Uutiset
-
Suomen pakoteviranomaiset muistuttavat yrityksiä pakotteiden merkityksestä
Suomen pakoteviranomaiset muistuttavat tällä viikolla kirjeitse yrityksiä siitä, että nämä voivat joutua pakotteiden kiertämisen välineiksi tai kohteiksi. Kirjeen tarkoitus on kiinnittää huomiota voimassa oleviin pakotteisiin sekä tarjota apua niiden noudattamisessa.
-
Tutustu ulkoministeriön yrityspalveluihin
Ulkoministeriö on julkaissut uudet Yrityspalvelut-verkkosivut, jotka tarjoavat kattavasti tietoa ministeriön palveluista yrityksille. Uudistettu palvelukokonaisuus on jaettu neljään selkeään osaan.
-
Suomi ja Yhdysvallat isännöivät joukkotuhoaseiden leviämistä estävän kokouksen Helsingissä
Ulkoministeriö ja Tulli isännöivät joukkotuhoaseiden leviämisen estämiseen tähtäävän Proliferation Security Initiative -aloitteen (PSI) alueellisen seminaarin Helsingissä yhteistyössä Yhdysvaltojen kanssa 3.-5. kesäkuuta 2025.
-
EU:n arktinen yhteistyö keskiyön auringossa
EU:n arktinen foorumi järjestetään Levillä juhannuksen jälkeisellä viikolla. Se tarjoaa eurooppalaisille arktisille toimijoille tilaisuuden keskustella arktisen yhteistyön tulevaisuudesta sen taitekohdassa.
-
EU:n TSI-tuen painopiste muuttuu – vuoden 2026 kierros tukee vain kriittisiä uudistuksia
Euroopan unionin Teknisen tuen välineen (Technical Support Instrument, TSI) vuoden 2026 hankehakukierros eroaa merkittävästi aiemmista. TSI-tuki kohdennetaan nyt vain jäsenvaltioiden tärkeimpiin uudistustarpeisiin, jotka liittyvät suoraan EU:n neuvoston antamiin maakohtaisiin suosituksiin (CSR). Hankkeiden määrän odotetaan vähenevän, mutta vaikuttavuuden kasvavan.
-
Vientivalvontasuoritteiden laskutus on aloitettu
Ulkoministeriön uusi maksuasetus astui voimaan 1.1.2025. Samalla muuttuivat maksullisiksi myös vientivalvontayksikön käsittelemät suoritteet, kuten erilaiset vientiluvat.
-
Tietopyyntö yrityksille koskien Yhdysvaltain kanssa käytävää kauppaa
Ulkoministeriö pyytää yrityksiltä ja etujärjestöiltä näkemyksiä EU:n vastatoimilistan tuotteista sekä tietoja liittyen kauppaan Yhdysvaltain kanssa.
-
Muistutus: Ilmoittaudu vientivalvontakoulutukseen
Ulkoministeriö järjestää perjantaina 9. toukokuuta 2025 vientivalvontakoulutusta kaksikäyttötuotteiden viennin parissa toimiville yrityksille. Ilmoittautumisaikaa on 2. toukokuuta asti.
-
Nuoret mukaan rauhanneuvotteluihin - seuraa Maailma kylässä -festivaalin puheohjelmaa
Ulkoministeriön puheohjelmassa keskustellaan, miten nuoret saadaan mukaan rauhanneuvotteluihin? Keskustelu järjestetään Maailma kylässä -festivaalin Tiivistämö-lavalla 24.5. klo 13.15. Keskustelemassa ovat Suomen YK-nuorisodelegaatti Cevor Tikerpuu ja ulkoministeriön Rauhanvälityskeskuksen asiantuntija Laura Hendry.
-
Suomeen tuleva ulkomainen opiskelija: Näin haet oleskelulupaa
Jos olet saanut opiskelupaikan Suomesta, etkä ole EU-valtion, Islannin, Liechtensteinin, Norjan tai Sveitsin kansalainen, tarvitset opiskelijan oleskeluluvan. Hae oleskelulupaa Enter Finland -verkkopalvelussa ja varaa aika tunnistautumiseen. Koska edustustoissa voi olla ruuhkaa kesäkuukausina, on hyvä varata aika mahdollisimman pian.
