Uutiset
-
Videotallenne: Elina Valtosen, Tobias Billströmin, Antti Häkkäsen ja Pål Johnsonin tiedotustilaisuus
Ruotsin ulkoministeri Tobias Billström ja puolustusministeri Pål Jonson vierailivat Helsingissä 8. marraskuuta ja tapasivat ulkoministeri Elina Valtosen sekä puolustusministeri Antti Häkkäsen.
-
Valtionavustukset Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittisiin linjauksiin ja kansainvälisiin sitoumuksiin liittyvään kansalaisjärjestötoimintaan vuonna 2024
Ulkoministeriö avaa haettavaksi valtionavustukset valtion vuoden 2024 talousarvioesityksen momentille 24.90.50 (Eräät valtionavut). Haku on käynnissä 6.–30. marraskuuta 2023. Ulkoministeriö järjestää hakuun liittyvän infotilaisuuden 10. marraskuuta.
-
Rauhanvälityksessä tarvitaan myös uskonnollisia ja perinteisiä toimijoita
Yhä lisääntyvä määrä maailman konflikteista liittyy uskontoa tai maailmankuvaa koskeviin erimielisyyksiin. Uskonnollisia ja perinteisiä rauhantoimijoita tarvitaan kriisien taustalla olevien syiden ymmärtämiseen, kriisien ehkäisyyn ja rauhanvälitysponnisteluiden tukemiseen. Ulkoministeriön alusta lähtien tukema uskonnollisten ja perinteisten rauhantoimijoiden verkosto (Network for Religious and Traditional Peacemakers) on kymmenessä vuodessa kasvanut merkittäväksi toimijaksi uskontotaustaisen rauhanvälityksen parissa.
-
Ihmisoikeusperustaisuus Suomen kehitysyhteistyössä näkyy niin sanoissa kuin teoissa
Suomen kehitysyhteistyöllä on edistetty etenkin haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten oikeuksia yhteistyömaissa, tuore evaluointi kertoo. Sitoutuminen ihmisoikeusperustaiseen lähestymistapaan on ollut vahvaa. Haasteita on edelleen lähestymistavan toteutuksen seurannassa ja raportoinnissa sekä kytköksissä riskienhallintaan.
-
Keski-Aasian ensimmäinen Twinning-hanke vauhditti digitaalista muutosta Kirgisiassa
Lokakuussa päättyneessä EU:n rahoittamassa hankkeessa Viron, Suomen ja Italian yhteistyöllä vauhditettiin Kirgisian digitaalista muutosta kehittämällä osaamista, julkisten palveluiden digitaalista saavutettavuutta, tietosuojaa sekä kyberturvallisuutta.
-
Ennakkotieto hausta: valtionavustukset kansalaisjärjestöjen ulko- ja turvallisuuspoliittisiin linjauksiin ja kansainvälisiin sitoumuksiin liittyvään toimintaan vuodelle 2024
Ulkoministeriö avaa marraskuussa hakukierroksen suomalaisten kansalaisjärjestöjen ulko- ja turvallisuuspoliittisiin linjauksiin ja kansainvälisiin sitoumuksiin liittyvään toimintaan vuodelle 2024. Haku on käynnissä 6.–30. marraskuuta 2023. Hakuilmoitus julkaistaan haun avautuessa ulkoministeriön verkkosivuilla ja haeavustuksia.fi-verkkopalvelussa.
-
Suurlähettiläs Marja Lehto palkittiin keskeisestä roolistaan ympäristöoikeuden edistämisessä
Vuoden 2023 ympäristöoikeuden ja diplomatian Elisabeth Haub -palkinto on myönnetty yhteisesti Suomen suurlähettiläälle Marja Lehdolle ja entiselle Ruotsin suurlähettiläälle Marie Jacobssonille heidän keskeisestä roolistaan edistettäessä kansainvälistä ympäristöoikeutta ja toimintaperiaatteita ympäristön suojelemiseksi aseellisten selkkausten yhteydessä. Palkintoseremonia ja paneelikeskustelu molempien palkittujen kanssa pidettiin New Yorkissa maanantaina 23. lokakuuta 2023.
-
Suurlähettiläs Canberraan ja sivuakkreditointeja
Tasavallan presidentti määräsi istunnossaan 20. lokakuuta suurlähettilään Canberraan sekä sivuakkreditoinnit Pohjois-Makedoniaan ja Sri Lankalle.
