Företagen vinner på frihandelsavtalet mellan EU och Kanada

Utrikesministeriet, Kanadas ambassad och finsk-kanadensiska handelsföreningen ordnade ett seminarium där man diskuterade frihandelsavtalet mellan Europeiska unionen och Kanada (Comprehensive Economic and Trade Agreement, CETA) och dess effekter på handeln mellan Finland och Kanada.

Under diskussionen stärktes synen på CETA som det hittills mest avancerade handelsavtalet. Avtalet undanröjer tullarna mellan EU och Kanada i nästan all handel och på så vis öppnas möjligheter för finländska och europeiska företag att delta i anbudsförfaranden för offentliga upphandlingar inom Kanadas offentliga sektor.

Avtalet är särskilt viktigt med tanke på små och medelstora företag. Också i Kanada hör majoriteten av företagen till denna kategori, så också för den kanadensiska privata sektorn är det viktigt hur de små- och medelstora företagen kan dra nytta av avtalet. En central aspekt är bedömningen av överensstämmelse. Genom avtalet förbinder sig båda parterna till att godkänna testningen av vissa produkter, så att det inte krävs dubbel testning.

Finland uppvisar för närvarande ett överskott i handeln med Kanada, som årligen är värd ca en miljard euro. I handeln som baserar sig på moderna värdekedjor är också importen av stor betydelse och avtalets fördelar måste bedömas även ur denna synvinkel.

Kan Kanada bli en inkörsport till USA:s marknad?

Under seminariet diskuterades resultatet i Förenta staternas presidentval och hur det kommer att påverka hur EU i framtiden tar sig in på den amerikanska marknaden. Kanada kan fungera som en inkörsport för finländska och europeiska företag till den nordamerikanska marknaden, om frihandeln hamnar i motvind i USA under de närmaste åren.

Trots att grannlandet USA traditionellt är den närmaste och mest lockande marknaden för kanadensiska företag förväntas CETA öka de kanadensiska företagens intresse för EU:s marknad. Brexit kan leda till att kanadensiska företag i framtiden etablerar sig i något annat EU-land än det kulturellt närstående och bekanta Storbritannien.

CETA främjar exporten av Finlands ansedda arktiska expertis till Kanada. Under seminariet togs man bland annat upp möjligheten att införskaffa finska isbrytare för att upprätthålla fartygstrafiken på Stora sjöarna.

Det är viktigt att företagen följer anbudsförfaranden i Kanada. Det är möjligt också för små- och medelstora företag att delta genom företagskonsortier. Det är också viktigt med tanke på de små- och medelstora företagen att ta reda på hur de kan bli delaktiga i de stora företagens värdekedjor.

Det är nu regeringens och näringslivets organisationers uppgift att göra det 1 500 sidor långa avtalet begripligt för företagen så att informationen om dess nytta sprids.

CETA undertecknades den 30 oktober 2016. Med undantag för vissa avtalsbestämmelser är planen att avtalet ska börja tillämpas provisoriskt i handeln mellan EU och Kanada nästa vår efter att det godkänts i Europaparlamentet.

Utrikesministeriets CETA-experter svarar gärna på företagens frågor: TUO-10(at)formin.fi