YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Michelle Bachelet: multilateralismi on murroskohdassa

Kuva: Kimmo Räisänen

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Michelle Bachelet vieraili helmikuun alussa Helsingissä ulkoministeri Pekka Haaviston kutsusta. Hän osallistui torstaina 6.2. Suomen, Ruotsin ja Norjan ulkoministereiden yhteiseen multilateralismia, oikeusvaltiota, seksuaali- ja lisääntymisterveyttä sekä -oikeuksia käsittelevään Hanalys-konferenssiin Helsingin Hanasaaressa.

Konferenssin keskeiseksi teemaksi nousi multilateralismin ja demokratian eroosio.

Puheensa aluksi ihmisoikeusvaltuutettu Bachelet muistutti rajat ylittävistä haasteista, joita maat tällä hetkellä kohtaavat. Ilmastonmuutos ja globalisaatio sekä ihmisten liikkumiseen ja uusiin teknologioihin liittyvät haasteet vaativat kansainvälisiä ratkaisuja kansallisten sijaan. Niitä voidaan parhaiten käsitellä multilateralismin ja yhteistyön puitteissa. Pohjoismaat ja Eurooppa laajemminkin ovat jo vuosikymmeniä tehneet onnistuneesti tällaista yhteistyötä.

Kuten ulkoministeri Haavisto totesi Davosissa, Eurooppa on multilateralismin vankimpia pilareita maailmassa.

Bacheletin mukaan multilateralismi on kuitenkin murroskohdassa. Useat maat, myös muutamat EU:n jäsenet, rapauttavat sitä syyttämällä kansallisten ongelmien aiheuttamisesta maahanmuuttajia, vähemmistöjen edustajia sekä ”kansainvälisiä byrokraatteja”. Toiset mielipidevaikuttajat pyrkivät uhkakuvien avulla dominoimaan keskustelua ja vaikeuttamaan kansainvälisen yhteisön kykyä konfliktinratkaisuun ja kestävän kehityksen edistämiseen.

Samalla he nujertavat toivoa ilmastonmuutoksen ehkäisemisestä ja hillitsemisestä.  

Bachelet on huolissaan myös eräiden EU-maiden halusta väheksyä tuomioistuinten itsenäisyyttä, median ja tieteen vapautta sekä vähemmistöjen ja maahanmuuttajien suojelua. Demokratia, perusvapaudet, oikeusvaltion periaatteet ja ihmisoikeudet ovat EU:n perusta, ja tehokkaimpia keinoja konfliktia, tyranniaa ja hyväksikäyttöä vastaan.

Hanalysin konferenssin nauhoituksen voi katsoa Youtubessa tämän linkin kautta(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan). Bacheletin puhe alkaa kohdasta 1:25:55. 

Vierailun aikana Bachelet tapasi ulkoministeri Pekka Haaviston, pääministeri Sanna Marinin, oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin ja sisäministeri Maria Ohisalon. Näiden lisäksi hän tapasi kansalaisjärjestöjä, ihmisoikeuskeskuksen johtajan, saamelaiskäräjien edustajia sekä eduskunnan apulaisoikeusasiamiehen.