-
Suomen julkishallintoa kehitetään EU:n tuella – komissio hyväksyi ennätysmäärän Suomen hankkeita teknisen tuen välineen hakukierroksella
Suomelle myönnettiin ennätysmäärä hankkeita EU:n teknisen tuen välineen (TSI) vuoden 2025 hakukierroksella. TSI-hankkeissa kehitetään ja uudistetaan jäsenmaiden julkishallintoa. Tavoitteena on vahvistaa EU:n kilpailukykyä ja kriisinkestävyyttä sekä parantaa kansalaisten elämänlaatua.
-
Ulkoministeriö hakee ehdokkaita Etyjin sovittelu- ja välitystuomioistuimen sovittelijoiksi, välimieheksi ja välimiehen varajäseneksi
Ulkoministeriö pyytää kiinnostuneita henkilöitä ilmoittautumaan ehdokkaaksi Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin sovittelu- ja välitystuomioistuimeen sovittelijan ja välimiehen tehtävään 30. huhtikuuta 2025 mennessä.
-
Suomen Etyj-puheenjohtajuus korostaa ilmastoturvallisuutta ja kestävää kehitystä niin puheissa kuin teoissa
Suomi nostaa Etyj-puheenjohtajakaudellaan esiin ilmastoturvallisuutta ja kestävän kehityksen merkitystä kansainvälisessä diplomatiassa.
-
Vientivalvontakoulutus kaksikäyttötuotteiden viennistä
Ulkoministeriö järjestää perjantaina 9. toukokuuta 2025 vientivalvontakoulutusta kaksikäyttötuotteiden viennin parissa toimiville yrityksille.
-
Etyjin puheenjohtajan syrjimättömyyserityisedustaja on valittu
Suomi toimii Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (Etyj) puheenjohtajana vuonna 2025. Ulkoministeri Elina Valtonen on kutsunut puheenjohtajuuskauden syrjimättömyyserityisedustajakseen Wolfgang Palaverin.
-
Suomi näyttää esimerkkiä kestävän kehityksen arvioinneissa
Suomi on ollut edelläkävijä kansallisten kestävän kehityksen arviointien toteuttajana. Nyt julkaistu päivitetty opaskirja kokoaa yhteen kokemuksia eri maista ja tarjoaa käytännön ohjeita kansallisten kestävän kehityksen arviointien suunnitteluun ja toteutukseen.
-
Tietopyyntö yrityksille koskien Yhdysvaltojen teräs- ja alumiinitulleja sekä EU:n vastatoimia
Ulkoministeriö pyytää yrityksiltä huomioita liittyen Yhdysvaltojen tuontitullien korotuksiin sekä EU:n mahdollisiin vastatoimiin.
-
”Kävin ja kuulin 2" -kirja kokoaa suomalaisdiplomaattien pohdintoja ja analyysejä 90 vuoden takaa
Suomalaisdiplomaattien poliittista raportointia 1930-luvulla ja toisen maailmansodan aikana kokoava kirja ”Kävin ja kuulin 2” on julkaistu. Ulkoministeriön tutkija Jussi Pekkarinen paneutuu uusimmassa teoksessaan vuosiin 1933-1945. Suomen lähettiläät kuvaavat raporteissaan muun muassa, kuinka itsevaltiaat Saksassa, Italiassa ja Neuvostoliitossa syöksevät Euroopan sotaan. Arkistoraporteista paljastuu demokratioiden voimattomuus diktatuurien edessä sekä lähettiläitä arveluttava kysymys: voiko liittolaisiin tukeutua tositilanteessa?
-
Hae tukea arktiseen yhteistyöhön viimeistään 17. maaliskuuta
Pohjoismaiden ministerineuvosto myöntää tukea arktisiin yhteistyöhankkeisiin. Hakuaikaa on 17. maaliskuuta asti.
-
Luonnonmarjanpoimijat kausityön piiriin – lakimuutos torjuu hyväksikäyttöä ja ihmiskauppaa
Luonnonmarjanpoiminta on 17. helmikuuta voimaan tulleilla säädösmuutoksilla siirretty kausityön piiriin. Yritysten tulee palkata ulkomaiset marjankerääjät työsuhteeseen, jotta he voivat hakea maahantulolupaa Suomeen. Alle kolmen kuukauden oleskelua varten poimijat hakevat jatkossa kausityöviisumia. Tuoreiden lakimuutosten myötä poimijat voivat tänä vuonna hakea kausityöviisumia tai kausityölupaa.
-
Etyjin vuosittaisessa antisemitismin vastaisessa konferenssissa keskusteltiin dialogin tärkeydestä
Helsingissä alkoi 10. helmikuuta Etyjin jokavuotinen antisemitismin vastainen konferenssi. Konferenssi on osa Etyjin syrjimisen vastaista työtä. Antisemitismin lisäksi konferenssissa käsitellään muslimien, kristittyjen ja muiden uskontojen edustajien kohtaamaa syrjintää.
