Utgångspunkten är kvalitet och resultat

Uppföljning av olika samarbetsformer samt utveckling av kvalitet och riskhantering är en väsentlig del av genomförandet av utvecklingssamarbetet. 
Utdrag

 

Finland samarbetar med många olika aktörer för att uppnå sina utvecklingspolitiska mål. Till samarbetspartnerna hör bland annat stater, organisationer och företag. Varje samarbetsform har sina egna särdrag och styrkor.

De resultatkartor som utarbetats för de prioriterade områdena i utvecklingspolitiken definierar Finlands viktigaste resultatmål och beskriver närmare hur Finland för sin del stöder uppnåendet av målen för hållbar utveckling. Resultatkartorna synliggör hur Finlands utvecklingspolitik och -samarbete inverkar på den globala hållbara utvecklingen.

Som en del av reformen av det utvecklingspolitiska verksamhetssättet som genomfördes under regeringsperioden fastställdes tio kvalitetskriterier för Finlands utvecklingssamarbete. Kvalitetskriterierna utgör kärnan i utrikesministeriets kvalitetssäkringssystem, med vilket man strävar efter att säkerställa att projekten och programmen är förenliga med både målen för Finlands utvecklingspolitik och de kvalitetskrav som styr den.

Utöver de egentliga resultaten talar man i utvecklingspolitiken om effektivitet. Det är fråga om utvecklingssamarbetets kvalitet: Hur genomförs utvecklingssamarbetet, vilka faktorer stöder uppnåendet av målen och hur väl har de uppställda målen uppnåtts. Finland har förbundit sig till att genomföra internationellt godkända effektivitetsprinciper för utvecklingssamarbetet, vilka är partnerlandets ägarskap, strävan efter resultat, omfattande partnerskap samt transparens och ömsesidig redovisningsskyldighet.

Finland deltar både i uppföljningen av hur effektivitetsprinciperna verkställs och i utvecklingen av uppföljningssystemet via nätverket Global Partnership, OECD:s biståndskommitté DAC och EU. Det uppdaterade internationella resultatuppföljningssystemet blir klart före utgången av 2022. 

Den senaste uppföljningsomgången av verkställandet av principerna som genomfördes 2018 visade att rapporteringen av Finlands utvecklingssamarbetsfinansiering är transparent och att finansieringen stödde lokalt ägarskap i utvecklingsländer och användningen av lokala system bättre än genomsnittet bland andra biståndsgivare. 

Effektivitet och kvalitet är utgångspunkterna för den strategiska resultatstyrningen av Finlands utvecklingssamarbete. Arbetets resultat och effektivitet följs upp i fråga om såväl enskilda projekt, samarbetsformer som utvecklingspolitikens övergripande nivå. Årligen utarbetas så kallade syntesrapporter om samarbetsformerna. Dessa baserar sig på olika aktörers framstegs- och årsrapporter samt evalueringar av projekt eller samarbetsformer. Utifrån de observationer som presenteras i rapporterna utvecklas arbetet vidare.

Utvecklingspolitikens verksamhetsmiljöer har förändrats avsevärt under de senaste åren. Bland annat har bräckligheten, konflikterna och klimatförändringens effekter ökat och civisamhällets verksamhetsutrymme har begränsats. I denna förändrade verksamhetsmiljö behöver också effektivitetsprinciperna omtolkas. Till exempel kan det vara utmanande att säkerställa lokalt ägarskap och omfattande partnerskap i situationer där civilsamhällets handlingsutrymme är mycket begränsat eller det råder en väpnad konflikt i partnerlandet.

Kvalitetskriterier för utvecklingssamarbetet

This is an example of quick text to fill the body of the card with some content in order to present it properly in page. We hope you like it.
  • Minimikriterier som utrikesministeriets förvaltning och verksamhet förutsätter
  • Samarbetets ändamålsenlighet
  • Omfattande ägarskap
  • Samstämmighet, kompatibilitet
  • Resultat
  • Effektivitet
  • Ändamålsenlighet
  • Hållbarhet
  • Transparens och redovisningsskyldighet
  • Ekonomisk-administrativ genomförbarhet

Dessutom måste allt arbete kunna evalueras.

Öppenheten har ökat

This is an example of quick text to fill the body of the card with some content in order to present it properly in page. We hope you like it.
Utrikesministeriet har förbundit sig till öppenhet i förvaltningen och informationen. Öppenhet och transparens förbättrar utvecklingssamarbetets resultat, minskar riskerna för missbruk och korruption samt stärker redovisningsskyldigheten och ägarskapet i utvecklingsländerna.

Utrikesministeriet lanserade webbplatsen OpenAid.fi i december 2021. Webbplatsen samlar heltäckande information om användningen av Finlands utvecklingssamarbetsmedel i en tjänst. Detaljerade uppgifter om utbetalningarna för utvecklingssamarbetet finns från och med 2015 i en visuell och lättillgänglig form. Utvecklingen av webbplatsen fortsätter: Till helheten fogas i fortsättningen bland annat information om resultat.