-
Valtionavustushaku kansainvälisen ympäristöoikeuden ja -diplomatian täydennyskoulutuksen järjestämistä varten
Ulkoministeriö avaa valtionavustushaun kansainvälisen ympäristöoikeuden ja -diplomatian täydennyskoulutuksen järjestämistä varten. Korkeakoululle tai muulle täydennyskoulutusta järjestävälle yhteisölle suunnattu hakukierros alkaa 17.10.2023 ja päättyy 3.11.2023 klo 16.00.
-
Ulkoasiainhallintoa uudistetaan
Ulkoasiainhallintoa uudistetaan tukemaan uutta ulko- ja turvallisuuspolitiikan aikakautta huomioiden muun muassa Nato-jäsenyyden mukanaan tuomat lisävelvoitteet.
-
Ulkoministeriö avusti lähes 200 henkeä Israelista turvaan
Ulkoministeriö kotiutti varhain lauantaiaamuna 149 henkeä omalla evakuointilennolla Israelista Suomeen. Kotiutuslento toteutettiin poikkihallinnollisena viranomaisyhteistyönä ulkoministeriön konsulikomennuskunnan johdolla. Suomi avusti eilen lisäksi 31 henkeä yhteistyössä Ruotsin viranomaisten kanssa lentoteitse Ruotsin lennolla Arlandaan.
-
Evakuointilento Israelista
Ulkoministeriö valmistelee evakuointilentoa niille Israelissa ja Palestiinalaisalueella oleville Suomen kansalaisille ja Suomessa pysyvästi asuville, jotka tarvitsevat apua alueelta poistumiseen.
-
Videotallenne: Ulkoministeriön tiedotustilaisuus Israelin ja sen lähialueen tilanteesta 11.10.
Ulkoministeri Elina Valtonen, ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio sekä konsulipäällikkö Jussi Tanner kertoivat tilanteesta Israelissa ja sen lähialueella. Tilanteen ennakoimattomuuden vuoksi ulkoministeriö järjestää evakuointimahdollisuuden apua tarvitseville Suomen kansalaisille ja Suomessa pysyvästi asuville ulkomaalaisille.
-
Yhdessä seksuaalista väkivaltaa vastaan
Kuinka muuttaa kipu voimaksi? Ulkoministeriön ja Fidan järjestämässä webinaarissa rauhannobelisti, gynekologi Denis Mukwege kertoi työstään seksuaalisesta väkivallasta selviytyneiden auttamiseksi Kongon demokraattisessa tasavallassa.
-
Aavaa merta ja syvänmerenpohjaa suojelee nyt uusi YK-sopimus
YK:ssa hyväksyttiin viime kesäkuussa sopimus, joka koskee kansainvälisten merialueiden biologista monimuotoisuutta. Niin sanottua BBNJ-sopimusta (biodiversity beyond national jurisdiction) on kutsuttu runollisesti myös aavan meren sopimukseksi. Se on merkittävä edistysaskel merien suojelussa. Sopimus avattiin allekirjoitettavaksi syyskuussa YK:n yleiskokouksen korkean tason viikolla. Ulkoministeri Elina Valtonen allekirjoitti sopimuksen Suomen osalta.
-
Tuore Kehitys-Utveckling: EU hakee paikkaansa globaalissa etelässä
Euroopan unioni haluaa kuroa kiinni Kiinan etumatkaa globaalissa etelässä uudella Global Gateway -aloitteellaan. Lokakuun Kehitys-Utveckling tarkastelee, miten.
-
Väärinkäytösepäily ulkoministeriön rahoittamassa kansalaisjärjestö Huussi ry:n hankkeessa
Käymäläseura Huussi ry on toteuttanut Sambian kuivasanitaatio-ohjelmaa ulkoministeriön kansalaisjärjestöjen kehitysyhteistyöhön myöntämällä valtionavustuksella.
-
Ulkoministeriö kartoittaa viisumi- ja oleskelulupahakemusten vastaanottopalvelujen markkinoita
Ulkoministeriö kilpailuttaa ulkoistetut maahantulohakemusten vastaanottopalvelunsa vuoden 2024 aikana. Ulkoministeriö valmistautuu kilpailutukseen toteuttamalla markkinakartoituksen syksyllä 2023.
