Venäjä aloitti 24.2.2022 laittoman hyökkäyssodan Ukrainassa. Suomi on alusta asti tuominnut jyrkästi Venäjän sotilaalliset toimet Ukrainassa ja vastaa niihin osana Euroopan unionia.
Kokoamme tälle sivulle kaikki tilanteeseen liittyvät uutisemme ja niiden taustat.
Ulkoministeri Pekka Haavisto vierailee 25.–27. toukokuuta Washingtonissa, jossa hän tapaa Yhdysvaltojen ulkoministeri Antony Blinkenin sekä hallinnon ja kongressin edustajia. Lisäksi ministeri Haavisto esiintyy turvallisuuspolitiikkaan keskittyvän CSIS-ajatushautomon (Center for Strategic and International Studies) keskustelutilaisuudessa, jonka aiheena on Suomen näkemykset transatlanttisesta turvallisuudesta.
Ukrainan kunta- ja aluekehitysministeri Oleksiy Chernyshov vierailee Suomessa 24.-25. toukokuuta.
Suomen suurlähettiläs ja kaikki Kiovan-edustuston palveluksessa olleet Suomen kansalaiset poistuivat Ukrainasta turvallisuussyistä helmikuussa, kun Venäjä aloitti sotilaallisen hyökkäyksensä. Kiovan turvallisuustilanne on nyt parantunut, ja Suomen Ukrainan-suurlähettiläs Päivi Laine on palannut asemapaikalleen Kiovaan.
Luottolaitosten on toimitettava ulkoministeriölle tiedot tiettyjen venäläisten ja valkovenäläisten asiakkaidensa yli 100 000 euron suuruisista talletuksista.
EU-maiden ulkoministerit kokoontuvat Brysselissä maanantaina 16. toukokuuta. Valtiosihteeri Johanna Sumuvuori edustaa Suomea kokouksessa. Ulkoasiainneuvoston pääaiheina ovat Venäjän sotilaallinen hyökkäys Ukrainaan ja Länsi-Balkan.
Portugalin ulkoministeri João Gomes Cravinho vierailee Suomessa 13. toukokuuta ja tapaa ulkoministeri Pekka Haaviston. Katso suora verkkolähetys tiedotustilaisuudesta kello 16.10.
Naton epävirallinen ulkoministerikokous järjestetään Berliinissä 14.–15. toukokuuta. Suomi ja Ruotsi on kutsuttu kokouksen yhteydessä pidettävälle päivälliselle 14. toukokuuta. Suomea kokouksessa edustaa ulkoministeri Pekka Haavisto.
Ulkoministeri Pekka Haaviston puhe Maanpuolustuskurssiyhdistyksen Max Jakobson Memorial Lecture -esitelmätilaisuudessa 4. toukokuuta 2022.
Ruotsin ulkoministeri Ann Linde vierailee Suomessa 29. huhtikuuta ja tapaa ulkoministeri Pekka Haaviston.
Ulkoministeri Pekka Haaviston puhe eduskunnassa turvallisuusympäristön muutoksia käsittelevän valtioneuvoston ajankohtaisselonteon lähetekeskustelussa 20. huhtikuuta 2022.
Venäläisten ja valkovenäläisten maantiekuljetusyritysten maantiekuljetukset EU:ssa sekä Venäjän lipun alle rekisteröityjen alusten pääsy EU-satamiin on kielletty.
Valtioneuvosto on hyväksynyt keskiviikkona 13. huhtikuuta ajankohtaisselonteon turvallisuusympäristön muutoksesta ja antanut sen eduskunnan käsiteltäväksi. Selonteossa arvioidaan Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittisen toimintaympäristön perustavanlaatuista muutosta Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Selonteko ei sisällä johtopäätöksiä eikä siinä esitetä uusia turvallisuuspoliittisia linjauksia.
Ukrainan sota lisää nälkää ja aliravitsemusta myös muualla maailmassa. Suomen 26,1 miljoonan euron tuella kotimaiset ja kansainväliset järjestöt vastaavat hätään muun muassa Somaliassa, Myanmarissa ja Kongon demokraattisessa tasavallassa.
Euroopan unioni on julkaissut 8. huhtikuuta 2022 uusia pakotteita, joista useimmat tulevat voimaan 9. huhtikuuta 2022. Uudet pakotetoimet laajentavat muun muassa Venäjään kohdistuvia vientirajoituksia ja rajoittavat myös tuontia sekä Venäjän-kauppaan liittyviä kuljetuksia.
Ulkoministeri Pekka Haavisto osallistuu EU:n ulkoasiainneuvoston kokoukseen maanantaina 11. huhtikuuta 2022 Luxemburgissa. Kokouksen pääaiheina ovat Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja EU:n uusi Global Gateway -strategia.
Uusia Euroopan unionin pakotteita on päätetty ja ne julkaistaan myöhemmin EU:n virallisessa lehdessä.
Ukrainan kaltaisissa kriiseissä humanitaarisia toimijoita on paljon. Miten työtä jaetaan, mistä avustustarvikkeet hankitaan ja miten yksityiset ihmiset voivat auttaa? Entä riittääkö humanitaarista apua maailman kriiseihin? Ulkoministeriön humanitaarisen avun neuvonantaja Riikka Mikkola vastaa kysymyksiin.
Ulkoministeri Pekka Haavisto osallistuu Moldovan tukikonferenssiin ja Pohjoismaiden ulkoministerien sekä Ranskan ulkoministerin tapaamiseen 5. huhtikuuta Berliinissä.
Kanadan ulkoministeri Mélanie Joly vierailee Suomessa 4. huhtikuuta ja tapaa ulkoministeri Pekka Haaviston.
Ulkoministeri Pekka Haaviston puheenvuoro eduskunnan täysistunnon ajankohtaiskeskustelussa kansainvälisistä reaktioista Venäjän hyökkäykseen 29. maaliskuuta 2022.
Islannin ulkoministeri Þórdís Kolbrún R. Gylfadóttir vierailee Suomessa 29.–30. maaliskuuta ja tapaa ulkoministeri Pekka Haaviston.
Suomen ja Euroopan turvallisuus- ja toimintaympäristössä on tapahtunut perustavanlaatuinen muutos Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Valtioneuvosto on käynnistänyt ajankohtaisselonteon valmistelun, missä arvioidaan ulko- ja turvallisuuspoliittisen turvallisuus- ja toimintaympäristön muutosta ja sen seurauksia Suomelle.
Ukraina on Suomen pitkäaikainen kehitysyhteistyön kumppanimaa. Venäjän hyökkäyksen takia Suomi myöntää humanitaarista apua maan akuuttiin hätään vastaamiseksi ja vahvistaa kehitysyhteistyön keinoin Ukrainan kestävyyttä sodan keskellä.
EU:n kehitysministereiden epävirallisessa kokouksessa 7. maaliskuuta, Ranskan Montpellier’ssä, pääaiheena on Ukrainan humanitaarinen tilanne ja EU:n toimet vallitsevassa tilanteessa. Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari edustaa Suomea kokouksessa.
Ulkoministeriö antaa lisäohjeistusta liittyen 26.2.2022 voimaanastuneisiin Venäjää koskeviin pakotteisiin ja vientivalvontamääräyksiin asetuksessa (EU) 2022/328.
Suomi tuomitsee jyrkästi Venäjän Ukrainassa aloittamat sotilaalliset toimet. Hallitus on 24. helmikuuta päättänyt ohjata Ukrainalle uutta lisätukea yhteensä 10 miljoonaa euroa.