Keskustelutilaisuus sääntelystä TTIP-neuvotteluissa kiinnosti

Ulkoministeriön järjestämä keskustelutilaisuus sääntelystä EU:n ja Yhdysvaltain kauppaneuvotteluissa 3.6.2015 keräsi laajasti sääntelyn parissa työskenteleviä viranomaisia, järjestöjä ja yrityksiä yhteen. 

Tilaisuuden puheenjohtaja, taloudellisten ulkosuhteiden osaston päällikkö Markku Keinänen ulkoministeriöstä vitsailikin heti tilaisuuden aluksi, että on mukava nähdä näin monta "sääntelynörttiä" kerralla.

TTIP-neuvotteluista vastaava yksikön päällikkö Hiddo Houben Euroopan komission kauppapolitiikan pääosastolta antoi tilaisuuden aluksi kattavan tilannekatsauksen, jonka jälkeen käytiin kierros kommenttipuheenvuoroja.

Kommenttipuheenvuoron pitivät Wärtsilä Oyj Abp:n yhteiskuntasuhteiden ja lakiasioiden johtaja Kari Hietanen, EU ja kansainvälisten asiain johtaja Pasi Korhonen sosiaali- ja terveysministeriöstä, Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran pääjohtaja Matti Aho sekä Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling.

Kommenttipuheenvuorojen jälkeen käytiin vilkas keskustelu niin paikan päällä kuin Twitterissäkin, jossa tilaisuudesta vaihdettiin mielipiteitä tunnisteella #FINTTIP. Tilaisuutta pystyi seuraamaan videolinkin välityksellä, ja Suomen pysyvä edustusto EU:ssa oli kutsunut Suomen europarlamentaarikot ja sidosryhmien edustajia seuraamaan keskustelua Brysselistä käsin. Keskustelutilaisuudesta, joka käytiin englanniksi, tehtiin myös verkkotallenne(Länk till en annan webbplats.) joka on vapaasti katsottavissa.

Sääntelykeskustelu oli kuulemistilaisuuksien sarjassa kuudes. Edellinen, maaliskuussa 2015 järjestetty tilaisuus keskittyi investointisuojaan. Aiemmat tilaisuudet järjestettiin joulukuussa, huhtikuussa ja tammikuussa 2014 sekä syyskuussa 2013.

Euroopan unionin ja Yhdysvaltojen neuvottelut kauppa- ja investointikumppanuudesta käynnistyivät heinäkuussa 2013. Vuosi 2015 on sopimuksen kannalta ratkaiseva, sillä tavoitteena on saattaa neuvottelut mahdollisimman pitkälle vuoden loppuun mennessä.

Danica Vihinen

Kirjoittaja työskentelee tiedottajana ulkoministeriön viestintäosastolla.

EU
handel