-
Suurlähettiläs Abu Dhabiin ja sivuakkreditointeja
Tasavallan presidentti määräsi esittelyssään 29. syyskuuta uuden suurlähettilään ja kolme sivuakkreditointia.
-
Videotallenne ulkoministeri Elina Valtosen ja Ranskan Eurooppa- ja ulkoministeri Catherine Colonnan tiedotustilaisuudesta
Ulkoministeri Elina Valtonen tapasi Ranskan Eurooppa- ja ulkoministeri Catherine Colonnan Helsingissä 28. syyskuuta.
-
Kauppapolitiikka-lehti: Tuulessa itää kasvu
Energiamurros kurkottaa kohti taivaita, kertoo syyskuun Kauppapolitiikka. Lehden teemana on tuulen tuoma tulevaisuus.
-
Ulkoministeriön selvitys: kauppapolitiikka ei ota riittävästi huomioon vammaisia henkilöitä
Kansainvälinen kauppa vaikuttaa siihen millaisia tavaroita ja palveluja eri maissa tuotetaan ja kulutetaan. Se vaikuttaa myös työllistymismahdollisuuksiin ja työoloihin. Kaikkia kansainvälinen kauppa ei kuitenkaan hyödytä tasapuolisesti. Heikoimmassa asemassa olevat ryhmät, kuten vammaiset henkilöt, hyötyvät vain rajallisesti kansainvälisen kaupan luomista mahdollisuuksista ja kantavat suhteettoman suuren taakan sopeutumisen kustannuksista.
-
Barentsin euroarktisen neuvoston toiminta jatkuu ilman Venäjää
Venäjä ilmoitti 18.9.2023, että se eroaa Barentsin euroarktisesta neuvostosta. Barents-yhteistyö jatkuu nyt Suomen, Ruotsin, Norjan, Tanskan, Islannin ja Euroopan unionin kesken, aivan kuten se on jatkunut siitä asti, kun Barents-kumppanimaat tuomitsivat Venäjän laittoman hyökkäyksen Ukrainaa vastaan maaliskuussa 2022.
-
Suomi Libyan ja Marokon tukena
Libyan tulvissa ja Marokon maanjäristyksessä on kuollut tuhansia ihmisiä. Miten Suomi on tukenut katastrofityötä, miten apua saadaan perille ja miksi Suomen tuki on tärkeää? Kysymyksiin vastaavat ulkoministeriön humanitaarisen avun neuvonantaja Niklas Saxen, Suomen Tunisin-suurlähettiläs Teemu Sepponen ja Marokon-suurlähettiläs Marjaana Sall.
-
Suomen ja Intian kauppasuhteet tiivistyvät
Suomi tekee ensimmäisen maakohtaisen strategian Intiaan. DESI-strategia nostaa Suomen asemia kilpailussa Intian markkinoilla.
-
Tie vahvempaan ulkopolitiikkaan käy vatsan kautta – diplomatiassa ruoalla on tärkeä rooli
Ruokasuunnittelu on tärkeä osa kansainvälisiä neuvotteluita. Ruoan avulla Suomi tuo esiin omaleimaisuuttaan ja vahvistaa maakuvaansa.
-
Mediatilaisuus koskien Venäjän rekisterikilvissä olevien henkilöautojen tuontia EU-alueelle
Euroopan unionin komissio julkaisi 8.9. uuden tulkintaohjeen Venäjän rekisterikilvissä olevien henkilöautojen tuonnista EU-alueelle. Ulkoministeri Elina Valtonen kertoo tulkinnan toimeenpanosta Suomessa perjantaina 15.9. noin klo 13.30.
-
Sivuakkreditointi Bhutaniin
Tasavallan presidentti määräsi esittelyssään 13. syyskuuta sivuakkreditoinnin Bhutaniin.
-
Suora verkkolähetys: Ulkoministeri Elina Valtosen ja Bulgarian ulkoministeri Mariya Gabrielin tiedotustilaisuus
Ulkoministeri Elina Valtonen tapaa Bulgarian varapääministerin ja ulkoministerin Mariya Gabrielin Helsingissä 12. syyskuuta. Suora verkkolähetys tiedotustilaisuudesta alkaa noin klo 12.15.
