Yhteispohjoismaisessa suurlähetystökompleksissa Berliinissä sijaitsevan "Felleshusetin" suomalaiskonsertit ovat olleet suosittuja

Berliinin yhteispohjoismainen suurlähetystökompleksi on vihkimisestään 20.10.1999 lähtien saanut odottamattoman laajaa myönteistä huomiota. Suurlähetystökompleksiin kuuluu pohjoismainen yhteistalo Felleshuset, joka on avoinna yleisölle myös viikonloppuisin. Felleshusetissa on sekä erillinen näyttelytila että seminaari- ja konserttikäyttöön sadan hengen auditorio.

"Felleshuset/Berliini" Ensimmäisenä pohjoismaana yhteistalon auditoriota konserttitarkoituksessa hyödynsi Suomi, paljolti myös maamme EU -puheenjohtajuuteen liittyen.

Kuhmon kamarisolistit esiintyivät kolmen konsertin sarjassa aikavälillä 30.11.-3.12.1999. Kamarisolistien seitsemän taiteilijan ja heistä koostuvan, omana pienempänä ryhmänään esiintyneen Jean Sibelius Kvartetin konserteissa oli läsnä yhteensä yli 200 kuulijaa.

Konserteista kaksi ensimmäistä oli ohjelmaltaan klassista musiikkia sisältäen myös suomalaisten säveltäjien teoksia. Kolmas konsertti oli omistettu säveltäjä, professori Einojuhani Rautavaaralle, joka oli mukana konsertissa ja kertoi omasta sävellystyöstään. Lisäksi hänelle järjestettiin erillinen säveltäjätapaaminen lehdistön kanssa Suomen suurlähetystössä.

Sittemmin yhteistalossa ovat konsertoineet duona esiintyneet, Kölnin musiikkikorkeakoulussa opiskelevat viulisti Laura Kaukonen ja pianisti Henri Sigfridsson 8.6.2000 sekä Berliinissä Deutsche Operissa stipendiaattina ollut oopperalaulaja Johanna Rusanen 31.10.2000.

Baritoni Herman Wallén ja pianisti Kanako Nakagawa konsertoivat yhteistalon auditoriossa 5.6.2001. Wallén ja Nakagawa opiskelevat Karlsruhen musiikkikorkeakoulussa ja ovat konsertoineet yhdessä eri puolilla maailmaa vuodesta 1996 lähtien.

Toukokuussa 2001 Wallén ja Nakagawa voittivat ensimmäisen palkinnon Stuttgartin Hugo Wolf Akatemian järjestämässä kansainvälisessä laulun ja pianon duo-kilpailussa. Wallén ja Nakagawa esittivät paljon kiitosta saaneessa kutsuvieraskonsertissa Schubertin, Sibeliuksen ja Merikannon sävellyksiä sekä Gothónin sovituksia suomalaisista kansanlauluista.

Konserttien jälkeen vieraat on kutsuttu Suomen suurlähetystön tiloihin, joissa on järjestetty buffet-illallinen.

Syksyllä konserttisarja saa jatkoa. Felleshusetissa esiintyvät Saksassa asuvat oopperalaulaja Camilla Nylund 19.9. ja sellisti Sennu Laine 20.9.

Nylund on kiinnitetty Dresdenin Semperoperiin ja hän sai viime vuonna arvostetun saksalaisen, nuorille laulajille tarkoitetun kannustuspalkinnon.

Laine soittaa puolestaan Daniel Barenboimin johtamassa orkesterissa Staatskapelle Berliinissä. Hän debytoi menestyksellisesti orkesterinsa solistina kuluvan vuoden alussa soittaen Shostakovitsin sellokonserton Berliinin Konzerthausissa.

"Felleshuset/Berliini"

Yhteistaloa on tarkoitus jatkossakin käyttää uransa alussa olevien Saksassa asuvien nuorten lupaavien suomalaistaiteilijoiden esiintymisiin.

Saksa on tunnetusti varsinainen musiikkimaa. Etenkin pääkaupungissa Berliinissä on kova kilpailu vieraista ja erilaisten tilaisuuksien yleisöstä. Konsertit ovat kuitenkin osoittautuneet onnistuneiksi kulttuuri- ja edustustilaisuuksien muodoksi ja samalla oivalliseksi keinoksi edistää myös Suomen poliittisia ja taloudellisia intressejä tässä maassa.

Konsertteihin on kutsuttu viranomaisten lisäksi Suomen kannalta keskeisiä Saksan ja Berliinin musiikki- ja eri taidealojen edustajia.

Felleshusetin auditorio asettaa omat rajoituksensa yleisökonserttien järjestämiseen Bösendorfer -flyygelistä huolimatta, sillä sali on kooltaan pienehkö eikä akustiikaltaan tee välttämättä oikeutta laulajille. Näin ollen konsertit on järjestetty suljettuina kutsuvieraskonsertteina.

Lähetystön järjestämiin muihin tilaisuuksiin auditorio on kuitenkin osoittautunut sopivaksi ja varsin hyödylliseksi monitoimitilaksi.





























kulttuuri