Arbetet för det civila samhället stärker människors deltagande

Civilsamhällesorganisationernas mångsidiga och flexibla arbete stöder förverkligandet av de mänskliga rättigheterna och målen för hållbar utveckling även i områden som är svåra att nå.

Civilsamhällesorganisationernas arbete främjar Finlands utvecklingspolitiska mål på bred front. Samtidigt stärker det civilsamhällets status och verksamhetsförutsättningar samt demokratin och förverkligandet av rättsstatsprincipen. 

Utrikesministeriet stöder civilsamhällets utvecklingssamarbete genom att bevilja finansiering till finländska och internationella civilsamhällesorganisationer. Dessutom stöder en del av ambassaderna civilsamhällsaktörerna med ett så kallat anslag för lokalt samarbete. Åren 2019–2021 finansierade Finland de civilsamhällesorganisationernas utvecklingssamarbete med 362 miljoner euro, vilket utgjorde 10 procent av Finlands officiella utvecklingssamarbete. 

En betydande del av finansieringen av civilsamhällesorganisationerna riktas till de finländska civilsamhällesorganisationernas långsiktiga, programmässiga utvecklingssamarbete

I organisationernas verksamhet betonas de lokala partnernas expertis. Organisationerna har också långvarig och mångsidig erfarenhet av olika verksamhetsmiljöer. Verksamheten sträcker sig till områden som är svåra att nå och även till länder som inte har någon annan finansiering från Finland. 

Organisationerna främjar rättigheterna för flera olika befolkningsgrupper på olika håll i världen. Genom organisationernas arbete stärks till exempel sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter för personer med funktionsnedsättning samt undervisningen i minoritetsspråk i småbarnspedagogiken och grundskolan. Dessutom stärker organisationerna bland annat migrantarbetarnas rättigheter och förebygger barnarbete.  

Organisationerna stöder medborgarnas och befolkningsgruppernas deltagande i beslutsfattandet, politiken och samhällsdebatten. Finland stöder människorättsförsvararnas verksamhet bland annat i länder där sexuella minoriteter och könsminoriteter upplever diskriminering och våld. Civilsamhällesorganisationerna spelar en central roll i fredsbyggandet, särskilt på gemenskapsnivå.  

Resultaten och effekterna av organisationernas arbete stärks kontinuerligt. När förhållandena förändras kan organisationerna snabbt anpassa sin verksamhet. Detta beror på att organisationerna och deras partner i allmänhet har gedigen specialkompetens inom sitt eget område och kännedom om verksamhetsmiljön. 

En snabb anpassningsförmåga är särskilt viktig i samband med konflikter och naturkatastrofer. Till exempel under coronapandemin kunde organisationerna fortsätta sin resultatrika verksamhet samt bland annat utveckla distansundervisningen och erbjuda tillgänglig coronainformation. Resultatens hållbarhet främjas av ett starkt lokalt ägarskap och samarbete med lokala myndigheter. 

De civilsamhällesorganisationerna har utifrån årsrapporter och utvärderingar lyckats stärka sin resultatstyrning samt sina mekanismer för uppföljning, utvärdering och inlärning. I fortsättningen bör de dock särskilt stärka utvärderingen av den långsiktiga genomslagskraften som sträcker sig utanför programmets eller projektets omedelbara influensområde. Dessutom måste de fortfarande satsa på att utveckla resultatinformationen enligt kön, ålder och funktionsnedsättning.

Civilsamhällets utrymme har minskat

Under åren 2019–2021 verkade civilsamhällesorganisationerna som Finland stöder tillsammans med sina lokala partner i 85 länder. I 10av dessa har medborgarsamhällets utrymme blivit snävare, i 24har det förhindrats, i 34har det kvävts och i 17stängts – inte i ett enda land är det fritt.

Medborgarorganisationer i Afrika

Dessutom bedriver medborgarorganisationer regionala projekt i Afrika, särskilt i områdena söder om Sahara.

Ladda ner datafilen

Anslag för lokalt samarbete

This is an example of quick text to fill the body of the card with some content in order to present it properly in page. We hope you like it.
  • Direkt stöd till det civila samhället som administreras av ambassaden. 
  • Främjande av mänskliga rättigheter och hållbar utveckling. Teman är i synnerhet jämställdhet, rättigheter för personer med funktionsnedsättning och rättsstatsutveckling. 
  • Viktigt med tanke på nätverkande, tillgång till information och Finlandsbilden.