-
TradeMark Africa esittelee mahdollisuuksia yrityksille
Ulkoministeriö järjestää yhdessä Keskuskauppakamarin kanssa maanantaina 11.9.2023 tilaisuuden, jossa TradeMark Africa esittelee toimintaansa ja liiketoimintamahdollisuuksia suomalaisyrityksille.
-
Apulaisosastopäälliköt konsulipalveluihin ja protokollapalveluihin sekä sivuakkreditointeja
Valtioneuvosto määräsi istunnossaan 31. elokuuta apulaisosastopäälliköt konsulipalveluihin ja protokollapalveluihin. Tasavallan presidentti määräsi esittelyssään 1. syyskuuta sivuakkreditoinnit Moldovaan ja Nicaraguaan.
-
Suomen Akatemia ja ulkoministeriö myönsivät lähes kuusi miljoonaa euroa kehitystutkimukseen
Suomen Akatemia ja ulkoministeriö ovat myöntäneet rahoituksen yhdeksälle tutkimushankkeelle Kehitystutkimuksen akatemiaohjelma DEVELOP2 -haussa. Kehitystutkimuksen ohjelmassa rahoitetaan monitieteistä ja ongelmalähtöistä tutkimusta, joka kuvaa ja tulkitsee kehityksen ulottuvuuksia, auttaa ymmärtämään kehityksen esteitä ja etsii keinoja näiden esteiden poistamiseksi.
-
Suomi ja Yhdysvallat neuvottelevat puolustusyhteistyösopimuksesta
Vuosi sitten aloitetuissa neuvotteluissa uudesta puolustusyhteistyösopimuksesta Yhdysvaltojen kanssa on nyt käyty kolme kierrosta. Hallitusohjelmaan kirjattuna tavoitteena on saattaa neuvottelut päätökseen. Sopimuksen hyväksyminen edellyttää lopulta eduskunnan suostumusta. Sopimus vahvistaa Suomen turvallisuutta ja edesauttaa Nato-jäsenyyden velvoitteiden toimeenpanoa.
-
Irakissa ja Somaliassa tarvitaan ruohonjuuritason rauhantekoja
Ulkoministeriön rauhanhankkeet Irakissa ja Somaliassa ovat saattaneet koolle ihmisiä, etenkin nuoria, joille yhteistä on kiinnostus maan ja yhteiskunnan haasteista ja rauhankehityksestä. Yli neljä vuotta kestäneiden hankkeiden avulla on tavoitettu miljoonia katsojia sosiaalisen media ja television kautta.
-
Oikeuspäällikkö ja apulaisosastopäällikkö oikeudelliselle osastolle sekä apulaisosastopäällikkö kansainvälisen kaupan osastolle
Valtioneuvosto määräsi istunnossaan 24. elokuuta oikeuspäällikön jatkamaan tehtävässään sekä uudet apulaisosastopäälliköt kansainvälisen kaupan osastolle ja oikeudelliselle osastolle.
-
Tukholman vesiviikolla keskustellaan uusien teknologioiden, veden ja vallan yhteydestä
Maailman vesiviikolla Tukholmassa 20.-24.8. järjestettävässä Innovaatiot ja geopolitiikka -seminaarisarjassa käsitellään digitaalisen teknologian vaikutusta jaettujen vesivarojen hallintaan ja veteen liittyviin poliittisiin neuvotteluihin globaalisti.
-
Suurlähettiläskokous 2023: puheet, videot, tiedotteet
Suomen ulkomaanedustustojen päälliköt kokoontuivat vuosittaiseen tapaamiseensa 21.–23. elokuuta. Ulkoministeriö järjesti kokouksen Pikkuparlamentissa Helsingissä. Tähän juttuun on koottu linkit tapahtuman julkisiin puheenvuoroihin ja valokuviin.
-
Johanna Kaprio-Papageorgiou lehdistövirkamieheksi EU-edustustoon
Ulkoministeriö on nimittänyt Johanna Kaprio-Papageorgioun lehdistövirkamieheksi Brysselissä sijaitsevaan Suomen pysyvään EU-edustustoon ajalle 16. elokuuta 2023–31. heinäkuuta 2026.
-
Suurlähettiläs Irlantiin, kansainvälisen kaupan alivaltiosihteeri ja sivuakkreditointeja
Tasavallan presidentti määräsi esittelyssään 11. elokuuta uuden suurlähettilään sekä sivuakkreditoinnit Djiboutiin, Etelä-Sudaniin, Maltalle ja San Marinoon. Lisäksi valtioneuvosto määräsi kansainvälisestä kaupasta vastaavan alivaltiosihteerin.