-
Suomi edisti ihmisoikeuksia globaalisti kolmivuotisella jäsenkaudellaan YK:n ihmisoikeusneuvostossa
Suomen jäsenyyskaudella YK:n ihmisoikeusneuvostossa vuosina 2022–2024 Suomi puolusti universaaleja ihmisoikeuksia ja monenkeskistä sääntöpohjaista järjestelmää. Suomen keskeisiä prioriteetteja olivat vastuuvelvollisuuden ja sukupuolten tasa-arvon toteutuminen sekä naisten ja tyttöjen, alkuperäiskansojen, vammaisten henkilöiden ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien henkilöiden oikeuksien edistäminen ja puolustaminen.
-
Videotallenne: ministeri Tavion tiedotustilaisuus Team Finland -uudistuksesta
Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio piti tiedotustilaisuuden Team Finland -ulkomaantoimintojen uudistuksesta keskiviikkona 5.2.2025 klo 15.30.
-
EU:n kestävyyssääntelyn kumulatiiviset vaikutukset suomalaisiin yrityksiin
Epäselvyys EU:n kestävyyssääntelyn soveltamiskäytännöistä voi johtaa siihen, että yritykset jäävät odottamaan tilanteen selkeytymistä. Tämä on ongelmallista, koska tällöin yritykset eivät kohdenna resursseja sinne, missä niitä tarvittaisiin velvoitteiden täyttämiseksi.
-
Alue- ja kuntavaalien ennakkoäänestys ulkomailla huhtikuussa
Aluevaalit ja kuntavaalit järjestetään samanaikaisesti sunnuntaina 13. huhtikuuta 2025. Ulkomailla ennakkoäänestys järjestetään 2.–5. huhtikuuta 2025 välisenä aikana, mutta monessa ennakkoäänestyspaikassa aukioloaika on käytännön syistä mainittua ajanjaksoa lyhyempi.
-
Uusilla diplomaattikurssilaisilla vahvaa talous- ja teknologiaosaamista
Ulkoministeriö saa lisää monipuolista osaamista uusien Kavaku- ja Halku-kurssien aloittaessa maaliskuussa 2025.
-
EU kansalaisilleen: miten tunnistaa Venäjän informaatiovaikuttamista?
Euroopan ulkosuhdehallinto painottaa, että kansalaisten henkilökohtaisilla valmiuksilla on suuri merkitys informaatiovaikuttamisen torjumisessa.
-
Valtionavustushaku suomalaisten kansalaisjärjestöjen kehitysyhteistyöohjelmiin vuosille 2026-2029
Ulkoministeriö avaa ohjelmatuen hakukierroksen suomalaisille kansalaisjärjestöille. Hakukierroksella voi hakea valtionavustuksia suomalaisten kansalaisjärjestöjen kehitysyhteistyöohjelmiin sekä niihin sisältyvään humanitaariseen apuun vuosille 2026-2029. Haku on käynnissä 20. tammikuuta – 28. helmikuuta 2025.
-
Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta
Ulkoministeriö toivottaa kaikille rauhallista joulunaikaa ja onnellista uutta vuotta!
-
Suomen investointituki Ukrainalle -instrumentin (FUIF) konseptipapereiden arviointikierros 2025 auki
Suomi tukee Venäjän hyökkäyssodan kohteeksi joutunutta Ukrainaa monin tavoin. Osana kehitysyhteistyötä on valmisteltu uusi tukimuoto rahoittamaan suomalaisyritysten toteuttamia julkisia investointeja maahan: Suomen investointituki Ukrainalle (Finland–Ukraine Investment Facility; FUIF). Ulkoministeriö pyytää suomalaisyrityksiltä konsepteja rahoitettaviksi hankkeiksi.
-
Ulkoministeriön maksuasetus muuttuu 1.1.2025 – vientivalvonnan suoritteet maksullisiksi
Ulkoministeriön uusi maksuasetus vuodelle 2025 tulee voimaan 1.1.2025. Useat nykyisin maksutta käsiteltävät ulkoministeriön suoritteet muuttuvat maksullisiksi 1.1.2025 lukien.
