölj konstaterades vara nettokolnegativ 2019 – som det första utvecklingsfinansieringsinstitutet i världen. Detta innebär att Finnfunds investeringar därefter har bundit mer kol än de släpper ut i atmosfären. Detta beror i synnerhet på Finnfunds investeringar i hållbart skogsbruk. 

Det första PIF-blandkreditprojektet som stöder investeringar i utvecklingsländer inleddes under 2021 och de första finansieringsbesluten för DevPlat-programmet(Länk till en annan webbplats.) som stöder innovationer fattades hösten 2021. I finansieringsbesluten för båda samarbetsmodellerna har man betonat de förutsedda utvecklingseffekterna.

Pandemin försvårade affärspartnerskap

Finnpartnerships stöd för affärspartnerskap fortsatte framgångsrikt att stödja finländska företag i att skapa investeringar och arbetsplatser i utvecklingsländerna, även om coronapandemin bromsade utvecklingen av affärsverksamheten i slutet av rapporteringsperioden. Resebegränsningarna försvårade företagens arbete i målländerna och de problem som pandemin orsakade i många tillväxtekonomier förändrade affärsverksamhetsplanernas lönsamhet.

2015 2016 2017
Betalt stöd, miljoner euro 2,7 2,1 2,3
Investeringar, miljoner euro 18,8 9 4,8
Nya arbetsplatser 1025 2155 530

Finnpartnerships stöd för affärspartnerskap samt de investeringar och arbetsplatser som följer av stödet 2015–2021, miljoner euro. Eftersom stödet beviljas för 2 år och eventuella investeringar färdigställs i genomsnitt 3 år efter beredningsskedet, sammanställs en utvecklingsrapport om de beviljade stöden 5 år efter året för beviljandet.

Nya lösningar på utvecklingsproblem

This is an example of quick text to fill the body of the card with some content in order to present it properly in page. We hope you like it.
Med hjälp av innovationspartnerskap stärks en hållbar ekonomisk utveckling i utvecklingsländerna och främjas finländska företags affärsverksamhetsmöjligheter på den nya marknaden. Utrikesministeriets och Business Finlands gemensamma BEAM-program gjorde det möjligt att testa affärsidéer som löste utvecklingsutmaningar i utvecklingsländerna 2015–2019. BEAM mobiliserade ett stort antal (69 st) projekt för mikroföretag och små företag samt projekt för storföretag (30 st). 

Developing Markets Platform (DevPlat), som utvecklats på basis av lärdomarna från BEAM, erbjuder finansiering för planering, genomförande och skalning av innovationsprojekt samt andra stödtjänster. DevPlat möjliggör i högre grad än tidigare gemensam utveckling med finländska företag, forskningsaktörer och det civila samhället samt deras partner i utvecklingsländerna. För att öka effektiviteten har programmet geografiskt koncentrerats till östra och södra Afrika samt Sydostasien.