-
Ulkoministeriö pyytää kiinnostuneita ilmoittautumaan Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa avoimeksi tulevaan, Suomen suhteen valittavan tuomarin tehtävään
Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa tulee viimeistään 1.1.2025 avoimeksi Suomen suhteen valittavan tuomarin tehtävä. Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen toimipaikka on Strasbourgissa, Ranskassa.
-
Suomella tärkeä rooli ydinsulkusopimusta koskevissa kokouksissa
Suomi on elokuussa järjestettävän ydinsulkusopimuksen tarkastelukonferenssia valmistelevan kokouksen puheenjohtajamaa.
-
Ohjeita yrityksille pakotteiden kiertämisen tunnistamiseksi ja ehkäisemiseksi
Yritykset ovat avainroolissa pakotteiden toimeenpanossa ja pakotteiden kiertämisen ehkäisemisessä. Ulkoministeriö on julkaissut Venäjä-pakotteita käsittelevillä sivuillaan ohjeet, joiden avulla yritykset voivat tunnistaa ja ehkäistä pakotteiden kiertämistä. Ohjeistuksessa on käytännön neuvoja riskiarvion ja pakoteselvitysten tekemiseen, ja siihen on listattu varoitusmerkkejä, joita yritys voi hyödyntää, kun se arvioi pakotteiden kiertämisen riskiä ulkomaankaupassaan. Lisäksi ohjeessa on linkit Euroopan komission julkaisemiin listauksiin tuotteista, joilla on pakotteiden toimeenpanon kannalta erityistä merkitystä.
-
Osastopäällikkö, poliittinen osasto
Valtioneuvosto nimitti lähetystöneuvos Petri Hakkaraisen ulkoasiainneuvoksen virkaan 1. syyskuuta 2023 lukien ja määräsi hänet poliittisen osaston osastopäällikön tehtävään määräajaksi 1.9.2023–31.8.2027.
-
Markus Hippi lehdistöneuvokseksi Lontooseen
Ulkoministeriö on nimittänyt Markus Hipin lehdistöneuvokseksi Lontooseen ajalle 11. heinäkuuta 2023 – 31. heinäkuuta 2026
-
Ulkoministeriö varautuu kehitysyhteistyön riskeihin ja puuttuu väärinkäytöksiin
Ulkoministeriö on uudistanut ohjeistuksia väärinkäytöksiin puuttumisesta. "Kehitysyhteistyötä valvotaan tarkasti ja väärinkäytösepäilyjen selvittämiseen on selkeät toimintatavat", sanoo kehitysyhteistyön hallinto- ja oikeusyksikön päällikkö Ramses Malaty.
-
Lauri Tierala nimitettiin valtiosihteeriksi
Valtioneuvosto nimitti yleisistunnossaan 6. heinäkuuta valtiotieteiden maisteri Lauri Tieralan ulkoministeri Elina Valtosen ja puolustusministeri Antti Häkkäsen valtiosihteeriksi. Hänen toimikautensa alkaa 6. heinäkuuta ja jatkuu ministerien toimikauden ajan.
-
Unicefin ajatushautomon suomalaisjohtaja Bo Viktor Nylund on konfliktialueiden konkari
Suomalainen Bo Viktor Nylund on luotsannut YK:n lastenjärjestön Unicef Innocenti -tutkimuskeskusta Firenzessä vuoden alusta. Innocenti tuottaa tutkimustietoa ja politiikkasuosituksia lasten oikeuksista.
-
Uudet Suomen edustajat Afrikan unioniin ja Yhdistyneisiin kansakuntiin
Tasavallan presidentti on esittelyssään torstaina 29. kesäkuuta määrännyt uudet edustajat Afrikan unioniin ja Wienin YK-järjestöihin.
-
Edustuston päällikkö Geneveen
Tasavallan presidentti määräsi istunnossaan 29. kesäkuuta päällikön Geneven pysyvään edustustoon.
-
Ulkoministeriön esitys suoritteiden maksuista lausuntokierrokselle
Ulkoministeriön ehdotukseen voi antaa lausunnon osoitteessa lausuntopalvelu.fi 8. elokuuta 2023 asti.