-
Finnpartnership-ohjelman optiokausi tuo mukanaan uuden innovaatiorahoitus-hanketyypin
Finnpartnership-liikekumppanuusohjelman ehdot muuttuvat vuoden 2025 alussa. Ulkoministeriö ja Finnfund tekivät sopimuksen Finnpartnership-ohjelman optiokauden käyttöönotosta joulukuussa 2024. Vuodet 2025-2027 kattavalla optiokaudella jatketaan edellisen ohjelmakauden hyväksi havaittuja toimintoja ja käytäntöjä sekä tuodaan mukaan myös innovaatiorahoitusta.
-
Suomen jäsenyyskausi YK:n ihmisoikeusneuvostossa kansalaisyhteiskunnan silmin
Suomen YK:n ihmisoikeusneuvoston jäsenyyskausi 2022–2024 tulee vuodenvaihteessa päätökseen. Kolmivuotinen jäsenyyskausi osui maailmanpolitiikan murroskohtaan, mikä näkyi ihmisoikeusneuvoston agendassa ja Suomen prioriteeteissa. Suomelle on ollut tärkeää olla johdonmukaisesti puolustamassa ihmisoikeusneuvoston globaalia tehtävää edistää ja suojella ihmisoikeuksia. Ulkoministeriö kutsui kansalaisyhteiskunnan edustajat keskustelemaan jäsenyyskauden tuloksista ja opeista, sekä Suomen toiminnasta neuvoston tulevana tarkkailijana.
-
Investointituki kehittyville maille -instrumentin (Public Sector Investment Facility, PIF) konseptipapereiden arviointikierros 2025 auki
Investointituki kehittyville maille on yksi Suomen kehityspoliittisista rahoitusinstrumenteista. Sillä tarjotaan investointitukea kehittyvien maiden julkisen sektorin hankkeisiin, jotka ovat YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden mukaisia ja joissa hyödynnetään suomalaista osaamista ja teknologiaa.
-
Ulkoministeri Valtonen: YK vastaa myös tämän päivän ihmisoikeuskriiseihin
YK:n jäsenvaltiot hyväksyivät yleismaailmallisen ihmisoikeusjulistuksen Pariisissa 10. joulukuuta seitsemänkymmentäkuusi vuotta sitten. Julistus on yksi YK:n vaikutusvaltaisimpia kannanottoja ja keskeinen osa monenkeskistä sääntöpohjaista järjestelmää, kirjoittaa ulkoministeri Elina Valtonen kansainvälisenä ihmisoikeuspäivänä.
-
Geopolitiikan aamupäivä: miten presidentti Trumpin toinen kausi vaikuttaa suomalaisyrityksiin?
Tervetuloa ulkoministeriön 17.12.2024 järjestämään yritystilaisuuteen, jossa asiantuntijat analysoivat Yhdysvaltojen tulevan presidenttikauden vaikutuksia geopolitiikkaan ja sitä kautta ulkomaankauppaan. Tilaisuudessa yritysten on mahdollista esittää kysymyksiä ja osallistua keskusteluun.
-
Meret keskiössä vuoden viimeisessä Kauppapolitiikassa
Vuoden viimeisen Kauppapolitiikka-lehden pääteemana ovat maailman meret. Kuka omistaa merissä piilevät rikkaudet, ja mitä riskejä niiden hyödyntämiseen liittyy?
-
Kaksikäyttötuotteiden vientivalvontalaki ja yritysohje saatavilla myös englanniksi
Tarvitseeko yrityksesi tai asiakkaasi kaksikäyttötuotteiden vientivalvontaan liittyvää lainsääntöä tai ohjeistusta englanniksi? Löydät linkit ulkoministeriön verkkosivuilta.
-
Keskituloa kohti kipuavan Nepalin kanssa vahvistetaan kaupan ja kehityksen kosketuspintoja
Suomen kehitysyhteistyön pitkäaikaisen kumppanimaa Nepalin odotetaan nousevan vähiten kehittyneiden maiden kategoriasta vuonna 2026. Suomen ja Nepalin diplomaattisuhteet solmittiin 50 vuotta sitten. Suomi pyrkii monipuolistamaan kumppanuutta Nepalin kanssa ja lisäämään kaupallistaloudellista yhteistyötä, kaupan ja kehityksen kosketuspintoja hyödyntäen.
-
Ulko- ja turvallisuuspoliittiset valtionavustukset vuodelle 2025
Ulkoministeriö avaa haettavaksi valtionavustukset kansalaisjärjestöille ja yhteisöille, joiden toiminta liittyy Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittisiin linjauksiin ja kansainvälisiin sitoumuksiin ja jotka tukevat yritysten kansainvälisen yritystoiminnan edistämistä ja kansainvälistymiseen tähtäävien palvelujen kehittämistä ja tuottamista.
