Betydande förändringar via multilaterala organisationer

Finland får igenom sina egna synpunkter på internationella organisationers strategier, riktlinjer och verksamhetssätt – och ökar därmed sitt inflytande.

Det multilaterala samarbetet ger Finland möjlighet att påverka beslut som löser komplicerade globala utmaningar. Att stärka detta arbete var ett av målen i regeringsprogrammet för 2019. 

Cirka hälften av anslagen för Finlands utvecklingssamarbete åren 2019–2021 kanaliserades via internationella organisationer och EU. Hur samarbetet lyckas följs upp årligen med hjälp av Finlands egna påverkansplaner. Dessutom görs internationella utvärderingar och separata evalueringar.

Det internationella MOPAN-nätverket utvärderar multilaterala aktörers förvaltning och resultat. Åren 2019–2021 publicerade MOPAN bedömningar av 25 multilaterala aktörer. Enligt bedömningarna uppnådde Finlands viktigaste partner sina mål väl. Endast i den globala miljöfonden GEF har den långsamma projektcykeln försämrat resultatet. Prestationerna av FN:s befolkningsfond UNFPA, organisationen UN Women och FN:s barnfond UNICEF bedömdes för sin del som utmärkta. De flesta samarbetspartner kunde dock förbättra verksamhetens kostnadseffektivitet.

År 2020 färdigställdes den första oberoende evalueringen av Finlands påverkan på 23 multilaterala partnerorganisationers verksamhet. Evalueringen bekräftar att Finland har åstadkommit betydande förändringar i organisationernas strategier, riktlinjer och verksamhetssätt. Finland har haft mer inflytande än vad som kunde antas utifrån finansieringen eller röstandelen. 

Hörnstenarna i påverkan har varit utrikesministeriets kunniga och erfarna personal, temaspecifik expertis, långsiktig verksamhet i flera kanaler samt samarbete med andra aktörer. Finland har fått rykte som temaledare särskilt i fråga om jämställdhet, rättigheter för personer med funktionsnedsättning, utbildning samt teknologi och innovationer.

Till exempel har Finlands satsning på experter på inkluderande utbildning och rättigheter för personer med funktionsnedsättning gett konkreta resultat i Världsbankens strategier och utbildningsmaterial. Finland har också aktivt påverkat integreringen av personer med funktionsnedsättning under Internationella utvecklingsorganisationen IDA:s förhandlingar om tilläggsfinansiering 2019–2021.

Enligt evalueringen har administrationen av påverkansarbetet vid utrikesministeriet främjat inlärningen och uppkomsten av god praxis samt rapporteringen till riksdagen. Det mervärde som påverkansplanerna ger i förhållande till det arbete som de medför upplevs dock inte alltid som tillräckligt. Begränsade personalresurser och den tid som står till buds utgör utmaningar i arbetet. Finländare som har arbetat för eller återvänt från multilaterala organisationer har inte utnyttjats särskilt mycket i påverkansarbetet. Evalueringen uppmuntrar till att fortsätta påverkansarbetet och utveckla det så det blir mer strategiskt.

 

Internationell bedömning av Finlands 13 multilaterala samarbetspartners förmåga att uppnå sina mål

  • Mycket bra
  • Bra
  • Svag
  • Mycket svag
  • Inte tillämpligt
  • Ingen indikator har använts
 
UNFPA
UN Women
GEF
FAO
UNICEF
ADB
IFAD
WFP
WHO
UNHCR
UNOPS
UNRWA
UNDP
Helhetsbedömning av hur målen uppnåtts
Resultat som bedöms ha uppnåtts
Nytta för målgrupperna      
Förmåga att åstadkomma förändringar i de nationella riktlinjerna      
Resultat som berör jämställdhet
Resultat för miljön
Resultat för förvaltningen      
Betydelse för samarbetspartnerna
Effektivitet gällande hur resultat åstadkommits
Resultatens hållbarhet
 Källa: MOPAN

Internationell bedömning av Finlands 13 multilaterala samarbetspartners förmåga att uppnå sina mål

  • Mycket bra
  • Bra
  • Svag
  • Mycket svag
  • Inte tillämpligt
  • Ingen indikator har använts
 
UNFPA
UN Women
GEF
FAO
UNICEF
ADB
IFAD
WFP
WHO
UNHCR
UNOPS
UNRWA
UNDP
Helhetsbedömning av hur målen uppnåtts
Resultat som bedöms ha uppnåtts
Nytta för målgrupperna      
Förmåga att åstadkomma förändringar i de nationella riktlinjerna      
Resultat som berör jämställdhet
Resultat för miljön
Resultat för förvaltningen      
Betydelse för samarbetspartnerna
Effektivitet gällande hur resultat åstadkommits
Resultatens hållbarhet
 Källa: MOPAN

Internationella jordbruksfonden når fattiga småbrukare

Internationella jordbruksfonden IFAD är en viktig partner för Finland, eftersom den når fattiga småbrukare och strävar efter en helhetsbetonad utveckling av landsbygden. Finland påverkar aktivt i IFAD för att främja jämställdhetsfrågor och anpassning till klimatförändringen. 
I MOPAN-utvärderingen 2019 hade IFAD både styrkor och utvecklingsområden.

Styrkor
  • Tydlig grundläggande uppgift och strategi som stöder denna
  • Regelbundet samarbete med intressentgrupper
  • Transparent allokering av resurser
  • En organisationsstruktur som stöder resultat
  • Strävan efter resultatbaserad budgetering

Utvecklingsområden
  • Hur snabbt utbetalningarna görs 
  • Bedömning och utveckling av organisationens kapacitet
  • Att nå de mest utsatta stödtagarna
  • Mer systematiskt utnyttjande av resultatdata och tidigare erfarenheter 

Utvecklingsbankernas pandemifinansiering var flexibel och snabb 

This is an example of quick text to fill the body of the card with some content in order to present it properly in page. We hope you like it.
När coronaviruset började sprida sig i Afrika, reagerade utvecklingsbankerna snabbt på situationen. Afrikanska utvecklingsbanken AfDB godkände en finansiering på 10 miljarder dollar för de mest sårbara länderna redan i april 2020. Finland bidrog i bankens direktion till att snabbt skapa ett finansieringsfönster.

Utöver hälsosektorn finansierade man med krispaketet 2020–2021 även social trygghet och företagsstöd, som gynnade nästan 30 miljoner av de fattigaste hushållen och över 300 000 små och medelstora företag. Målländernas coronatestningskapacitet blev cirka 12 gånger större. Med hjälp av finansieringen kunde man också utbilda över 130 000 personer till stöd för hälso- och sjukvården samt fördubbla antalet platser avsedda för coronapatienter på intensivvårdsavdelningarna.