FN-medlemmarna fördömde utomrättsliga avrättningar 

Den av Finland framlagda resolutionen om förhindrande av utomrättsliga avrättningar godkändes efter omröstning. Finland avvisade tillsammans med de nordiska länderna och andra liksinnade länder ändringsförslaget om borttagning av personer i utsatt ställning ur resolutionen. Även tidigare år har man blivit tvungen att rösta om i synnerhet sexuella minoriteters rätt till skydd.   

Den av Finland framlagda samnordiska resolutionen om förhindrande och undersökning av utomrättsliga avrättningar godkändes efter omröstning i FN:s generalförsamlings tredje utskott den 19 november 2014. Resolutionen godkänns ännu slutligen vid FN:s generalförsamlings session i december.

Resolutionen fördömer med stöd av internationell rätt utomrättsliga, summariska eller godtyckliga avrättningar. Målet med resolutionen är att främja individens skydd mot nämnda avrättningar och att ställa dem som gjort sig skyldiga till avrättningar inför rätta. Kärnan i resolutionen utgörs av rätten till liv och bekämpandet av straffrihet.

Man blev tvungen att rösta skilt om rätten till skydd för personer i särskilt utsatt ställning. I resolutionen omnämns bland annat mord på rasistiska grunder; mord som begåtts på individer som hört till etniska, religiösa och språkliga minoriteter samt mord som begåtts på grund av individers sexuella läggning eller könsidentitet. Tillsammans med de övriga nordiska länderna och länder som stöder saken kunde Finland avvisa ändringsförslaget om borttagning av personer i utsatt ställning. Ändringsförslaget avvisades med rösterna 82 emot, 53 för och 24 nedlagda. Även tidigare år har man blivit tvungen att rösta om i synnerhet sexuella minoriteters rätt till skydd.  

FN:s särskilda rapportör för utomrättsliga avrättningar har återkommande fäst uppmärksamhet vid att vissa individer till exempel på grund av sin sexuella läggning eller minoritetsbakgrund löper större risk för att bli mördade än andra. I resolutionen fästs uppmärksamhet vid denna fråga för att staterna bättre ska kunna identifiera personer i riskgruppen och även handla effektivt för att skydda dessa. I resolutionen betonas skyddet av alla individer och rätten till liv i enlighet med internationell rätt.  

Den samnordiska resolutionen presenteras under ledning av Finland eller Sverige vid FN:s generalförsamling vartannat år. Själva resolutionen antogs efter omröstning med rösterna 111 för, 1 emot och 64 nedlagda.

ihmisoikeudet