YK:n hätäapukokouksessa kerätään lisätukea Afganistanin humanitaariseen kriisiin vastaamiseksi

YK järjestää tänään korkean tason hätäapukokouksen Afganistanin humanitaarisesta tilanteesta. YK:n arvion mukaan noin puolet maan väestöstä tarvitsee humanitaarista apua. Suomea kokouksessa edustaa kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari.

Afganistanissa vallitsi humanitaarinen kriisi jo ennen Talebanin valtaannousua. Kriisin taustalla olivat pitkittynyt konflikti, ilmastonmuutoksen vaikutukset kuten viljasatoja tuhonnut kuivuus sekä koronaviruspandemia. Viime kuukausien taistelut sekä Talebanin valtaannousu ovat lisänneet humanitaarisia tarpeita entisestään. YK:n arvion mukaan noin puolet Afganistanin väestöstä on tällä hetkellä humanitaarisen avun tarpeessa ja 14 miljoonaa kärsii akuutista ruokapulasta.

Suuri joukko afgaaneja on lähtenyt kriisin takia liikkeelle kotiseuduiltaan. Vuoden alun jälkeen yli puoli miljoonaa ihmistä on joutunut siirtymään maan sisällä. Maan rajojen ulkopuolelle rekisteröityneitä afgaanipakolaisia on 2,6 miljoonaa ja heistä 85 prosenttia on Iranissa ja Pakistanissa. Humanitaarista tukea tarvitsee YK:n humanitaarisen avun koordinaatiotoimiston OCHA:n mukaan nyt ainakin kaksi miljoonaa afgaania enemmän kuin ennen konfliktin viimeisintä vaihetta. Erityisen haavoittuvassa asemassa ovat naiset ja tytöt.

Lisäapua tarvitaan kiireesti

OCHAn alkuvuodesta tälle vuodelle julkaisema Afganistan-hätäapuvetoomus oli suuruudeltaan 413 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria. Siitä on tähän mennessä rahoitettu vasta 39 prosenttia.

Tilanteen heikennyttyä OCHA on julkaissut päivitetyn hätäapuvetoomuksen, jonka loppusumma on 193 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria aiempaa suurempi. Maassa on kriittistä pulaa muun muassa ruoka-avusta sekä lääkintätarvikkeista ja pääsy terveyspalveluihin on vaikeutunut. On oletettavaa, että tarpeet nousevat tulevina kuukausina entisestään muun muassa maan erittäin heikon taloustilanteen takia.

Suomi luvannut lisätukea YK:n pakolaisjärjestön kautta

Tänään virtuaalisesti järjestettävällä YK:n hätäapukokouksella pyritään saamaan kansainvälistä huomiota Afganistanin kriisille, vetoamaan eri toimijoihin hätäavun perillepääsyn puolesta sekä keräämään uusia apulupauksia. Suomea kokouksessa edustaa kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari.

”Päätimme ulkoministeriössä hyvin nopeasti uudesta kolmen miljoonan euron lisätuesta afgaanipakolaisille YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n kautta. Työ hädänalaisten auttamiseksi ei pääty tähän. Suomi on eturintamassa etsimässä ratkaisuja Afganistanin vaikean tilanteen helpottamiseksi”, ministeri Skinnari sanoo.

Siniseen kaapuun pukeutunut henkilö kulkee korkeiden seinien välissä.
Humanitaarista apua Afganistaniin jatketaan mahdollisuuksien mukaan. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva 

Afganistan-konferenssin keskeisiin kysymyksiin kuuluvat avun perillepääsy ja avun jakamisen mahdollisuudet. Tähän asti humanitaarista apua tekevät YK-järjestöt kuten UNHCR ja Maailman ruokaohjelma (WFP) ovat pystyneet jatkamaan työtään maassa, samoin kuin Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun kansainvälinen liike. WFP on onnistunut avaamaan ilmakuljetusyhteyden Islamabadista Kabuliin, jonka avulla muun muassa ruoka-apua on saatu maahan.

”Talibanin tulee kunnioittaa kansainvälistä humanitaarista oikeutta ja humanitaarista apua koskevia periaatteita. Muuten apua ei voida toimittaa perille. On myös tärkeää, että naistyöntekijät voivat jatkossakin toimia avunantajina kentällä, ei vain osallistumisen kannalta, mutta myös siksi, että se auttaa naisten ja lasten hakeutumista avun piiriin”, ministeri toteaa.

Humanitaarisia periaatteita ovat inhimillisyys, tasapuolisuus, puolueettomuus ja riippumattomuus.

Suomi kuten monet muutkin maat ovat jäädyttäneet pitkäaikaisen kehitysyhteistyön maksatukset Afganistanille, mutta humanitaarista apua jatketaan mahdollisuuksien mukaan. Suomen lisäksi muun muassa Euroopan unioni on tähän mennessään ilmoittanut uusista humanitaarista apua koskevista päätöksistä.

 

Milma Kettunen

Kirjoittaja työskentelee ulkoministeriön viestinnässä tiedottajana.