Merikasarmi, PL 176, 00023 Valtioneuvosto
Vaihde: 0295 16001
Kaikki yhteystiedot
Uutiset, 12.10.2017

Työtä tyttöjen hyväksi Afganistanissa

Afganistan on yksi vaarallisimpia maita syntyä tytöksi. Suomi on rahoittanut pitkään kansainvälisen Marie Stopes -järjestön työtä tyttöjen tulevaisuuden puolesta.

Fatima saapui raskausajan ultraääneen Marie Stopesin klinikalle.
Fatima saapui raskausajan ultraäänitutkimukseen Marie Stopes -järjestön terveysklinikalle. Kuva: Marie Stopes International

Raskaana oleva teinityttö tulee terveysklinikalle. Hänellä ei ole muuta paikkaa minne mennä. Jos tytön isä tai veljet kuulevat, että hän on raskaana, he tappavat tytön. Uhka on niin suuri, että tytön äiti saattaa yrittää päättää raskauden sohimalla polkupyörän pinnalla tytön vatsaa.

Tällaisia tilanteita kansainvälinen Marie Stopes -järjestö ratkoo työssään. Arki on karua Afganistanin naisille ja tytöille. Järjestö on työskennellyt naisten ja tyttöjen seksuaali- ja lisääntymisterveyksien ja -oikeuksien parissa vuodesta 2002 lähtien. Suomi tukee järjestön työtä kehitysyhteistyövaroin.

Naistyöntekijöitä imaamien tuella

Äitiys- ja lapsikuolleisuus on Afganistanissa maailman korkeinta. Konfliktien ja peruspalveluiden romahtamisen takia erityisesti syrjäisillä seuduilla naisilla ei ole pääsyä terveyspalveluihin. Vaikka palveluita olisi tarjolla, naisen voi olla vaikea saada mieheltään lupa mennä terveysklinikalle. 
”Tämän takia palkkaamme terveysklinikoille vain naisia. Klinikoille on miehiltä pääsy kielletty, jotta naiset voivat tulla palvelujen piiriin”, kertoo Suomessa vieraillut järjestön maajohtaja Farhad Javid. 

Vaikka Afganistanin turvallisuustilanne on heikentynyt, Marie Stopes -järjestön maajohtaja Farhad Javid iloitsee pienistä edistysaskeleista naisten asemassa. Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen
Vaikka Afganistanin turvallisuustilanne on heikentynyt, Marie Stopes -järjestön maajohtaja Farhad Javid iloitsee pienistä edistysaskeleista naisten asemassa. Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Järjestö on kouluttanut satoja naisia terveysalan työntekijöiksi ja vapaaehtoisiksi. Aluksi naisia oli vaikea löytää töihin.
”Järjestömme työ oli monissa paikoissa ensimmäinen kerta, kun naiset saivat luvan työskennellä kotinsa ulkopuolella. Myös se edisti naisten asemaa.”

Afganistanissa uskonnolla on vahva asema. Konservatiiviset asenteet määrittelevät, että miehellä on sekä perheessä että yhteiskunnassa hallitseva rooli. Mikäli mies ei anna vaimolleen lupaa päästä klinikalle, nainen ei pääse lähtemään.
”Työskentelemme paljon myös miesten kanssa. Kun avaamme alueelle terveysklinikan, teemme sen yhteistyössä sekä uskonnollisten johtajien että kyläpäälliköiden kanssa. Kun he antavat työlle tukensa, miehet päästävät vaimonsa palveluiden asiakkaiksi.”
Vuodesta 2002 tähän vuoteen järjestön klinikoilla on käynyt 3,8 miljoonaa potilasta, joista lähes kaikki ovat naisia.

Järjestöllä on myös naistyöntekijöitä, jotka kiertävät ovelta ovelle kertomassa naisille terveyskysymyksistä ja tarjoamassa peruspalveluita. 
”Jo pelkästään rahan saaminen kyytiä varten voi olla naisille mahdotonta. Siksi tuomme palveluita ja tietoa suoraan heidän ovelleen.”
Syrjäisiä alueita varten järjestö on tehnyt kuusi minibussia, joihin rakennetut mobiiliklinikat voidaan ajaa vaikeidenkin matkojen päähän.

Sanat tärkeitä

Uskonnollisissa yhteiskunnissa perhesuunnittelu ja ehkäisy voivat törmätä kovaan vastustukseen. Aloittaessaan Afganistanissa Marie Stopes julkaisi kirjan ”Perhesuunnittelu ja islam”. Kirjan avulla järjestö pystyi lähestymään uskonnollisia johtajia ja keskustelemaan heidän kanssaan perhesuunnittelusta.
”Sanat ovat tärkeitä. Perhesuunnittelu ei ole sallittua, mutta syntyvyyden ajoittaminen on. Siksi painotamme, miksi naisten terveydelle on tärkeää, että hän saa toipua synnytysten välillä. Kerromme miehille, kuinka koko perhe hyötyy vaimon hyvästä terveydestä.”

Syntyvyyden säännöstelyä tuodaan esille myös islamin yhteydessä. Miehille on jaettu kondomeja moskeijoissa ja naiset ovat voineet tehdä raskaustestejä moskeijojen vessoissa. Työ on tuottanut tulosta. Perhesuunnittelupalveluja on käyttänyt 1,4 miljoonaa afganistanilaista.

Tuhansia pelastettuja äitejä

  • Suomi on tukenut Marie Stopes International -järjestön työtä Afganistanissa vuodesta 2003 lähtien.

  • Vuosina 2018-2020 Suomi rahoittaa järjestön työtä yhteensä noin neljällä miljoonalla eurolla.

  • 3,8 miljoonan terveysklinikalla käyneen naisen lisäksi järjestö vaikuttaa Afganistanin politiikkaan.

  • Järjestö vaikuttaa myös Afganistanin yhteiskuntaan ja politiikkaan. Järjestö ajaa muun muassa tytöille ennen avioliittoa tehtävien neitsyystestien kieltoa kaikissa maan terveyspalveluissa. Lisäksi seksuaali- ja lisääntymisoikeudet on saatu osaksi opetussuunnitelmaa ja hallituksen poliittista agendaa.

Minttu-Maaria Partanen
Kirjoittaja työskentelee Kehitys-Utveckling-lehden päätoimittajana
 

Tämä dokumentti

Päivitetty 12.10.2017

Takaisin ylös