YK:n yleiskokousviikko käynnistyy New Yorkissa ilmastohuippukokouksella

Yleiskokousviikko käynnistyy 23. syyskuuta ilmastohuippukokouksella. Varsinainen 74. yleiskokous avataan tiistaina 24. syyskuuta.

Kuva YK:n yleiskokoussalista.
Kuva: Manuel Elias/YK

YK:n pääsihteeri António Guterresin isännöimän ilmastohuippukokouksen tavoitteena on kannustaa jäsenmaita sitoutumaan tiukempiin päästövähennyksiin. Guterres toivoo puheenvuoroissa kuultavan konkreettisia, realistisia suunnitelmia ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö pitää kokouksessa Suomen puheenvuoron. Lue ilmastokokouksesta ja sen tavoitteista lisää YK:n sivuilta(Linkki toiselle verkkosivustolle). Suomi tukee EU:n puheenjohtajamaana EU:n ja YK:n tiivistyvää yhteistyötä ilmastonmuutoksen vastaisessa kansainvälisessä taistelussa sekä Agenda 2030:n edistämisessä. Ilmastojohtajuus on myös yksi Suomen EU-puheenjohtajuuskauden painopisteistä.(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Varsinainen yleiskokous avataan tiistaina 24. syyskuuta. Yleiskokous on YK:n kuudesta pääelimestä ainut, jossa kaikilla jäsenmailla on tasa-arvoinen edustus: yksi maa, yksi ääni. Tänä vuonna yleiskokouksen teemana on “monenvälisten toimien jouduttaminen köyhyyden poistamiseksi ja laadukkaan koulutuksen, ilmastotoimien ja osallistavuuden edistämiseksi”. Lue lisää yleiskokouksesta Suomen YK-liiton sivuilta(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Suomen keskeisiä YK-politiikan painopisteitä ovat sääntöpohjaisen järjestelmän puolustaminen, YK:n uudistaminen, konfliktinehkäisy ja rauhanvälitys, naisten ja tyttöjen oikeuksien vahvistaminen ja kestävä kehitys. ”Suomen prioriteetit ovat hyvin linjassa YK:n pääsihteerin prioriteettien ja YK:n päämäärien kanssa. Suomi toimii aktiivisesti YK:n aseman ja toimintakyvyn vahvistamiseksi sekä Agenda2030-tavoitteiden toteuttamiseksi”, ulkoministeri Pekka Haavisto toteaa. EU:n puheenjohtajamaana Suomi vahvistaa EU:n aktiivisen tuen YK:lle. YK:n tehostaminen ja uudistaminen ovat edellytyksiä tehokkaalle multilateralismille.

Varsinaisen yleiskokouksen rinnalla järjestetään runsaasti muitakin tapahtumia ja tapaamisia. Omien sekä muiden maiden järjestämien tapahtumien lisäksi suomalaisdelegaation ohjelmassa on viikon aikana runsaasti myös kahdenvälisiä tapaamisia eri maiden johtajien kanssa. Suomen delegaatioon kuuluvat tasavallan presidentti Sauli Niinistö, ulkoministeri Pekka Haavisto, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru ja ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen.

Useita YK:n yleiskokouksen korkean tason viikon tapahtumia voi seurata suorana lähetyksenä YK:n netti-TV:stä(Linkki toiselle verkkosivustolle). Twitterissä kokousta voi seurata tunnisteilla #UNGA ja #UNGA74. Suomen edustajien puheet julkaistaan niiden pitämisen jälkeen ulkoministeriön verkkosivuilla.