Avtal om försvarssamarbete med Förenta staterna (DCA)

Finland och Förenta staterna har förhandlat fram ett bilateralt försvarsavtal. Avtalets mål är att göra samarbetet mellan Finland och Förenta staterna smidigare i alla säkerhetssituationer. Avtalet stärker Finlands säkerhet och bidrar till att fullgöra de förpliktelser som Natomedlemskapet medför. Försvarsminister Antti Häkkänen och Förenta staternas utrikesminister Antony Blinken undertecknade avtalet i Washington DC den 18 december 2023. Godkännandet av avtalet förutsätter riksdagens samtycke.

Avtalstext

Vad handlar avtalet om?

Säkerhets- och försvarssamarbetet mellan Finland och Förenta staterna är ett långsiktigt samarbete mellan försvarsförvaltningarna,(Länk till en annan webbplats.) men också på bredare front. Samarbetet grundar sig på gemensamma behov och mål. I augusti 2022 beslutade Finland att inleda förhandlingar om ett nytt bilateralt avtal om försvarssamarbete med Förenta staterna (Defense Cooperation Agreement, DCA). Den första förhandlingsomgången fördes i mars 2023 och i oktober 2023 nåddes ett förhandlingsresultat som republikens president och statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska utskott (TP-UTVA) förordade den 27 november 2023. Riksdagen har informerats om förhandlingarna under hela processen.

Förenta staterna är en av Finlands viktigaste allierade och regeringens mål enligt regeringsprogrammet för statsminister Petteri Orpos regering är att slutföra förhandlingarna om DCA-avtalet.

DCA är en internationell överenskommelse som är bindande för Finland och som skapar uppdaterade ramar för samarbetet med Förenta staterna. Bestämmelserna i DCA-avtalet grundar sig i huvudsak på bestämmelserna om Natostyrkornas ställning i avtalet Nato SOFA (Status of Forces Agreement). DCA-avtalet förtydligar spelreglerna för samarbetet och gör det möjligt att fördjupa det i alla säkerhetssituationer. Avtalet stärker Finlands säkerhet och bidrar till att fullgöra de förpliktelser som Finlands Natomedlemskap medför.

DCA-avtalet tar upp bland annat praktiska frågor som gäller styrkornas inresa, lagring av försvarsmateriel, straffrättslig behörighet och beskattning. I avtalet kommer Finland och Förenta staterna överens om huvudsakliga fokusområden för sitt samarbete. Dessa områden ingår i bilagan till avtalet. DCA-avtalet ger Förenta staterna möjlighet att i fortsättningen använda kongressens finansiering för eventuella infrastrukturinvesteringar i Finland.

Finlands Natomedlemskap minskar inte betydelsen av internationellt samarbete med Förenta staterna. Medlemskapet öppnar nya möjligheter för samarbete och gör det möjligt att delta i Natos kollektiva försvar. Förändringarna i Finlands och Europas säkerhetspolitiska omgivning till följd av Rysslands anfallskrig mot Ukraina framhäver vikten av bilateralt samarbete som lämpar sig för olika säkerhetssituationer.

Flera andra Natoländer har ett motsvarande bilateralt avtal med Förenta staterna, däribland Norge i Norden och Estland, Lettland och Litauen i Baltikum. Sverige undertecknade avtalet den 5 december 2023.  Danmark lägger just nu sista handen vid sitt avtal.

Förhandlingarna fördes av en delegation som utnämndes av republikens president. (Länk till en annan webbplats.)I delegationens arbete deltog brett hela statsförvaltningen. Försvarsminister Antti Häkkänen och Förenta staternas utrikesminister Antony Blinken undertecknade avtalet i Washington DC den 18 december 2023. Godkännandet av avtalet kräver riksdagens samtycke.

Hur godkänns avtalet?

  1. Utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskottet och republikens president (TP-UTVA) drar upp riktlinjerna för avtalsuppgörelsen på ett gemensamt möte.
  2. Riksdagen informeras om förhandlingsresultatet (47 och 97 § i grundlagen).
  3. Efter föredragning från statsrådet beslutar republikens president om beviljande av fullmakt att underteckna avtalet. Därefter är avtalstexten offentlig. 
  4. Avtalet undertecknas.
  5. Statsrådets allmänna sammanträde lämnar en regeringsproposition till riksdagen om godkännande och sättande i kraft av avtalet.
  6. Riksdagen lämnar ett svar på regeringens proposition.
  7. Republikens president godkänner avtalet efter föredragning från statsrådet. Finland och Förenta staterna underrättar varandra genom not om att de har slutfört sina nationella förfaranden.
  8. Avtalet träder i kraft internationellt inom den tid som anges i avtalet efter att parterna har meddelat att de har slutfört sina nationella förfaranden som gäller avtalets ikraftträdande. 
  9. Avtalet sätts i kraft nationellt i Finland genom lag och förordning av statsrådet.