Yhä useampi kaupunki tukee YK-tavoitteita kestävän kehityksen sitoumuksilla

Tampere julkistaa oman toimenpidesitoumuksensa osana 12. lokakuuta järjestettävää Agenda 2030 -tapahtumaa. Tavoitteena on löytää keinoja, joilla globaaleja tavoitteita voidaan edistää aluetasolla.

Kuva: Tampereen kaupunki, Susanna Lyly, Flickr.com, cc/by-nc/2.0
Kuva: Tampereen kaupunki, Susanna Lyly, Flickr.com, cc/by-nc/2.0

Historialliseksi luonnehdittu kestävän kehityksen toimintaohjelma, Agenda 2030, täytti hiljattain vuoden. Kehityspolitiikan ja kestävän kehityksen yhdistävä paketti asettaa maailmalle 17 tavoitetta, joiden avulla kehitystä pyritään ajamaan kestävämmälle uralle ja poistamaan äärimmäinen köyhyys.

Kansallisen toimeenpanon valmistelussa Suomen keskeisiksi haasteiksi on tunnistettu erityisesti ilmastonmuutoksen torjunta, joka liittyy kiinteästi energiantuotannon, teollisuuden sekä kestävän kulutuksen ja tuotannon tavoitteisiin. Erityistä huomiota halutaan kiinnittää myös yhdenvertaisuuteen ja osallisuuteen. Tähän liittyvät muun muassa koulutuksen takaaminen kaikille, yhteiskunnallisen eriarvoisuuden vähentäminen sekä kansalaisten terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtiminen.

Kaupungilla ja kunnilla keskeinen rooli

Suomen menestys toimintaohjelman toteuttamisessa riippuu kaikkien keskeisten toimijoiden osallisuudesta, ja yhtälössä myös kaupungeilla ja kunnilla on keskeinen rooli.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen on hyvillään, että jo kymmenet kaupungit ovat Suomessa laatineet omia kehityksen toimenpidesitoumuksiaan. Esimerkiksi Espoo on luvannut kehittää jalankulkua ja pyöräilyä sekä sähköistä liikennettä, Jyväskylä kiinnittää huomiota hankintojen vastuullisuuteen. Nyt oman sitoumuksensa aikoo julkistaa myös Tampere.

"Helsingissä pyöräilyn suosio on kasvanut vuodessa 50 prosenttia, mikä on ehkä suurin yksittäinen ilonaihe kestävän kaupunkikehityksen kannalta. Toivon, että muut kaupungit tarttuisivat tähän momentumiin esimerkiksi ottamalla käyttöön Helsingissä läpimurron tehneen kaupunkipyöräjärjestelmän", Mykkänen toteaa.

Tampereen Agenda 2030 ja Suomi -teemapäivä 12. lokakuuta aloittaa alueellisten kestävän kehityksen tapahtumien sarjan. Sen keskiössä on yleisötilaisuus, jossa pohditaan globaalien tavoitteiden merkitystä Suomessa ja Tampereella sekä keskustellaan keinoista, joilla erityyppiset toimijat voivat niitä käytännössä edistää.

Seuraava Agenda 2030 ja Suomi -tapahtuma järjestetään 8.marraskuuta Oulussa.

kestävä kehitys