YK:n korkean tason viikko on kansainvälisten suhteiden ilmapuntari

Maailman johtajat kokoontuvat jälleen Yhdistyneiden kansakuntien yleiskokouksen korkean tason osuuteen New Yorkissa. Korkean tason viikko tarjoaa Suomelle mahdollisuuden vahvistaa kumppanuussuhteita, korostaa YK:n ja monenkeskisen yhteistyön merkitystä globaaliongelmien ratkaisussa sekä tuoda esiin Suomelle ulko- ja turvallisuuspoliittisesti tärkeitä teemoja.

Yleiskokous on YK:n kuudesta pääelimestä ainut, jossa kaikki 193 jäsenmaata ovat edustettuina, ja kaikilla on yksi ääni. Yleiskokouksen laaja asialista kattaa YK:n kolme pilaria: kestävän kehityksen, rauhan ja turvallisuuden edistämisen ja ihmisoikeuksien turvaamisen.

YK:ta ja monenkeskistä järjestelmää haastetaan eri suunnilta. Yleiskokouksen 77. istuntokauden alkua leimaa Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa ja sen maailmanlaajuiset vaikutukset. Istuntokausi on tilaisuus osoittaa monenkeskisen yhteistyön tärkeä rooli globaaliongelmien ratkaisussa.

Yleiskokouksen korkean tason viikko alkaa 19. syyskuuta. Pandemiavuosien jälkeen maailman valtioiden johto kokoontuu jälleen paikan päälle New Yorkiin. Keskusteluissa tulee olemaan esillä Venäjän hyökkäyssodan globaalit vaikutukset, erityisesti maailmanlaajuinen ruokakriisi, sekä muut globaalihaasteet, kuten ilmastonmuutos.

 

Korkean tason viikolla järjestetään myös muun muassa koulutushuippukokous Transforming Education Summit(Linkki toiselle web-sivustolle.), kestävän kehityksen tavoitteiden toimeenpanoa tukeva SDG Moment -tilaisuus(Linkki toiselle web-sivustolle.), pääsihteerin korkean tason ilmastotapahtuma(Linkki toiselle web-sivustolle.) sekä etnisten, uskonnollisten ja kielellisten vähemmistöjen oikeuksia käsittelevä korkean tason kokous(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Korkean tason viikko tarjoaa Suomelle mahdollisuuden monenkeskisen yhteistyön ja kansainvälisten kumppanuussuhteiden vahvistamiseen

Suomen YK-toiminnan lähtökohtina ovat kansainvälisen sääntöpohjaisen järjestelmän puolustaminen ja monenvälisen yhteistyön vahvistaminen. YK:n yleiskokouksen korkean tason viikko on Suomelle arvokas tilaisuus painottaa YK:n ja monenkeskisen yhteistyön merkitystä globaalihaasteiden ratkaisemisessa sekä vahvistaa yhteistyösuhteita valtioiden ja kansalaisyhteiskunnan kanssa.

Suomen yleiskokoustavoitteissa korostuu Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan arvopohja: ihmisoikeuksien, oikeusvaltioperiaatteen, demokratian, rauhan, vapauden, suvaitsevaisuuden ja tasa-arvon edistäminen kaikessa kansainvälisessä toiminnassa.

Suomen valtuuskuntaa yleiskokouksen korkean tason viikolla johtaa tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Ulkoministeri Pekka Haavisto osallistuu New Yorkissa ministeritason tilaisuuksiin sekä tapaa paikan päällä kahdenvälisesti ministerikollegoja ja YK:n edustajia. Myös kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari edustaa Suomea viikon aikana useissa korkean tason tilaisuuksissa ja kahdenvälisissä tapaamisissa.

Viikon aikana ministerit tapaavat kollegoitaan ja YK-järjestöjen johtoa. Ministereiden ohjelmat keskittyvät Venäjän hyökkäyssodan globaaleihin vaikutuksiin, rauhanvälitykseen ja alueellisiin kriiseihin, ihmisoikeuksien ja tasa-arvon edistämiseen sekä ilmastonmuutokseen sopeutumiseen. Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Skinnarin tapaamisissa esillä ovat Ukrainan koulutussektorin vahvistaminen sekä yritysten rooli kestävässä kehityksessä. Ulkoministeri Pekka Haavisto tapaa viikon aikana myös EU:n ulkoministerit.

Seuraa korkean tason viikkoa

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö pitää Suomen puheenvuoron yleiskokouksessa tiistaina 20. syyskuuta noin kello 19 jälkeen Suomen aikaa.

Useita korkean tason viikon julkisia puheenvuoroja voi seurata suorana lähetyksenä YK:n netti-TV:stä(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Yleiskokoustunnelmia voi seurata ulkoministeriön ja Suomen pysyvän YK-edustuston Twitter-tileiltä sekä tunnisteilla #UNGA77 ja #UNGA, erityisesti Suomen osallistumista tunnisteella #FIUNGA77.