Yhteistyö kohentaa Afganistanin malminetsintäosaamista

Geologian tutkimuskeskus vahvistaa afganistanilaisten geologien osaamista malminetsinnässä viisivuotisessa hankkeessa. Afganistanin mineraalivarojen potentiaali on suuri.

Afganistanin kaivosministeriön ja geologisen tutkimuskeskuksen edustajat tutustuivat Suomen kaivostoimintaan muun muassa Siilinjärven avolouhoksella. Kuva: Geologian tutkimuskeskus GTK

Afganistan on vuodesta 1979 lähtien ollut lähes jatkuvassa sotatilassa. 35 vuoden sotimisen ajanjakso on mittavasta jälleenrakennuksesta ja kehityksestä huolimatta myötävaikuttanut siihen, että maa on edelleen varsin köyhä.

Köyhyydestä on kuitenkin mahdollista päästä pois, sillä Afganistanin luonnonvarojen potentiaali on arvioitu erittäin suureksi. Öljyn, kaasun ja kivihiilen lisäksi maaperässä on kultaa, arvokkaita kiviä, kuparia, rautaa ja harvinaisia maametalleja.

Luonnonvarojensa avulla Afganistanilla on mahdollisuus vaurastua, mutta maa tarvitsee apua niiden hallintaan. Geologian tutkimuskeskus GTK vahvistaa Afganistanin geologien osaamista ja kehittää välineistöä ulkoministeriön rahoittaman viisivuotisen hankkeen avulla.

Koulutus tapahtuu pääasiassa Suomessa ja Afganistanissa. Muita mahdollisia koulutuspaikkoja ovat Turkki ja Tadžikistan.

Esimerkkinä Itä-Suomen kaivokset

Afganistanista mukana ovat maan kaivosministeriö ja Afganistanin geologinen tutkimuskeskus.

Heidän edustajansa osallistuivat kesäkuun alussa Suomessa pidettyyn johtoryhmän kokoukseen ja tutustuivat Suomen kaivossektoriin kolmen päivän ajan Itä-Suomessa.

Vierailijat perehtyivät graniitin erilaisiin käyttömahdollisuuksiin kahdella eri louhoksella, joista toinen tuottaa punertavaa viimeisteltyä rakennuskiveä ja toinen vaaleampaa, muun muassa katujen reunakivetyksissä käytettyä kiveä. Siilinjärven valtava avolouhos, joka tuottaa apatiittia, oli vaikuttava vierailukohde myös suomalaisille.

Afgaanivieraille kaivossektorin mahdollisuudet ja ongelmat konkretisoituivat vierailukohteissa. Vaikka Afganistanin kehitys kohti vakaampia aikoja tapahtuisi nopeasti, kestänee silti pitkään, ennen kuin kaivossektori voi laajalti helpottaa maan tilannetta.

Yhteistyöhanke ja siihen liittyvät vierailut antavat afgaaneille monipuolista tietoa, joka auttaa maan kaivossektorin kehittämisessä. Tavoitteena on, että he pystyisivät hyödyntämään saamaansa kokemusta omassa ajattelussaan, suunnittelussaan ja toiminnassaan lähivuosina niin, että Afganistanin mittavat luonnonvarat koituvat kestävällä ja tasapuolisella tavalla hyödyksi.

Niko Heimola