Kavaku – utbildningskurs för internationella ärenden

Den som vill arbeta som diplomat ska gå utrikesministeriets diplomatkurs, kursen i internationella ärenden (Kavaku).

I utbildningsprogrammet för blivande diplomater ingår studier som förbereder för arbete inom utrikesförvaltningen och praktik vid utrikesministeriet och vid Finlands beskickningar utomlands. Utbildningen och praktiken varar i sammanlagt minst ett och ett halvt år och högst två och ett halvt år.

Urvalsprocessen är indelad i flera faser och omfattar bland annat en inledande intervju, ett materialprov, flera språkprov och en lämplighetsbedömning.

Antalet deltagare i programmet varierar från år till år. De som blir valda utnämns först till ett tjänsteförhållande som biträde för viss tid. Målet är att de biträden som avlagt Kavaku-utbildningen med godkänt betyg utnämns till en ordinarie tjänst som utrikessekreterare. Tjänsten som utrikessekreterare hör till utrikesministeriets diplomatiska tjänster och omfattas av tjänsterotation. Bestämmelser om förflyttningsskyldigheten finns i 17 § i lagen om utrikesförvaltningen (204/2000).

De formella behörighetsvillkoren för en diplomatkarriär finns i statsrådets förordning om utrikesförvaltningen (256/2000)(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster). För att bli antagen till Kavaku måste du uppfylla följande kriterier:

  • finskt medborgarskap
  • högre högskoleexamen
  • de föreskrivna kunskaperna i de inhemska språken (utmärkta kunskaper i finska och åtminstone nöjaktiga kunskaper i svenska)
  • goda muntliga och skriftliga kunskaper i ett och därtill nöjaktiga muntliga och skriftliga kunskaper i ett annat av de följande språken: arabiska, engelska, franska, japanska, kinesiska, portugisiska, ryska, spanska, tyska.

För att bli utnämnd till en ordinarie tjänst som utrikessekreterare ska biträdet vid behov utöka sina nöjaktiga språkkunskaper i det andra språket så att kunskaperna höjs till nivån goda.

För att bli antagen till kursen ska du ha både professionella och personliga färdigheter att representera Finland i världen. Vi söker flexibla lagspelare med god social kompetens.

Diplomater arbetar med mycket varierande uppgifter och utrikesministeriet söker därför personer med mångsidiga intressen och erfarenheter.

Det finns ingen övre åldersgräns för diplomatkursen. Under de senaste åren har de som antagits till Kavaku varit mellan 25 och 42 år och medelåldern har legat kring 32.

Ingångslönen för en attaché är för närvarande 3 889 euro per månad (brutto). Efter utnämningen till utrikessekreterare övergår tjänstemännen till ministeriets lönesystem där lönen fastställs utifrån uppgiftens kravnivå och den personliga arbetsprestationen.

Praktiska anvisningar för ansökan till Kavaku-utbildningen:

  • Sänd den elektroniska ansökan på webbplatsen valtiolle.fi(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) innan tidsfristen gått ut. Bifoga endast din meritförteckning (CV) till din ansökan.
  • Alla frågor i ansökan ska besvaras på finska.
  • Vi informerar dem som valts till den inledande intervjun och materialprovet när granskningen av ansökningarna är klar. Rekryteringsteamet ber dem som kommit vidare att lämna in de intyg som krävs (per e-post eller post) till utrikesministeriet senast den utsatta dagen.
  • Alla de erfarenheter och den utbildning som nämns i ansökan ska bekräftas, till exempel med ett examensbetyg, ett beslut om jämställande av högskoleexamen(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) för en utländsk examen samt arbets- och praktikintyg. Även kunskaperna i de inhemska språken ska kunna visas på det sätt som sökkriterierna kräver. Du kan visa att du har de föreskriva kunskaperna i de inhemska språken genom en allmän språkexamen, språkexamen för statsförvaltningen som ordnas av utbildningsstyrelsen eller genom studier som avlagts under studietiden, till exempel om du har avlagt din examen utomlands.  När det gäller utländska språk testas språkkunskaperna i ett språkprov som ordnas senare och som avläggs på två språk.
  • Bedöm dina kunskaper i utländska språk i ansökan i enlighet med den europeiska referensramen (CERF). Beskrivning av utvärderingen. Senare testas både muntliga och skriftliga kunskaper i främmande språk.
  • Följande steg i urvalsprocessen är lämplighetstest och språkprov.
  • Det sista steget är en panelintervju.

Om du har frågor om ansökan till Kavaku kan du mejla dem till kavakurekry.um@gov.fi. Läs också svaren på de vanligaste frågorna.