-
Osallistu vientivalvontaklinikkaan
Ulkoministeriö järjestää 29. marraskuuta 2024 vientivalvonnan ajankohtaiskatsauksen kaksikäyttötuotteiden vientitehtävissä toimiville.
-
Yhteiskuntaturvallisuus sekä lapset ja nuoret painottuvat Pohjoismaiden ministerineuvoston puheenjohtajuusohjelmassa
Suomi toimii yhdessä Ahvenanmaan kanssa Pohjoismaiden ministerineuvoston puheenjohtajamaana 2025. Puheenjohtajuusohjelma Pohjola 2025: Yhteinäinen ja vahva esiteltiin Pohjoismaiden neuvoston täysistunnossa Reykjavikissa 29. lokakuuta.
-
Ulkoministeriö etsii nuorta suomalaista rauhanrakentajaa kansainväliseen mentorointiohjelmaan
Ulkoministeri Elina Valtonen julkaisi kesäkuussa Suomen ja Etelä-Afrikan yhteisen nuorten rauhanvälittäjien mentorointiohjelman. Ohjelma on osa Suomen ja Etelä-Afrikan välisen rauhanvälityksen aiesopimuksen toimeenpanoa.
-
Suomi tukee Ukrainassa ympäristöturvallisuutta kehitysyhteistyön määrärahoilla
Venäjän hyökkäyssodan aiheuttamien tuhojen vuoksi ympäristöturvallisuuden merkitys on entisestään korostunut. Ympäristöyhteistyö on yksi Suomen kehitysyhteistyön painopisteistä Ukrainassa ja yhteistyötä rahoitetaan ulkoministeriön hallinnoimista kehitysyhteistyön määrärahoista.
-
Suomen tuella kehitetylle UNICEFin sijoittamisen lapsilinssille TIMEn innovaatiopalkinto
UNICEFin lapsilinssi auttaa sijoittajia arvioimaan sijoitusten vaikutukset lapsiin ja kannustaa rahoittamaan hankkeita, jotka parantavat lasten hyvinvointia.
-
Tilaisuus: Miten EU:n, Yhdysvaltojen ja Britannian pakotteet voivat vaikuttaa yrityksesi toimintaan?
Ulkoministeriö järjestää 18. marraskuuta yhdessä Yhdysvaltojen ja Britannian pakoteviranomaisten kanssa ulkomaankauppaa käyville yrityksille suunnatun tilaisuuden. Siinä pureudutaan EU:n, Yhdysvaltojen ja Britannian asettamiin pakotteisiin sekä niiden noudattamiseen ja vaikutuksiin yrityksissä. Tilaisuus tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden syventää ymmärrystä keskeisistä pakotteista, niihin liittyvistä riskeistä ja pakotteiden kiertämisestä.
-
Kaksikäyttötuotteiden kansallinen yleislupa helpottamaan vientiä sekä uusi ohje yrityksille
Uuden kaksikäyttötuotteita koskevan vientivalvontalain myötä ulkoministeriö on tehnyt päätöksen koskien kansallista yleislupaa. Kansallinen yleislupa antaa yrityksille mahdollisuuden viedä kansallisen valvontaluettelon kaksikäyttötuotteita tiettyihin maihin pelkällä ilmoituksella. Ulkoministeriö on myös julkaissut yrityksille ohjeen vientivalvonnan lainsäädännöstä.
-
Vientivalvonnan kansallisen yleisluvan päätösmenettely etenee
Kuuleminen kansallista yleislupaa koskevasta päätösluonnoksesta on päättynyt ja ulkoministeriö viimeistelee päätöstä.
-
Nuoret, rauha ja turvallisuus -toimintaohjelma päivitetään
Ulkoministeriö päivittää Nuoret, rauha ja turvallisuus -toimintaohjelman yhteistyössä Nuorisoalan kattojärjestön Allianssin ja Suomen Nuoret, rauha ja turvallisuus -verkoston kanssa. Päivitystä varten kerätään nuorten näkemyksiä rauhasta ja turvallisuudesta ryhmäkonsultaatioiden sekä juuri avautuneen kyselyn avulla.
-
Yhdysvallat vapautti korkean teknologian tuotteiden vientiä Suomeen
Vientivalvontalain uudistuksen seurauksena Yhdysvallat lisäsi Suomen IEC-poikkeuslistalle 17. syyskuuta 2024 alkaen.