FN-rapport: Miljoner människors liv har förbättrats

FN:s uppföljningsrapport av millennieutvecklingsmålen visar att dödsfallen på grund av malaria och tuberkulos har minskat, likaså antalet nya aidsfall. Det ser också möjligt ut att halvera de svältandes antal till år 2015.

Nepalilaisia koulutyttöjä. Kuva: Pirjo-Liisa Heikkilä. Mellan år 2000 och 2011 minskade antalet barn i världen som inte går i skola med nästan hälften. Flickorna i byn Taprek i Nepal går också i skola. Foto. Pirjo-Liisa Heikkilä.

Idag är det lika många flickor som pojkar som börjar grundskolan i utvecklingsländerna. Mellan år 2000 och 2011 minskade antalet barn i världen som inte går i skola med nästan hälften, från 102 miljoner till 57 miljoner.

Det får man veta när man läser FN:s uppföljningsrapport av millenniemålen som publicerades i måndags. Den följer upp hur de åtta millenniemål som FN:s medlemsländer enades om år 2000 framskrider.

Miljoner människors liv har förbättrats sedan år 2000. Målen att halvera fattigdomen, förbättra tillgången till rent vatten och levnadsomständigheterna för dem som bor i slumområden har redan uppnåtts.

Dessutom innebär de stora framstegen på andra områden att allt fler mål kommer att kunna uppnås till år 2015.

FN:s uppföljningsrapport visar att de nationella regeringarnas, det internationella samfundets, det civila samhällets och den privata sektorns gemensamma åtgärder medfört att millenniemålen kommer att uppnås.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon sade att ”millenniemålen är den framgångsrikaste kampanjen mot fattigdom genom tiderna. Den har visat att enkla och tydliga globala utvecklingsmålsättningar kan ha stor inverkan.”

Miljoner liv räddade

Dödsfall med anknytning till malaria har minskat med 25 procent mellan åren 2000 och 2010. Antalen tuberkulosdödsfall ser ut att halveras från år 1990 till år 2015.

Till och med de nya aidsfallen minskar. De hiv-smittades antal är dess värre större än någonsin, vilket betyder att tillgången till antiretrovirala läkemedel behöver förbättras.

De undernärda människornas andel har minskat från 23 procent till 15 procent under de senaste tjugo åren. Målet att halvera de svältande människornas antal ser ut att lyckas.

Effektiva åtgärder krävs

Trots framstegen får utvecklingen inte stanna upp. Vägen tills FN:s millenniemål är uppfyllda är fortfarande lång.

Enligt den statistik som Ban Ki-moon presenterade idag krävs omedelbara och effektiva åtgärder för att målen ska uppnås till år 2015.

Aliravitsemusmittausta Pakistanissa: Kuva: Pirjo-Liisa Heikkilä. Undernäring mäts i Pakistan. Foto: Pirjo-Liisa Heikkilä.

Även om barndödligheten har minskat är det ännu långt kvar till målet, som är att den ska minska med två tredjedelar.

Mödradödligheten har krympt med 47 procent under de senaste två decennierna, men enligt rapporten krävs kraftigare investeringar och starkare politiskt stöd om man ska få den att minska med tre fjärdedelar.

2,5 miljarder människor saknar fortsättningsvis ordentliga toaletter. Framstegen på detta område har ändå varit hisnande: mellan åren 1990 och 2011 fick 1,9 miljarder människor ett avträde, en vattentoalett eller någon liknande sanitetsinrättning.

Rapporten uppmanar världen att koncentrera sin uppmärksamhet på ojämlikhet och orättvisor. Utvecklingen för att nå de åtta målen har varit ojämn.

Skillnaderna är stora mellan olika länder och regioner, men också mellan olika människogrupper inom samma land. De allra fattigaste och de som bor på landsbygderna är fortsättningsvis de som har det sämst.

Utvecklingsmålen efter 2015

FN verkar tillsammans med sina samarbetsparter för att, med hjälp av de framsteg som har skett tack vare millenniemålen, bygga upp nya utvecklingsmål för framtiden.

FN leder också globala diskussioner av aldrig tidigare skådat slag. Hittills har man lyssnat till cirka 750 000 människor för att få veta vad de anser att är framtidens viktigaste utvecklingsmål.